Venäjän vastine Natolle harjoitteli näyttävästi – kuvakooste

Ulkomaat 16.10.2009 12:08
Kuva Dmitri Astakov / AP / Lehtikuva.

Eteläinen Kazakstan, Matybulakin neuvostoaikainen ampuma-alue. Samanlaisiin univormuihin sonnustautuneet Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbayev, Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja Kirgisian presidentti Kurmanbek Bakijev ovat tarkkailemassa joukkojen toimintaa harjoituksissa.

Näyttävää esitystä oli tarjolla pukeutumisesta lähtien, sillä uudet sotilasasut on suunnitellut kuulu venäläinen muotisuunnittelija Valentin Judashkin.

Kysymyksessä oli CSTO:n (Collective Security Treaty Organisation) harjoitus. CSTO on Venäjän, Valko-Venäjän, Armenian, Kazakstann, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin sotilasliitto.

Nämä joukot ovat venäläisvetoinen vastine Natolle. CSTO-maiden nopean toiminnan joukot harjoittelevat nyt ensimmäistä kertaa yhdessä. Harjoituksessa joukot tuhosivat kapinallisjoukon, joka oli vallannut kemikaalitehtaan.

Juuri tällaisten tilanteiden varalle joukkojen sanotaan varautuvan. Kazakstanin presidentin mukaan CSTO:n tarkoitus on torjua hyökkäyksiä sen jäsenmaita kohtaan ja taistella muun muassa terroristeja ja huumeiden salakuljetusta vastaan. CSTO-maat siis lupaavat tulla hätiin, jos jotakin vastaan hyökätään.

”Itä-Naton” tiellä on kuitenkin ongelmia. Vaikka CSTO koostuu seitsemästä maasta, viime helmikuussa perustetuissa nopean toiminnan joukoissa on mukana vain viisi – Valko-Venäjä ja Uzbekistan jäivät ulkopuolelle.

Katso lisää kuvia harjoituksista SK:n kuvaseinällä.

Lähde: AP, Reuters, AFP

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.