Viikon kuvat: Ukkosta, kuivuutta ja kuivuutta – Suomeen luvassa lämmin viikonloppu

Ulkomaat 6.7.2012 13:30
Helle on kuivattanut poukaman Noblesvillessä, Indianassa torstaina 5. heinäkuuta. Kuva Michael Conroy / AP Photo / Lehtikuva.

Yhdysvaltain keskilännessä on viime päivät sinnitelty helleaallon kourissa. Muun muassa St. Louisin, Milwaukeen, Minneapolisin ja Chicagon kaupungeissa on tällä viikolla mitattu ennätyksellisen korkeita lämpötiloja.

Torstain ennätystä piti hallussaan St. Louis, jossa päivän korkein lämpötila oli 40, 5 celciusastetta ja matalin 28,3. Kaupungin viranomaiset ovat ilmoittaneet kolmen ihmisen kuolleen helteen vuoksi viime päivinä, kertoo uutistoimisto AP.

Joissain kaupungeissa, kuten Michiganissa, tilannetta mutkistavat helteen lisäksi sähkökatkokset. Viime viikonloppuna Keskilänttä ja itärannikkoa riepotellut myrsky vei sähköt yli kolmelta miljoonalta ihmiseltä. Vielä torstaina sähköttä oli arviolta 400 000 taloutta.

Yhdysvalloissa helle on erityisen piinaavaa paitsi sähköongelmia, myös kuivuuden vuoksi. Esimerkiksi Kiinan Shanghaissa lämpötilat ovat tällä viikolla lähennelleet neljääkymmentä astetta, mutta sateet ja ukkonen ovat helpottaneet kuumuutta.

Ukkosmyrskyjä on saatu myös Euroopan puolelle. Viime viikonloppuna rajut myrskyt riehuivat Saksan keskiosassa. Seuraavana vuorossa on Suomi: täksi viikonlopuksi on luvattu helteistä säätä. Ilmatieteen laitoksen mukaan launtai-iltana ja sunnuntaina saattaa ukkostaa erityisesti läntisessä Suomessa. Tänään ukkospuuskia esiintyy Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Lapset vilvoittelivat avoimen palopostin avustuksella Chicagossa torstaina 5. heinäkuuta. Kuva Sitthixay Ditthavong / AP Photo / Lehtikuva.
Paikallinen muusikko viihdyttää hellettä pakoilevia ihmisiä Shanhaissa, Kiinassa torstaina 5. heinäkuuta. Kuva Eugene Hoshiko / AP Photo / Lehtikuva.
Mies vilvoittelee teehuoneen edustalla Shangaissa, Kiinassa 5. heinäkuuta. Kuva Eugene Hoshiko / AP Photo / Lehtikuva.
Sähkölinjoja korjataan myrskyjen jäljiltä tiistaina 3. heinäkuuta Virginian Middleburgissa. Kuva Cliff Owen / AP Photo / Lehtikuva.
Ukkonen jytisi näyttävästi Saksan Annaberg-Buchholzissa viime sunnuntaina. Kuva Bernd Maerz / AP Photo / Lehtikuva.
Nasan satelliittikuvissa näkyvät Washingtonin ja Baltimoren kaupungit ennen ja jälkeen viimeviikkoisten myrskyjen. Kuva Nasa / AP Photo / Lehtikuva.