Venäläisille myydään ”suomalaisen aamun tuoreutta”, vaikka elintarvike ei ole Suomea nähnytkään

Ennen pakotteita venäläiset ehtivät tottua länsimaisiin elintarvikkeisiin, joita on nyt korvattu kotimaisilla vastineilla. Myös tuoteväärennöksiä on tarjolla.
Ulkomaat 18.9.2018 07:30
LKS 20160201 Asiakkaita elintarvikeliikkeessä Pietarissa perjantaina 29. tammikuuta 2016. ... Clients in a grocery store in St. Petersburg, Russia on Friday, 29th January, 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Asiakkaita elintarvikeliikkeessä Pietarissa tammikuussa 2016. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Moni suomalainen Venäjän-kävijä muistaa perinteiset venäläiset ruokakaupat, jossa on omat tiskit eri tuoteryhmille. Jokaisen tiskin takana tuimakatseinen myyjä, jota asiakaspalvelu ei voisi vähempää kiinnostaa.

Asiakas valitsee ensin tiskin takaa haluamansa tuotteet ja luettelee ne myyjälle. Sen jälkeen hän saa tietää ostostensa kokonaishinnan, käy maksamassa erilliselle kassalle ja lunastaa tuotteet lopulta kuittia vastaan.

Jokaista tiskiä varten tarvitaan oma kuitti juuri kyseisen tiskin takaa ostettavista tuotteista.

 

Venäjältä löytyy edelleen neuvostotyylisesti toimivia ruokakauppoja, mutta suurin osa ruokakaupoista on tätä nykyä ulkoisesti länsimaisten kauppojen kaltaisia.

Myös asiakaspalvelu on parantunut 2000-luvulla merkittävästi. Suurin ero ja ongelma on tuotevalikoima, joka on viime vuosina auttamatta yksipuolistunut.