Venäjää kehotettiin tutkimaan vilppisyytökset

Ulkomaat 3.12.2007 16:23

Venäjän vaalit herättivät laajaa arvostelua myös maan rajojen ulkopuolella.

Euroopassa vaaleja moitittiin epädemokraattisiksi ja Yhdysvaltain tavoin Venäjää vaadittiin tutkimaan vaalivilppisyytökset. Niin Britanniassa kuin Ranskassakin toivottiin syytösten pikaista selvittelyä.

”On hyvin tärkeää, että Venäjän keskusvaalilautakunta tutkii kiireellisesti kaikki vaalivilppisyytökset”, sanoi Britannian ulkoministeriö.

Saksa suhtautui asiaan vielä tiukemmin kuin Britannia. Hallituksen edustajan mukaan vaalit eivät olleet länsimaiden standardien mukaan sen enempää vapaat kuin demokraattisetkaan.

EU puolestaan halusi odottaa siihen asti, että vaalitarkkailijat antavat lopulliset tuloksensa ennen kuin se kommentoi itse vaalitoimitusta. Unionin mukaan sanan- ja kokoontumisvapautta rikottiin kuitenkin ainakin vaalikampanjassa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) piti vaalitulosta vakuuttavana. Hänen mukaansa yli 60 prosentin äänestysvilkkaus kertoo siitä, että kansalaiset ovat aidosti kannattaneet Putinin linjaa.

”Äänestysvilkkauden näin selvä nousu on myönteinen asia”, Vanhanen sanoi.

Tulos ei puolestaan yllättänyt ulkoministeri Ilkka Kanervaa (kok.).

”Venäläiset äänestivät jatkuvuudesta. Heille vakaus ja patriotismi ovat tärkeämpiä kuin demokratian muodot”, Kanerva totesi.

(STT–Reuters–AFP)