Ville Niinistö: Päästövähennysten ripeä toteuttaminen parantaisi Suomen kilpailukykyä

Durban
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
ville niinistö

Durbanin ilmastokokouksen lopputuloksesta vallitsee perin vastakkaisia tulkintoja. Joillekin tulos on historiallinen, toisille floppi. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr), mikä Durbanista teki historiallisen?

“Ensimmäistä kertaa maailman kaikki suuret maat tulivat mukaan laillisesti sitovien päästövähennysvelvoitteiden piiriin, sopimukseen josta päätetään 2015.”

“EU myös nousi takaisin ilmastoneuvottelujen johtajaksi, ja meillä pohjoismaisilla ympäristöministereillä oli keskeinen rooli siinä, että saimme luotua kokonaan uuden allianssin Afrikan maiden, saarivaltioiden ja EU:n välille. Se jatkuu varmasti lähivuosinakin.”

Ympäristöjärjestöjen mukaan sopimus on vain laiha kompromissi, joka ei estä ilmaston lämpenemistä yli katastrofaalisena pidetyn kahden asteen.

“Tämä päätös antaa nyt mahdollisuuden pitää lämpeneminen alle kahdessa asteessa. Maakohtaisista päästövähennyksistä käydään lähivuosina varmasti kiivaita neuvotteluja.”

Uusi sopimus astuu voimaan vasta 2020. Ilmastotiede on kuitenkin todennut, että päästöt pitää saada lasku-uralle 2015 mennessä. Nostitteko te tässä kädet ylös?

“EU, Afrikan maat ja saarivaltiot ajoivat tiukempaa aikataulua. Tässä me jouduimme tekemään kompromissin. Jo 2010-luvulla pitää tehokkaasti edistää päästövähennyksiä eikä vain odottaa tätä sopimusta.”

EU on luvannut nostaa omat päästöleikkaustavoitteensa 2020 mennessä 30 prosenttiin, jos globaali sopimus syntyy. Toteutuuko tämä nyt?

“Me käymme sekä EU:ssa että Suomen hallituksessa tämän jälkeen keskusteluja asiasta, ja arvioimme selvitysten pohjalta, liitymmekö tukemaan 30 prosentin tavoitetta.”

“Itse olen sitä mieltä, että kun olemme eturivissä ja pyrimme toteuttamaan päästövähennyksiä eturivimaiden joukossa, se parantaa meidän kilpailukykyämme.”

Mitä tämä uusi tavoite tarkoittaisi Suomelle?

“Meidän pitäisi miettiä, miten voimme eri alueilla kustannustehokkaasti lisätä päästövähennyksiä. Hiilineutraaleiksi pyrkivät edelläkävijäkunnat kuten Uusikaupunki on jo osoittanut, että päästöjä voidaan vähentää hyvinkin nopeasti. Ja samalla Uusikaupunki on luonut toistasataa työpaikkaa uusiutuvan energian saralla.”

Minkälaisen viestin neuvottelutulos lähettää teollisuudelle?

“Sen että ympäristöteknologiaan, päästöjen vähentämiseen ja resurssitehokkaaseen talouteen panostaminen on tulevaisuutta. Päätös luo dynamiikkaa vihreään talouteen ja uusia kasvuyrityksiä puhtaan teknologian alueelle.”

“Suomen taloudelle sopimuksella on huomattavan positiivinen vaikutus. Me saamme kaikki maailman maat mukaan päästövähennystalkoisiin – se on hyvä asia kasvuyritysten ja meidän kilpailuasemamme kannalta.”

Minkälaisia leikkauksia voidaan vaatia esimerkiksi intialaisilta, joista liki puolet elää yhä ilman sähköä?

“Intian kaltaiset maat, joiden päästöt henkilöä kohti ovat alhaiset, saavat varmasti erilaisia velvoitteita kuin teollisuusmaat, joilla ne ovat korkeat. Mutta myös kehitysmaiden päästöt pitää saada merkittävästi alas niiden nykyiseltä ennusteuralta.”

Voiko Yhdysvaltain sisäpoliittinen myllerrys rampauttaa sopimuksen?

“Yhdysvaltain presidentinvaalilla voi olla merkitystä sille, miten maa jatkossa suhtautuu ilmastoneuvotteluihin. Mutta on selvää, että myös Yhdysvallat tuli mukaan tähän kansainvälisoikeudellisesti sitovaan sopimukseen. Tämä on iso saavutus kun ottaa huomioon sen, mistä neuvotteluasetelmasta lähdimme liikkeelle.”

Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.