Virossa huolestuttiin: Natolta puuttuu puolustussuunnitelma Baltian varalle

Ulkomaat 27.8.2008 19:06

Georgian tapahtumien jälkeen Virossa ja Latviassa on hämmästelty, ettei Naton päämajassa ole suunnitelmaa Baltian maiden puolustamiseksi. Virossa on nyt kysytty, tulisiko Nato hädän hetkellä todella apuun. Puola solmi juuri USA:n kanssa omat turvallisuustakuunsa.Naton tunnus

Tallinnassa tiistaina vieraillut Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti virolaisille isännilleen, että Nato suojelee Viroa Georgian kohtalolta.

”Viro on Naton jäsen ja Nato suojelee teitä”, hän vakuutti.

Liittokanslerilla ei kuitenkaan ollut mitään konkreettista ehdotusta, kuinka Nato
suojelee Viroa.

Viron ulkoministeri Urmas Paet ei näe syytä epäillä Naton olevan pelkkä paperitiikeri.

”Naton puolustussuunnitelma tai sen puute Baltiassa ei vielä merkitse, etteikö yhtä vai toista jäsenmaata tarpeen vaatiessa puolustettaisi. Naton 5. artikla on voimassa”, hän uskoo.

Tarvetta keskustelulle
saattaa olla

Viron puolustusministeriön mukaan Natossa ei ole vielä edes käsitelty Baltian puolustussuunnitelmaa.

”Muutokset puolustussuunnitelmiin tehdään, jos turvallisuusarviot muuttuvat. Tähän saakka Viron puolustusministeriöllä ei ole ollut minkäänlaisia epäilyksiä eikä pelkoja siitä, etteikö Naton kollektiivipuolustus toimisi”, Viron puolustusministeriön tiedotusosasto vastaa sähköpostitse kysymyksiini.

Puolustusministeriöstä myönnetään, että tarvetta keskusteluille saattaa olla.

”Naton puolustusministerit ja puolustusvoimien komentajat tapaavat syyskuun puolivälissä. Keskustelut koskevat monia erilaisia teemoja, joihin kannattaa palata vasta kokouksen jälkeen”, ministeriöstä todetaan.

Moskova paljasti Georgian operaatiollaan epämääräisen vyöhykkeen maita Georgiasta Baltiaan, joiden turvallisuuden Nato on luvannut taata, mutta käytännön toimet vielä puuttuvat.

Amerikkalainen, Irakin sodan strategian luoja, Fred Kagan vaati viikonlopun Sunday Telegraph -lehdessä, että Naton tulisi voimakkaasti lisätä läsnäoloaan Baltian maissa. Hän ehdotti konkreettisesti Baltian maiden oman ilmapuolustuksen ja tankkien torjuntasysteemin kehittämistä Naton tuella.

Lentotukikohtaa
kunnostetaan

Viron puolustusministeriö on toistaiseksi tyytyväinen Naton nykyiseen läsnäoloon Baltiassa. Parhaillaan Virossa kunnostetaan Ämarin lentotukikohtaa, jonka kustannuksista, 70 miljoonasta eurosta, puolet maksaa Nato.

”Baltian ilmatilaa ovat valvoneet jo neljä viime vuotta Naton hävittäjät. Naton rahallisella avustuksella kunnostetaan Ämarin lentotukikohtaa, jota voidaan korjaustöiden päätyttyä vuonna 2011 käyttää  lentoturvallisuusoperaatioihin ja laskeutumiskenttänä liittolaisten lentokoneille”, puolustusministeriön tiedottaja Peeter Kuimet kertoo puhelinhaastattelussa.

Hän ei haluaisi puhua Naton lentotukikohdasta, sillä kenttä jää Viron puolustusvoimien omistukseen.

”Lentokentän varustus mahdollistaa sen, että Baltian ilmatilaa valvovat hävittäjät voivat laskeutua  Ämarin kentälle ja että kriisitilanteessa kentälle tuodaan liittolaisten koneilla kalustoa ja sotilaita”, hän sanoo.

Viime viikonloppuna europarlamentaarikko Tunne Kelam vaati, että Viroon olisi turvallisuussyistä perustettava Naton tukikohtia.

Jo aiemmin Viron turvallisuuspolitiikan kriitikko, reservin everstiluutnantti Leo Kunnas totesi Postimees-lehdessä (14.08.2008), että Viron turva olisi joko muutama USA:n lentotukikohta, joista ei ole hänen mukaansa koskaan ollut puhetta, tai sitten Suomen Nato-jäsenyys.

”Suomesta olisi mahdollisuus antaa sodan sattuessa Viron ilmavoimille tukea”, hän kirjoittaa.

Venäläiset
eivät huolestuta

Viron EU-komissaari Siim Kallas sanoi elokuun alussa reformipuolueensa kesäkokouksessa Pärnussa, ettei maailmaa voisi mikään vähempää kiinnostaa kuin Viron venäläisvähemmistön olotila.

Ulkoministeri Urmas Paet kiistää tiedottajansa välityksellä, että maailmalla olisi Georgian tapahtumien valossa ryhdytty kiinnittämään toisella tavalla huomiota Viron noin 140000 Venäjän kansalaiseen ja 110000 ei-kansalaiseen.

”Virossa pysyvän oleskeluluvan saaneilla ihmisillä on samat perustuslailliset ja sosiaaliset oikeudet kuin kansalaisilla. Mitään erityistä kiinnostusta Virossa eläviä venäläisiä kohtaan ei ole muualla kuin Moskovan valtapiireissä poliittisesti tarkoituksenmukaisin syin.”

Teksti
Leena Hietanen, Tallinna

Kuva
Roni Lehti / Str / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)
Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt (SK netti 19.8.2008)
Kaukasian kriisi: Medvedevin mukaan Venäjä ei pelkää mitään, Bush syyttää vastuuttomuudesta (SK netti 27.8.2008)
Halonen tuomitsi Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustamisen, Rehn tukisi nyt Ukrainaa (SK netti 27.82008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?