Venäjän bisneseliitti arvostelee Putinia poikkeuksellisesti: ”Vakavia riskejä”

Ulkomaat 30.9.2011 09:56
Pääministeri Vladimir Putin ja talousministeri Aleksei Kudrin tapaamisessa joulukuussa 2010. Kuva Aleksei Nikolski / AP / Lehtikuva.

Venäjän elinkeinoelämä arvostelee voimakkaasti pääministeri Vladimir Putinin päätöstä erottaa maan pitkäaikainen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin ja ryhtyä uudelleen presidentiksi.

Kudrinia on pidetty Venäjän vakaan talouskehityksen takuumiehenä, joka on varmistanut tiukalla finanssipolitiikalla, ettei inflaatio kiihdy hallitsemattomaksi, kuten 1990-luvulla. Häntä on arvostettu myös lännessä.

Venäjän 1990-luvun liberaalien talousuudistusten isä, presidentti Boris Jeltsinin esikuntapäällikkönä toiminut Anatoli Tšubais pelkää, että Kudrinin lähtö vaarantaa maan talouskehityksen.

”Tämä tapahtuma aiheuttaa vakavia riskejä, riippumatta sen syistä”, Tšubais kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa Venäjältä ei löydy toista yhtä kyvykästä talousmiestä, joka pystyisi työskentelemään Putinin johtamassa poliittisessa järjestelmässä. Monet muutkin johtavat liikemiehet ja ekonomistit pelkäävät, että Kudrinin lähtö lisää epävarmuutta ja tekee ulkomaiset sijoittajat entistä varovaisemmiksi Venäjän suhteen

Kudrin sai potkut sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut, ettei aio jatkaa hallituksessa, jos presidentti Dmitri Medvedev pudotetaan presidentinvaalien jälkeen pääministeriksi, kuten Putin suunnittelee. Medvedev kehotti Kudrinia eroamaan ja Putin nimitti tiistaina hänen paikalleen vt. valtiovarainministeriksi Anton Siluanovin, joka on toiminut varaministerinä useita vuosia.

Kudrinin potkut kielivät uudistusmielisten ja vanhoillisten ankarasta valtataistelusta. Tšubais ja Venäjän bisneseliitti yleensäkin ovat tukeneet Medvedeviä, jotta hän saisi näkemyksilleen enemmän jalansijaa. He ovat pitäneet häntä nykyaikaisempana ja uudistushaluisempana kuin Putinia ja toivoneet, että hän olisi saanut jatkaa presidenttinä.

Myös Medvedevin omat reaktiot viittaavat siihen, että hän olisi halunnut vielä toisen kauden. Venäjän lehdistö on siteerannut laajasti Medvedevin talousneuvonantajaa Arkadi Dvorkovitšiä, joka purki turhautuneisuuttaan Twitterissä ilmoittamalla, että ”iloon ei ole mitään syytä”.

Tšubais, vaikutusvaltainen talousmies

Tšubaisin näkemyksillä on painoarvoa, vaikka hän ajautuikin politiikassa sivuraiteelle Putinin ensimmäisellä presidenttikaudella. Hän on ollut 2000-luvulla yksi maan talouselämän vaikutusvaltaisimmista johtajista, ellei kaikkein vaikutusvaltaisin.

Tšubais yksityisti muutama vuosi sitten Venäjän jättimäisen sähkömonopolin RAO EES:n ja siirtyi sen jälkeen valtiollisen nanoteknologiayhtiön Rusnanon pääjohtajaksi. Hänen tehtävänään on monipuolistaa Venäjä raaka-aineiden tuottajasta innovatiiviseksi korkean teknologian maaksi, mikä on ollut nimenomaan Medvedevin hellimä ajatus.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Moskovassa syyskuussa 2009 Tšubais piti Medvedeviä uuden sukupolven johtajana ja tuntui luottavan hänen mahdollisuuksiinsa.

”Medvedev haluaa nykyaikaistaa Venäjän”, Tšubais vakuutti.

Hän arveli, että liberaalit arvot leviävät pikkuhiljaa myös Venäjälle, koska paluuta menneeseen ei ole.

”Olen yhä optimisti. Venäjällä nähdään vielä rehellisiä vaaleja, ja duumaan nousee aitoja puolueita, myös liberaaleja. Duumasta kehittyy silloin aidon poliittisen keskustelun näyttämö”, hän ennusti tuolloin.

Demokraattisista ihanteista ollaan vielä kaukana, sillä duuma on Kremlin kumileimasin ja Putin määrää asioista, vaikka Medvedev on toistaiseksi presidentti.

Myös Venäjän kolmanneksi rikkain oligarkki, Norilsk Nickelillä rikastunut Mihail Prohorov on ilmaissut tyytymättömyytensä Putinin ratkaisuun. Hänen mukaansa Putin joutuu tekemään kovasti töitä, jos aikoo korjata yhteiskunnan yhtenäisyyteen aiheuttamansa vauriot.

”Mielestäni Venäjän valtaeliitti on mannerlaattoja ravisuttelevan muutoksen partaalla”, hän totesi.

Prohorov valittiin kesäkuussa Oikea asia -nimisen liberaalipuolueen (Pravoje delo) johtoon. Hän oli ensimmäinen suurliikemies, joka on uskaltautui lähtemään politiikkaan sen jälkeen kun öljy-yhtiö Jukosin pääjohtaja Mihail Hodorkovski tuomittiin pitkään vankeusrangaistukseen.

Syyskuussa Prohorov erosi kuitenkin tehtävästään ja syytti Kremliä puolueen kaappaamisesta omiin tarkoituksiinsa. Myös muut puolueen kärkinimet ovat jättäneet Oikean asian.

Venäjän demokraatit ja koko länsimielinen sivistyneistö ovat äärettömän turhautuneita. Heikko toivo, että Venäjän yhteiskunta alkaisi pikkuhiljaa nykyaikaistua Medvedevin johdolla, on romahtanut. Monet suunnittelevat maastamuuttoa.

Monet kannattajat ovat ilmaisseet pettymyksensä myös Medvedeviin, joka paljastui lopulta pelkäksi Putinin apupojaksi.

”Monet Medvedevin ihailijat ovat erittäin pettyneitä. Kysymys on siitä, voidaanko poliittista järjestelmää ylipäätään uudistaa Putinin johdolla. Minusta se on mahdotonta”, toteaa Oikea asia -puolueen perustajiin kuulunut Leonid Gozman.

Venäjän viimeaikainen poliittinen kehitys on nostattanut vastarintaa myös Kremlille aiemmin uskollisissa piireissä. Esimerkiksi Kremlin entinen propagandisti, moskovalaisen ajatushautomon Tehokkaan politiikan säätiön johtaja Gleb Pavlovski on kääntynyt takkinsa ja ryhtynyt Putinin arvostelijaksi.

”Nykyinen poliittinen järjestelmä on kuluttanut itsensä loppuun, se on moraalisesti lopussa”, hän toteaa.

Aiheesta lisää
Anatoli Tšubais – Venäjän vihatuin mies (Suomenkuvalehti.fi 25.9.2009)