Venäjä syyttää Suomea venäläisvähemmistön sortamisesta

Ulkomaat 14.1.2012 17:01
poliisit suojaavat rimma salosta Poliisit suojelivat Anton Salosen äitiä Rimma Salosta tämän vangitsemisoikeudenkäynnissä elokuussa 2009. Tapaus aiheutti Suomen ja Venäjän välille diplomaattisen kärhämän.

Venäjä ulkoministeriö pitää tuoreen ihmisoikeusraporttinsa perusteella Suomea yhtenä maailman pahimmista ihmisoikeuksien polkijoista. Raportti uhraa Suomelle peräti kuusi sivua. Siinä todetaan, että suomalaiset suhtautuvat suvaitsemattomasti vähemmistöihin ja syrjivät venäläisiä asunto- ja työmarkkinoilla.

Raportin mukaan venäläisillä ei ole Suomessa samanlaisia oikeuksia kuin ”ruotsalaisilla”, joilla tarkoitetaan ilmeisesti ruotsinkielisiä suomalaisia. Suomea arvostellaan myös perheväkivallasta ja oikeudenkäyntien venymisestä.

Myös suomalais-venäläiset lapsiriidat nostetaan näkyvästi esiin. Raportissa mainitaan neljä tapausta, joista suurimman kohun aiheutti parin vuoden takainen Anton Salosen tapaus. Antonin äiti Rimma Salonen vei 2008 poikansa Venäjälle, ja pojan isä Paavo Salonen salakuljetti tämän seuraavana vuonna takaisin suomalaisdiplomaatin auton tavaratilassa. Asian rikostutkinta lopetettiin Venäjällä viime syksynä.

Aleksanteri-instituutin koulutuspäällikkö Tapani Kaakkuriniemi päättelee raportin sävystä, että ainakin osa Suomea koskevista näkemyksistä on peräisin pääministeri Vladimir Putinin hallintoa kiihkeästi puolustavalta Johan Bäckmanilta, joka kommentoi aktiivisesti Suomen ja Viron asioita venäläisissä tiedotusvälineissä. Toinen todennäköinen tiedonvälittäjä on Bäckmanin hengenheimolainen, Pohjan seurakunnan entinen kirkkoherra Juha Molari.

Suurimman huomion 90-sivuisessa raportissa saa Yhdysvallat. Myös Venäjää vastaan sotinutta Georgiaa ja Baltian maita arvostellaan tiukasti.

Kaakkuriniemi pitää raporttia kummallisena. Yhdysvaltojen kohdalla puututaan mitättömiin yksityiskohtiin ja Baltiassa kovimmat syytökset kohdistuvat Liettuaan, jossa ei ole merkittäviä ihmisoikeusongelmia. Kiinaa, Valko-Venäjää ja Ukrainaa ei käsitellä lainkaan, vaikka ne kohtelevat kovin ottein hallituksen vastustajia.

Kaakkuriniemi arvelee, että raportti liittyy Venäjän lähestyviin presidentinvaaleihin. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Putinin hallintoa vastaan, ja huomio pyritään nyt siirtämään ulkomaiden ongelmiin.

”Raportin avulla pyritään korostamaan, että monet asiat ovat Venäjällä hyvin länsimaihin verrattuna. Tämä ajattelutapa periytyy neuvostoajoilta.”