Venäjän ja Georgian sota: haavat eivät ole umpeutuneet

Ulkomaat 5.8.2010 10:57
Georgian presidentti Mihail Saakašvili kaatuneiden sotilaiden muistotilaisuudessa. Irakly Gedenidze / AP / Lehtikuva.

Georgian presidentti Mihail Saakašvili osallistui keskiviikkona maan pääkaupungissa Tbilisissä seremoniaan, jossa laskettiin seppele vuonna 2008 Venäjää vastaan käydyssä sodassa kaatuneiden sotilaiden muistolle.

Vain muutaman päivän kestäneen sodan taustalla oli Etelä-Ossetian itsenäistymispyrkimykset. Se on halunnut irtautua Georgiasta itsenäiseksi valtioksi jo Neuvostoliiton hajoamisen ajoista lähtien. Venäjä on tukenut eteläossetialaisten pyrkimyksiä.

Elokuussa 2008 Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetian pääkaupunkiin aloittaen selkkauksen, johon Venäjä osallistui päivää myöhemmin.

Tulitaukosopimuksesta huolimatta asia on jäänyt hiertämään Georgian ja Venäjän välejä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vieraili heinäkuussa Georgiassa ja sanoi maansa jatkavan Georgian tukemista kapina-alueiden kysymyksessä.

USA on vaatinut Venäjää noudattamaan vuonna 2008 solmittua tulitaukosopimusta, johon kuuluu miehityksen lopettaminen ja joukkojen vetäminen Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta konfliktia edeltäneisiin asemiin.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin puolestaan on kehottanut Georgiaa ja Etelä-Ossetiaa ratkaisemaan kiistansa ilman kolmansia osapuolia.