Venäjä suuttui stalinismin ja natsismin rinnastamisesta

SK:n toimitus
Ulkomaat 2.8.2009 14:00

Etyjin päätöslauselmasta tuli historian taistelukenttä.

Stalin yms.Marx, Engels, Lenin ja Stalin pällisteltävinä ”totalitaarista taidetta” esittelevässä näyttelyssä Bulgarian Sofiassa. Kuva Petar Petrov / AP / Lehtikuva

Etyjin parlamentaarikot kokoontuivat heinäkuun alussa Vilnassa. Venäjä yritti estää käsittelemästä päätöslauselmaa, jonka mukaan Eurooppaa on koetellut viime vuosisadalla kaksi suurta totalitaarista hallintoa, natsismi ja stalinismi.

Molemmat ovat rikkoneet ihmisoikeuksia, rajoittaneet vapauksia ja aiheuttaneet kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmiskuntaa vastaan, todetaan julistuksessa. Se kehottaa Etyjin jäseniä ottamaan yhtenevän kannan kaikkia totalitaarisia järjestelmiä vastaan riippumatta niiden ideologiasta. Samalla tuomitaan totalitaaristen hallintojen ja menneisyyden kunnioittaminen olipa kyse natsismista tai stalinismista.

Venäjälle muotoilu on suoranaista myrkkyä, sillä Josif Stalinia arvostetaan yhä suurmiehenä. Kiukustunut ylähuoneen liittoneuvoston puheenjohtaja Sergei Mironov on ärähtänyt, että stalinismin synnit on sovitettu Berliiniin edenneiden neuvostokansalaisten verellä ja uroteoilla.

Liittoneuvoston vastalauseen mukaan yritys laittaa Neuvostoliitolle samanlainen vastuu toisesta maailmansodasta kuin natsi-Saksalle on loukkaus Venäjän kansaa vastaan. Syyllinen sotaan on Hitler, todetaan kannanotossa.

Taistelua historiasta kiihdyttävät Moskovalle kiusalliset vuosipäivät. Elokuun 23. päivänä tulee 70 vuotta Molotov-Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittamisesta. Silloin Stalin ja Hitler jakoivat keskenään muun muassa Puolan, Baltian ja Suomen.

Elokuun 23. päivänä 1989 kolmen Baltian maan halki kulki ihmisketju, jolla muistutettiin sopimuksen 50-vuotispäivää ja vaadittiin Baltian maiden itsenäisyyttä. Silloin jopa Viron hallituksen ministerit puhuivat avoimesti ensimmäisen kerran maan itsenäistymisestä.

Puola aikoo muistaa Saksan hyökkäyksen alkamista 1. syyskuuta tilaisuudella, johon on kutsuttu myös pääministeri Vladimir Putin. Venäjä on kiukutellut siitä, ettei sitä kutsuttu kesällä liittoutuneiden maihinnousua juhlistaneisiin tilaisuuksiin Ranskaan. Nyt kutsu voi päinvastoin raivostuttaa Moskovan.

Teksti Anne Kuorsalo

Keskustelu

Pieni kauneusvirhe jää tuohon Etyjin lausuntoon, jos se unohtaa ”autoritääriset” hallinnot. Titon, Francon, Salazarin maat olivat omissa todellisuuksissaan vähemmän totaalisia kuin sotiin ja kumouksiin mobilisoitu natsismi tai kommunismi, mutta yksilöille nekin saatoivat olla totaalisen epäoikeidenmukasia, kuten sitten ns. ”sotilasdiktatuurit,” joilla vastustettiin kommunismia. Mutta tärkeää juuri nyt on pitää historian tutkintaa ja kirjoitusta avoimena ja vapaana. Venäjä on tosi omituinen, kun yrittää tehdä historiasta – omastaankin – jonkinlaisen valtion monopolin. Vastaavasta on ollut kokemusta Suomessakin ns. ”virallisten historioiden” kanssa. Miksi kummassa sellaista yleensä yritetään? Se ei myöskään saisi vaikuttaa niin paljon, että lukuisat ja nykyiset omituisuudet Etyjin muiden jäsenten systeemeissä unohdetaan. Asukkaisen enemmistölle ne ovat sen jokapaivää.

Venäläinen on aina iso-venäläinen, vaikka voissa paistaisi.

Historian tunkioiden loputon pöyhiminen on täysin hyödytöntä. Keskittykää nykyisen kriisin ratkaisemiseen ja paremman tulevaisuuden suunnitteluun jos pystytte. Sen pitäisi olla nyt top priority kaikissa maissa. EU vaikuttaa vain saamattomalta paperitiikeriltä.

Jos naapurimme kompassisuunnassa (KS) 090 astetta ottivat tennispallon nenuunsa niin onhan syytakin.
Mennaan heti teorioiden alkujuurille.

Partasutiviiksilla komistautunut itavaltalainen postikorttimaalari teki jo alusta lahtien rehellisesti selvaksi mita Saksan kansa tarvitsee: Elintilaa! Lebenraum! Oliko siina mitaan epaselvaa?
Parta-Kalle Marx ja Vilenin myohemmin sanoivat etta:Kaikkien maiden proletaarit, yhtykaa! (ja yhdytty on, monella suomalaisella kelpo duunarilla on Uralin tulinen tytto vaimona).

Huomaatte varmasti eron, etteko huomaakin?

Pikemminkin tov. Yosif Vissarionovitsin opit menevat yksiin eraan toisen teoreetikon kanssa. Jesse, sielta Nasaretista pain, sanoi joskus etta: Menkaa ja tehkaa kaikki kansat opetuslapsikseni.

Tuskin kelpo venalaiset olisivat riehaantuneet jos stalinismi olisi rinnastettu Jessen sanomisiin. Olisivat ehka myontaneet Suomelle lahialueyhteistyon nimissa parikymmenta miljoonaa euroa vuodessa until the end of Maailman Tappi.

Stalinin toimeenpanevan käsikassaran Lazar Kaganovitsin elämänkertaan tutustuminen saattaisi valaista hieman lisää monenkin kommunistin silmälappuidealismia siitä mitä kauheuksia Neuvostoliitossa tapahtui Stalinin aikana ja kuinka Hrushtsevin pääsy valtaan ohi Kaganovitsin Stalinin kuoleman jälkeen eräällä tavalla pelasti maan.Omalla tavallaan stalinismi oli yhden miehen henkistä ja väkivaltaista totalitarista diktatuuria, kuten fasismikin. Molemmat siis täysin rinnastettavissa keskenään, m.o.t.

Katsotaampa Afrikkaan, miljoonia ihmisiä ja täysin elinkelpoisia yhteiskuntia tuhotaan ja syynä mikäpä muukaan kuin kiihkouskovaiset. Ajatus kulkee että vain minun tunnustama uskonto on oikein muut voidaan tuhota. Eikö tämä ole jokapäiväistä arkipäivää Afrikassa eikä mikään sivistynyt instanssi voi asioiden kulkua muuttaa. Nämä jokapäiväiset tapahtumat osoittavat hitlerien ja stalinien jatkavan touhujaan länsimaailman huokaillessa. Toisaalta onhan nämä tapahtumat loistavaa uutismateriaalia nykymedialle.
Tietysti ihmisten luontainen ahneus myös selittää järjettömyydet se vain ihmetyttää että tällä vuosituhannella olemme edelleen kyvyttömiä muuttamaan asioiden kehityssuuntaa.