Vihollinen lännestä yrittää tunkeutua koululaisten vanhempien aivoihin, uskoo Pietarin tuore kuvernööri

Aluevaalien tulokset käynnistivät Venäjällä kuvernööriruletin. Jo kuusi aluejohtajaa on saanut kenkää.
Ulkomaat 11.10.2018 14:35

Pietarin tuore vt. kuvernööri Alexandr Beglov (vas.) ja hänen edeltäjänsä Grigori Poltavtshenko Pietarissa 3. lokakuuta 2018. © DMITRI LOVETSKY / AP / LEHTIKUVA

Pietarin nuorison ajatusmaailma yritetään kaapata. Syyllinen on Venäjälle vihamielinen länsi.

Tällaisen huolen Pietarin uusi vt. kuvernööri Aleksandr Beglov nosti esiin heti ensimmäisessä johtamassaan kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lokakuun 3. päivänä tehtäväänsä nimitetty Beglov pyrki kommenteillaan selittämään Pietarin nuorten viime aikojen aktiivista protestointia Venäjän johtoa vastaan.

Nuoret lähtivät kaduille mm. syyskuun alun mielenosoituksissa. Kansalliskaarti ei säästellyt voiman käyttöä mielenosoittajia vastaan.

Sunnuntaina 7. lokakuuta presidentti Vladimir Putinin syntymäpäivänä Pietarissa kannettiin julistetta, jossa toivotettiin syntymäpäiväsankarille pitkiä vuosia vankilassa

Tempauksen tekijät pidätettiin.

Pietarin johtajavaihdos oli osa kuluvan syksyn kuvernöörirulettia, jonka aikana presidentti Vladimir Putin on antanut potkut jo kuudelle aluejohtajalle.

Pietarissa kaupunkia vuodesta 2011 johtanut Grigori Poltavtshenko siirrettiin meriteollisuuskonserni OSK:n hallituksen johtoon.

Konserni omistaa mm. puolet Helsingissä toimivasta Archtech Helsinki Shipyardista.

Taustalla ovat aluevaalit, joissa yhteensä neljä istuvaa kuvernööriä hävisi tai vetäytyi kisasta.

Kremlin ehdokkaiden tappio on tulkittu protestiksi. Erityisesti eläkeuudistuksesta suivaantuneet kansalaiset käyttivät ääntänsä periaatteella ”kuka tahansa kelpaa, kunhan ei ole Kremlin miehiä”.

 

Pietarissa kuvernöörin vaalit ovat edessä syksyllä 2019.

Nyt sivuun siirretty kuvernööri Poltavtshenko voitti vuoden 2014 vaalit, kun vakavasti otettavia kilpailevia ehdokkaita ei päästetty peliin.

Hänen kauttaan on arvioitu eri julkaisuissa kriittisesti.

Poltavtshenkoa on muun muassa moitittu heikoksi ja näkymättömäksi. Kuvernöörin julkisen roolin on arveltu olevan hänelle vaikea, koska Poltavtshenko on Putinin tapaan Neuvostoliiton ajan salaisen poliisin KGB:n kasvatteja.

Kritiikkiä on tullut myös siitä, että Moskovaan verrattuna Pietarin kehitys on ollut heikkoa, vaikka kaupunki onkin saanut uudistetun, mutta huippukalliin ja korruption leimaaman jalkapallostadionin ja ohikulkutie on valmistunut.

Poltavtshenko on myös ajanut Pietarin symbolin Iisakin kirkon siirtämistä kokonaan ortodoksikirkon haltuun. Hanke jouduttiin jäädyttämään kansalaisten vastustuksen takia.

Uutta kuvernööriä vain väliaikaisena ratkaisuna, eikä Beglovin uskota olevan Kremlin ehdokas syksyn 2019 vaaleissa.

Beglov on toiminut viimeksi presidentin hallinnon edustajana Luoteis-Venäjään alueella, johon Pietarikin kuuluu. Häntä pidetään edeltäjänsä kaltaisena kulisseissa toimijana.

