Venäjä vetäytyykin vasta ”perjantaihin mennessä”

Ulkomaat 19.8.2008 19:33

Presidentti Dmitri Medvedev vakuuttaa, että Venäjä vetää lähes kaikki joukkonsa Georgiasta perjantaihin mennessä. Etyjin Terhi Hakalan mukaan Venäjän joukot eivät olleet vielä tiistaina vetäytyneet juuri ollenkaan. Venäläissotilaita Senakissa Georgiassa

Venäläissotilaita Senakissa läntisessä Georgiassa 19. elokuuta 2008.

Medvedev keskusteli asiasta puhelimitse Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn kanssa tiistaina.

edvedev kuitenkin sanoi Venäjän jättävän alueelle 500 sotilasta suorittamaan ”täydentäviä turvallisuustoimenpiteitä”.

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin tiistaina, että vetäytymisen aikataulu riippuu Georgian toiminnasta.

”Vetäytyminen riippuu siitä, kuinka tehokkaasti Georgia palauttaa joukkonsa pysyviin tukikohtiinsa. Vetäytymiseen vaikuttaa ratkaisevasti myös se, kuinka rauhanturvaajat vahvistavat asemiaan”, Lavrov sanoi.

Etyjin Georgian-mission päällikön Terhi Hakalan mukaan Venäjän joukot eivät olleet vielä tiistaina vetäytyneet juuri ollenkaan. Hakala huomautti STT:n puhelinhaastattelussa, että Venäjä on ennemminkin vahvistanut asemiaan miehittämillään alueilla.

Kansainväliset uutistoimistot kertoivat, että Gorin kaupungista lähti muutamia panssaroituja ajoneuvoja ja panssarivaunuja. Venäjän armeija ilmoitti yksikön olleen matkalla kohti Venäjää.

Stubb alueelle
torstaina

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj pääsi tiistaina sopimukseen uusien sotilastarkkailijoiden lähettämisestä Georgiaan. Sekä Venäjä että Georgia hyväksyivät Wienin kokouksessa 20 tarkkailijan lähettämisen Georgiaan välittömästi.

Brysselistä tavoitettu Etyjin puheenjohtaja, ulkoministeri Alexander Stubb (kok) kertoi puhelinhaastattelussa STT:lle, että aseistamattomien tarkkailijoiden oli määrä matkustaa Georgiaan vielä tiistain aikana.

Helpottuneelta kuulostanut Stubb kehui vuolaasti Venäjää ja Georgiaa sovun syntymisestä.

”Venäjä on ollut erittäin rakentava sotilastarkkailijapäätöksen tekemisessä. Kaikki osapuolet ovat olleet rakentavia.”

Loppuvaiheessa neuvotteluja käytiin Venäjän, Georgian ja Etyjin puheenjohtajamaan Suomen välillä. Vielä maanantai-iltana kaikkien 56 Etyj-maan yksimielisen hyväksynnän vaativa sopimus oli kaatumassa Venäjän vastustukseen.

Tarkkailijoiden tehtävänä on valvoa Venäjän ja Georgian tulitaukoa, joka päätti Etelä-Ossetiasta liikkeelle lähteneet viisipäiväiset taistelut. Tulitaukosopimuksen mukaan Venäjän tulisi vetää joukkonsa Georgian alueelta.

”Me saamme ristiriitaista tietoa (vetäytymisestä), ja sen takia tarvitsemme tarkkailijat paikalle. — Toivottavasti tarkkailijoilla on suuri ja rauhoittava vaikutus alueella”, Stubb sanoi.

Ensimmäisen Georgiaan matkaavan tarkkailijaryhmän mukana ei ole suomalaisia. Stubb kuitenkin kertoi, että Suomi lähettää todennäköisesti kaksi tarkkailijaa alueelle jo kuluvan viikon aikana.

”He voivat tulla mahdollisesti mukanani torstaina Tbilisiin”, kertoi Stubb. Ulkoministeri matkustaa tuolloin Georgiaan varmistamaan, että sotilastarkkailijat pääsevät liikkumaan alueella vapaasti.

Etyjin tavoitteena
sata tarkkailijaa

Stubbin mukaan Etyj ryhtyy seuraavaksi valmistelemaan päätöstä noin 70 lisätarkkailijan lähettämisestä Georgiaan. Lopullisena tavoitteena on kasvattaa tarkkailijoiden määrä noin sataan.

Stubbin mukaan uusista tarkkailijoista yhdeksän lähetetään Etelä-Ossetiaan ja 91 muualle Georgiaan. Etyj-tarkkailijoita on maassa ennestään kahdeksan.

Stubb kertoi, että Suomen tarkoituksena on lähettää seuraavassa vaiheessa viidestä kymmeneen tarkkailijaa. Suomi tekee asiasta päätöksen, kunhan Etyj ensin pääsee sopimukseen tarkkailijaoperaation laajentamisesta.

Aikataulua Stubb ei halunnut vielä tiistaina arvioida.

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan Suomesta lähetettävät tarkkailijat ovat jo pääpiirteissään selvillä. Iivonen sanoi STT:lle, että päätös loppujen suomalaisten lähettämisestä voidaan tehdä heti, kun Etyj päättää operaation laajentamisesta.

Nato-ministerit
ryöpyttivät Venäjää

Samaan aikaan kun Etyj toimi sovittelevan diplomatian näyttämönä Wienissä, kiihdyttivät sotilasliitto Naton ulkoministerit Venäjän arvostelua Brysselissä. Ministerit arvioivat, ettei Naton yhteistyö Venäjän kanssa voi jatkua entiseen tapaan.

Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin mielestä Venäjä ei ole noudattanut hyväksymäänsä rauhansuunnitelmaa Georgiassa. Nato syyttää Venäjää myös kansainvälisen oikeuden rikkomisesta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tyrmäsi Naton julkilausuman ”puolueelliseksi ja vääristyneeksi”.

Teksti
STT-AFP-Reuters
STT-DPA-AFP

Kuva
Bela Szandelszki / AP / Lehtikuva

Keskustele: Millainen naapuri Venäjä on nyt?