Viljelijät rakentavat 1940-traktoreista sähköversioita Yhdysvalloissa

Ulkomaat 8.12.2009 15:30
Chris Jagger esittelee 1940-lukulaista Allis-Chalmers -traktoriaan, jonka hän on muuntanut sähkökäyttöiseksi. Kuva Jeff Barnard / AP / Lehtikuva

Blue Fox -farmilla G-mallin Allis-Chalmers -traktori on ikivanha. Nyt sen polttoaineenkulutuskin on jo historiaa. Oregonin osavaltiossa asuva Chris Jagger on yksi amerikkalaisista luomuviljelijöistä, jotka ovat alkaneet muuttaa traktoreitaan sähkökäyttöiseksi.

Kun traktori käy bensiinin sijaan sähköllä, viljelijän ei tarvitse huolehtia sadon saastumisesta. Sähkömoottorilla käyvät traktorit kasvattavat suosiotaan erityisesti pienillä maatiloilla.

Chris Jagger lataa menopelinsä edelleen ladon takana sijaitsevasta pistokkeesta, mutta jotkut viljelijät ottavat virtaa samasta lähteestä kuin satokin: auringonsäteistä.

”Itse olen lopun ikääni jossain määrin riippuvainen petrolista”, sanoo Chris Jagger, joka tekee raskaammat työt edelleen perinteisellä traktorilla. ”On kuitenkin tärkeää pyrkiä jatkuvasti kohti uusia vaihtoehtoja.”

Luomutraktori-idean isä Ron Khosla myöntää hiukan häpeillen, ettei alun perin piitannut ekologiasta tippaakaan. Kun hän rakensi ensimmäisen sähkömoottorin talvella 2001, tavoitteena oli saada aikaan luotettavampi vaihtoehto alati kiukuttelevalle Allis-Chalmers G-bensamoottorille.

Khosla on rakentanut melkoisen määrän G-mallin sähkömoottoreita. Bisnestä hän ei kuitenkaan ruvennut tekemään: ”Lopetin moottoreiden muuntamisen ensimmäisen sadan kappaleen jälkeen.”

Sittemmin Khosla on julkaissut moottorin muuntamisohjeet internetissä. G-mallin muuntaminen maksaa Khoslan mukaan noin 3000 dollaria, mutta mallin kasvava kysyntä nostaa hintaa jatkuvasti. Tosin nykyisin on jo mahdollista hankkia muuntamiseen vaadittava varaosapakkaus monilta eri valmistajilta.

Lähde AP, Los Angeles Times