Beglov on Putinin vanhoja tuttuja jo 1990-luvulta ja toiminut myös presidentin hallinnossa apulaisjohtajana. Tässä virassa hänet nimettiin myös presidentin alaisen kasakkaneuvoston puheenjohtajaksi vuonna 2009.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajan Pietarissa 9. syyskuuta 2018.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajan Pietarissa 9. syyskuuta 2018. © MSTYSLAV CHERNOV / AP / LEHTIKUVA

Pietari on perinteisesti ollut Venäjän länsimielisin kaupunki, mutta uuden kuvernöörin linja vaikuttaa poikkeuksellisen länsivastaiselta.

Ennen maaliskuun presidentinvaaleja Beglov kävi puhumassa Putinin puolesta Pietarin teknisen korkeakoulun opiskelijoille ja opettajille.

Siellä hän julisti, miten Venäjällä on edessään kolme mittavaa tehtävää: on luotava uusi ydinase, modernisoitava armeija ja suojeltava väestön tietoisuutta lännen vaikutuksilta.

Beglov totesi puheessaan, että väestöä ja erityisesti kasvavaa sukupolvea on suojeltava siltä, ettei heidän tietoisuuttaan ohjata ulkomailta. Beglovin mukaan viholliset tunkeutuvat koululaisten vanhempien aivoihin käyttämällä hyväkseen koulujen vanhempien komiteoille tarkoitettuja kursseja.

Tällaiseen ohjailuun on monia taitavia menetelmiä, jotka ovat Yhdysvaltain ulkoministeriön kehittämiä, varoitti Beglov. Hän myös väitti, että tällainen ohjelma olisi otettu käyttöön Ukrainassa 20 vuotta sitten.

 

Jos Beglov ryhtyy virassaan toteuttamaan linjauksiaan, Pietaria uhkaa paluu Leningradin aikaan.

Tuolloin ”vihollisen vaikutusta” edusti länsimainen rock-musiikki, jota kuuntelevia nuoria vallanpitäjät jahtasivat.

Tuosta ajasta hyvä muistutus on tuore, Leningradin 1980-luvun alkuun sijoittuva elokuva Leto, Kesä, jonka päähenkilöillä on todelliset esikuvat

Elokuvan on ohjannut Kirill Serebrennikov. Hän joutui hoitamaan elokuvan viimeistelyn kotiarestista.

Serebrennikov on syytettynä jutussa, jossa Moskovassa toiminutta teatterikeskusta syytettään noin miljoonan euron kavalluksesta. Syytteen nostoa ei ole estänyt se, että teatteri on käyttänyt valtiolta saamansa rahat juuri siihen mihin pitkin, eli näytelmän tuotantoon.

Toimittaja Oleg Kashin on todennut Serebrennikovin tapauksen kertovan hyvin riskeistä, joita jokaisella älymystöön kuuluvalla on Venäjällä suhteessa valtioon. Kashinin mielestä älymystöllä ei tällä hetkellä ole muuta vaihtoehtoa kuin olla lojaali valtakoneistolle.

 

Jotkut ovat pitäneet Serebrennikovin syytettä osana Kremlin vallan sisäpiirin eri ryhmittymien välistä taistelua.

Eri ryhmät eivät keskustele erimielisyyksistään julkisesti vaan näyttävät voimaansa junailemalla hankaluuksia vastapuolelle.

Samanalaisen konfliktin uhrina on pidetty niin ikään Pietarin eurooppalaista yliopistoa, joka menetti toimilupansa ja toimitilansa joulukuussa 2016.

Nyt yliopisto on saanut toimilupansa takaisin ja myös uudet tilat, vaikka sen pitikin lähteä vanhasta palatsirakennuksestaan.

Lukuvuoden avajaisia vietettiin 1. lokakuuta Eremitaashin näyttelytiloissa vanhassa Pääesikunnan rakennuksessa. Lukuvuoden avasi tällä hetkellä valtion tilintarkastajia johtava Aleksei Kudrin. Häntä pidetään Kremlin liberaalin siiven avainhenkilönä.

Kudrin mainitsi puheessaan, että yliopiston toimiluvan palauttamisessa ovat auttaneet Roman Abramovitsh, Vladimir Potanin, ja Mihail Gutserijev. Kolmikko kuuluu Venäjän miljardöörien kärkikaartiin.

Se, miten rauhassa yliopisto saa toimia uuden kurvernööri Beglovin aikana, kertoo paljon Venäjän sisäpolitiikasta.

Eurooppalainen yliopisto houkuttelee avarakatseisia nuoria, joiden suojelusta läntistä ajattelua vastaan Beglov on kantanut huolta.