Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta

Ulkomaat 14.8.2008 10:12

Viron entinen pääministeri Tiit Vähi epäilee virkaveljensä Mart Laarin antaneen surkeita neuvoja Georgian presidentille Mihail Saakashvilille. Laar on viime vuodet toiminut Saakashvilin taloudellisena neuvonantajana sekä konsultoinut Ukrainan ja Moldovan johtoa.Venäläissotilas Georgiassa

Ei Vähi eikä Laar vaan venäläissotilas Gorin kaupungin lähellä Georgiassa 13. elokuuta 2008.

Tiit Vähi
Tiit Vähi (kuva oik.) kertoi talouslehti Äripäevassanähneensä televisiokanava CNN:n uutisissa kuvia Georgian hyökkäyksestä Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tshinvaliin, jossa hänen mukaansa käytettiin neuvostoaikaista GRAD-asetta, eräänlaista rypälepommia.

Vihollisen jalkaväen tuhomaiseen tarkoitetun aseen käyttö yöllä kerrostalossa nukkuvia siviilejä ja venäläisiä rauhanturvaajia vastaan on hänen mielestään mielipuolista.

”Koska Mart Laar oli hetki ennen konfliktin alkua Georgiassa niin presidentin, pääministerin kuin parlamentin puhemiehenkin neuvonantajana, ja koska tunnen Laarin kiinnostuksen aseita kohtaan, olen erityisen huolissani, antoiko Laar Georgian johdolle ohjeita Ossetian seikkailussa ja kannustiko heitä siihen vai jarrutti”, Vähi kysyi.

Vähi saa tätä nykyä elantonsa Venäjän transitoliikenteestä.

Mart Laar (kuva alla vas.) torjui välittömästi Vähin epäilykset Äripäev-lehdessä.Mart Laar

”Tapaamisteni perusteella voin vakuuttaa, että Georgian johto pyrki viimeiseen oljenkorteen saakka löytää rauhaomaisen ratkaisun. Pidin itse sitä myös parhaana vaihtoehtona”, Laar sanoi.

Laar korosti olevansa vain Saakashvilin taloudellinen neuvonantaja ja jatkavansa tehtävässä edelleen.

Virosta on tulossa Georgian tärkein tukija konfliktissa, kun myös presidentti Toomas Hendrik Ilves otti johtavan roolin Baltian, Puolan ja Ukrainan johtajien kiirehtiessä ensimmäisten joukossa antamaan tukensa Saakashvilille Tbilisiin.

Virosta lähti myös 70 vapaaehtoista reserviläistä osallistuakseen tarvittaessa sotatoimiin Venäjää vastaan. Viron puolustusministeriö on kieltänyt heitä käyttämästä Viron armeijan asepukua.

Venäjä on aloittanut kansanmurhatutkimukset Etelä-Ossetian pääkaupungin joukkomurhassa kuolleiden 1500 uhrin kohtalosta.

Teksti
Leena Hietanen, Tallinna

Kuvat
Sergei Grits / AP / Lehtikuva
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tor Wennström / Lehtikuva