Venäjällä korruptiota kitketään nimilapuilla

SK:n toimitus
Ulkomaat 5.7.2009 08:00

Venäläisten mielestä miliisi on suurin lahjusrohmu.

Miliisit
Venäläiset eivät erityisesti arvosta miliisiään. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeriö, terveydenhuolto ja opetusala ovat pahimpia lahjonnan pesiä. Ainakin jos on uskominen Venäjän korkeimman oikeuden puheenjohtajaa Vjatšeslav Lebedeviä.

Presidentti Dmitri Medvedev linjasi vuosi sitten, että korruption vastainen taistelu on hallituksen ydintavoite. Nyt oikeusviranomaiset ovat raportoineet kampanjan tuloksista, joihin oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen. Ei edes presidentti, joka on valitellut haluttomuutta pistää käytäntöön korruption vastaisia lakeja.

Tuoreissa mielipidemittauksissa joka kolmas venäläinen on myöntänyt, että omassa perheessä on turvauduttu voiteluun vuoden aikana.

Kansalaisista 39 prosenttia nimesi liikennemiliisin suurimmaksi lahjusten kerääjäksi, 26 prosenttia miliisin ylipäänsä ja 28 prosenttia näki paikallisviranomaiset pahimpina virka-aseman väärinkäyttäjinä. Samalla ainoastaan 11 prosenttia vastaajista kertoi luottavansa miliisiin.

Miliisin korruptioon aiotaan puuttua kiinnittämällä virkapukuihin nimilaput. Sisäministeriön työntekijöiden pitää lisäksi antaa ensi vuonna tiedot omista ja puolison tuloista, mutta niitä ei julkisteta. Ministereiden tulotietojen julkistaminen on paljastanut hallituksen jäsenten lukuisat hyvät naimakaupat.

Ensimmäisen varapääministeri Igor Šuvalovin Olga-vaimo ansaitsi viime vuonna lähes 10 miljoonaa euroa, kun keskimääräinen vuosipalkka jäi reilusti alle 10 000 euron. Ministereistä hyvätuloisin oli luonnonvaraministeri Juri Trutnev, joka tienasi melkein 10 miljoonaa euroa.

Oikeudessa korruptiojutut ovat harvinaisia. Pietarissa syytteeseen johti viime vuonna 161 tapausta. Ylin syyttäjä Juri Tšaika valitteli raportissaan liittoneuvostolle, parlamentin ylähuoneelle, miten tuomiolle joutuu eniten opettajia ja lääkäreitä.

Vallitseva tapa on, että hoitoa saa maksamalla ja yliopistoihin pääsyä vauhditetaan rahalla. Muitakin käytäntöjä on, ainakin kansainvälisen korruption vastaisen järjestön Transparency Internationalin mukaan. Sen Venäjän toimiston johtaja Jelena Panfilova arvelee, että voitelu voi nousta jopa 30-40 prosenttiin julkisten hankintojen hinnasta.

Läpinäkyvyys torjuu korruptiota mutta salailu on valttia Venäjällä. Ulkomaalaisomistus strategisissa yhtiöissä vaatii viranomaisluvan. Nyt Moskovassa on pähkäilty miten menetellä, kun yksi oligarkeista, Oleg Deripaska, hamuaa siivua valtioenemmistöisestä öljy-yhtiöstä. Ostaja on peitetty ketjuttamalla noin 160 veroparatiiseihin rekisteröityä yritystä.

Teksti Anne Kuorsalo

Keskustelu

Solzhenitsynin mukaan Venäjän perimmäinen alhaalla pitäjä on salassapidon vuosisatainen perinne.

Tottakai jotkut asiat taytyykin pitaa salassa. Eihan muuten tulisi mistaan mitaan!
Onneksi Suomen suuntaan avoimuus toimii. Olemme saaneet kattavia raportteja siita avusta milla koyhaa naapuria autetaan.
Tana vuonna 18 miljoonaa euroa, pari vuotta sitten koyhanapu oli 25 miljoonaa euroa…tata sitten vuodesta toiseen.
Kerjalaisapu on nimeltaan LAHIALUEYHTEISTYO.
Yhtena jaloista paamaarista on demokratian kehittaminen.
Raportoiduista tuloksistahan olemme saaneet lukea lehdista, seurata televisiosta.
Samoin avoimuus on ollut aivan kiitettavaa luokkaa Pietarin jatevesien puhdistuksen suhteen. Olemme saaneet tietoa ihan jokaisen sementtisakin tarkkuudella mihin Suomen myontama avustus on mennyt.

Tasta kaikesta lammin kiitos Suomen jamakoille poliitikoille.

Myos siita, etta he tassakin asiassa kuuntelevat kansan syvien rivien toivetta herkalla korvalla.
Koyhaa naapuria on autettava! Pantava leipaan puolet petajaista! Venaja on pieni maa, luonnonrikkauksia ei ole. Vaikka demokraattinen (kiitos Suomen avun) hallinto kuinka toimisi ihmislaheisesti, ei apua kaikille kertakaikkiaan riita. Siis jatkettakoon avustusta, lisattakoon sita.
Sen olemme heille velkaa!

Venalaiset vapauden vartijat lahtivat Virosta vuonna…joku muistakoon. Sotilaat ja perheet piti uudelleensijoittaa Venajalle.
Suomi antoi 10 miljoonaa silloista markkaa tahan operaatioon. Venalaiset kiukuttelivat. Eihan tuolla summalla saanut kuin pari taloa korkeille upseereille. Mika oli syy ettei annettu enempaa?
Onko jalkikateen muistettu, etta olemme sen heille velkaa. Onko annettu lisaa rahaa?

Eivatko suomalaiset ymmarra etta olemme ikuisesti velkaa Venajalle?!