Viron päivälehdiltä ei heltiä ymmärrystä mellakoitsijoille

Ulkomaat 28.4.2007 13:14

Viron suurilta päivälehdiltä ei lauantaina irronnut ymmärtämystä Tallinnassa mellakoineiden nuorten väitetyille poliittisille motiiveille.

Ryöstelylle, ikkunoiden rikkomiselle ja muille tihutöille ei voi olla hyväksyttäviä perusteita, Postimees ja Eesti Päevaleht korostivat pääkirjoituksissaan.

Kumpikin lehti totesi myös, että oikeusvaltion perusteisiin kuuluu, että rikoksiin syyllistyneitä on rangaistava siitä riippumatta, mikä on heidän motiivinsa, ideologiansa tai kansallisuutensa.

Toisaalta Postimees korosti, ettei öistä riehumista saa laittaa koko venäjänkielisen väestön kontolle.

”Mellakoitsijoita ja tihutyön tekijöitä oli eri tietojen mukaan enintään 1 500, suurin osa heistä nuoria ja juopuneita ihmisiä. Se on vain yksi prosentti koko Tallinnan venäjänkielisestä väestöstä”, Postimees kirjoitti.

Molemmissa lehdissä alettiin lauantaina pohtia myös, miten syntyneestä tilanteesta päästään eteenpäin ja rauha palautetaan maahan.

”Yksikään poliitikko ei saa nähdä öisissä mellakoitsijoissa omia äänestäjiään eikä tavoitella vastuuttomasti lyhytaikaista suosiota”, Eesti Päevaleht kirjoitti. Kumpikin lehti toivoi myös, että kansalaiset pidättyisivät tilannetta kärjistävistä provokaatioista.

(STT)