Villien pölyttäjien katoaminen uhkaa ruokahuoltoa

Viime vuosina on keskusteltu paljon ihmisten tarhaamien mehiläisyhdyskuntien romahtamishäiriöstä. Syitä mehiläispopulaatioiden pienenemiseen on etsitty muun muassa virus- ja bakteeritartunnoista sekä torjunta-aineista. Koska mehiläiset pölyttävät valtaosaa kaupallisista viljelykasveista kaikialla maailmassa, mehiläisten joukkotuho uhkaa myös ruoantuotantoa.

Uuden Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan villien pölyttäjien kantojen romahtaminen saattaa olla vielä tarhamehiläisten sairauksia suurempi uhka ruokahuollolle maailmanlaajuisesti. Argentiinalaistutkija Lucas Garibaldin johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa tutkittiin kuudelta mantereelta 41 viljelykasvin pölyttämistä. Kävi ilmi, että luonnonvaraiset hyönteiset pölyttävät näitä viljelykasveja tehokkaammin kuin tarhatut mehiläiset.

Garibaldin mukaan mehiläiset vain täydentävät luonnonvaraisten hyönteisten pölytystehoa eivätkä voi korvata niitä. Ilman luonnonvaraisten lajien ja niiden elinympäristöjen suojelua luonnonvaraisten hyönteisten väheneminen johtaa satojen heikkenemiseen maailmanlaajuisesti, Garibaldi kollegoineen väittää.

Luonnonvaraisten pölyttäjien vähenemisen taustalla voi olla yksittäisten lajien sukupuuton ja elinympäristöjen katoamisen ohella ilmastonmuutos.