Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt

Ulkomaat 19.8.2008 08:47

Viron puolustusvoimien komentaja tyrmää Georgian sotilasjohdon toimet Etelä-Ossetian operaatiossa. Entisen pääministerin Mart Laarin sukkuladiplomatia puolestaan epäonnistui täysin Georgiassa.Georgia-Venäjä

Venäläissotilas tarkastaa georgialaisilta takavarikoitua sotilaskalustoa Tskhinvalissa Etelä-Ossetiassa 17. elokuuta 2008.

Viron entinen pääministeri Mart Laar palasi Georgiasta viime perjantaiaamuna juuri samaan aikaan kun venäläiset alkoivat lämmittää tankkiensa moottoreita ylittääkseen Georgian rajan, kirjoittaa virolainen Eesti Ekspress(14.08.2008) jutussaan Mart Laarin peräkamarin salainen missio Georgiassa.

Presidentti Mihail Saakashvilin talousneuvonantajana toiminut Laar oli edellisen viikon matkustellut Euroopassa ja tavannut omien sanojensa mukaan ”enemmän ulkoministereitä kuin aikoihin”. Yksi heistä oli Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt.

Laar tapasi viimeisellä vierailullaan Tbilisissä koko Georgian johdon. Talousneuvonantajaksi hänellä oli erityisen laaja tehtäväkenttä. Georgian johto esitteli hänelle Abhasian suunnitelmia, jotka Laarin mukaan olivat niin hyvät, että abhaasit olisivat saattaneet istua neuvottelupöytään, ellei sotaa olisi tullut.

Laarille itselleen tuli kuitenkin täytenä yllätyksenä Saakashvilin isku Etelä-Ossetiaan.

Tyly tuomio
sotatoimille

Viron puolustusvoimien komentaja, kenraaliluutnantti Ants Laaneots antaa tylyn arvosanan Postimeeslehdessä (13.08.2008) Georgian sotilasoperaatiolle. Hänen mielestään georgialaisilta oli tekemättä lähes kaikki kotiläksyt sotilasoperaation valmistelemiseksi.

Georgiassa on 130 amerikkalaista sotilasneuvonantajaa. Laaneots katsoo georgialaisten laiminlyöneen sotilastiedustelun. Georgian johto ei suhtautunut riittävällä vakavuudella venäläisten joukkojen keskitykseen tietyillä alueilla. Venäläiset olivat kunnostaneet Abhasiassa rautatiet joukkojen kuljetusten helpottamiseksi.

”Georgialaisilla ei ollut käsitystä, missä venäläiset joukot sijaitsevat, kuinka paljon niitä on ja mikä on niiden tehokkuus”, Laaneots sanoo.

Georgian ilmavoimat osoittautuivat heikoksi. Taistelut venäläisten panssarijoukkojen kanssa paljastivat, ettei Georgialla ollut panssarintorjunta-aseita. Venäläiset onnistuivat myös hyvin nopeasti häiritsemään georgialaisten sodanjohtojärjestelmän eri yksikköjen välillä.

Laaneots piti ongelmana myös sitä, että maassa on luotu pieni tehokas ammattilaisarmeija, mutta suuri reservi on kouluttamatta. Vaikka Georgia mobilisoi 100000 sotilasta, heillä ei ollut joukkokohtaista koulutusta.

Laaneots on ollut Neuvostoliiton Etiopian sotilasoperaation neuvonantaja.

Teksti
Leena Hietanen, Tallinna

Kuva
Sergei Grits / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?