Venäjällä korruptiota kitketään nimilapuilla

Ulkomaat 5.7.2009 08:00

Venäläisten mielestä miliisi on suurin lahjusrohmu.

Miliisit
Venäläiset eivät erityisesti arvosta miliisiään. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sisäministeriö, terveydenhuolto ja opetusala ovat pahimpia lahjonnan pesiä. Ainakin jos on uskominen Venäjän korkeimman oikeuden puheenjohtajaa Vjatšeslav Lebedeviä.

Presidentti Dmitri Medvedev linjasi vuosi sitten, että korruption vastainen taistelu on hallituksen ydintavoite. Nyt oikeusviranomaiset ovat raportoineet kampanjan tuloksista, joihin oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen. Ei edes presidentti, joka on valitellut haluttomuutta pistää käytäntöön korruption vastaisia lakeja.

Tuoreissa mielipidemittauksissa joka kolmas venäläinen on myöntänyt, että omassa perheessä on turvauduttu voiteluun vuoden aikana.

Kansalaisista 39 prosenttia nimesi liikennemiliisin suurimmaksi lahjusten kerääjäksi, 26 prosenttia miliisin ylipäänsä ja 28 prosenttia näki paikallisviranomaiset pahimpina virka-aseman väärinkäyttäjinä. Samalla ainoastaan 11 prosenttia vastaajista kertoi luottavansa miliisiin.

Miliisin korruptioon aiotaan puuttua kiinnittämällä virkapukuihin nimilaput. Sisäministeriön työntekijöiden pitää lisäksi antaa ensi vuonna tiedot omista ja puolison tuloista, mutta niitä ei julkisteta. Ministereiden tulotietojen julkistaminen on paljastanut hallituksen jäsenten lukuisat hyvät naimakaupat.

Ensimmäisen varapääministeri Igor Šuvalovin Olga-vaimo ansaitsi viime vuonna lähes 10 miljoonaa euroa, kun keskimääräinen vuosipalkka jäi reilusti alle 10 000 euron. Ministereistä hyvätuloisin oli luonnonvaraministeri Juri Trutnev, joka tienasi melkein 10 miljoonaa euroa.

Oikeudessa korruptiojutut ovat harvinaisia. Pietarissa syytteeseen johti viime vuonna 161 tapausta. Ylin syyttäjä Juri Tšaika valitteli raportissaan liittoneuvostolle, parlamentin ylähuoneelle, miten tuomiolle joutuu eniten opettajia ja lääkäreitä.

Vallitseva tapa on, että hoitoa saa maksamalla ja yliopistoihin pääsyä vauhditetaan rahalla. Muitakin käytäntöjä on, ainakin kansainvälisen korruption vastaisen järjestön Transparency Internationalin mukaan. Sen Venäjän toimiston johtaja Jelena Panfilova arvelee, että voitelu voi nousta jopa 30-40 prosenttiin julkisten hankintojen hinnasta.

Läpinäkyvyys torjuu korruptiota mutta salailu on valttia Venäjällä. Ulkomaalaisomistus strategisissa yhtiöissä vaatii viranomaisluvan. Nyt Moskovassa on pähkäilty miten menetellä, kun yksi oligarkeista, Oleg Deripaska, hamuaa siivua valtioenemmistöisestä öljy-yhtiöstä. Ostaja on peitetty ketjuttamalla noin 160 veroparatiiseihin rekisteröityä yritystä.

Teksti Anne Kuorsalo

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.