Venäjä suuttui stalinismin ja natsismin rinnastamisesta

Ulkomaat 2.8.2009 14:00

Etyjin päätöslauselmasta tuli historian taistelukenttä.

Stalin yms.Marx, Engels, Lenin ja Stalin pällisteltävinä ”totalitaarista taidetta” esittelevässä näyttelyssä Bulgarian Sofiassa. Kuva Petar Petrov / AP / Lehtikuva

Etyjin parlamentaarikot kokoontuivat heinäkuun alussa Vilnassa. Venäjä yritti estää käsittelemästä päätöslauselmaa, jonka mukaan Eurooppaa on koetellut viime vuosisadalla kaksi suurta totalitaarista hallintoa, natsismi ja stalinismi.

Molemmat ovat rikkoneet ihmisoikeuksia, rajoittaneet vapauksia ja aiheuttaneet kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmiskuntaa vastaan, todetaan julistuksessa. Se kehottaa Etyjin jäseniä ottamaan yhtenevän kannan kaikkia totalitaarisia järjestelmiä vastaan riippumatta niiden ideologiasta. Samalla tuomitaan totalitaaristen hallintojen ja menneisyyden kunnioittaminen olipa kyse natsismista tai stalinismista.

Venäjälle muotoilu on suoranaista myrkkyä, sillä Josif Stalinia arvostetaan yhä suurmiehenä. Kiukustunut ylähuoneen liittoneuvoston puheenjohtaja Sergei Mironov on ärähtänyt, että stalinismin synnit on sovitettu Berliiniin edenneiden neuvostokansalaisten verellä ja uroteoilla.

Liittoneuvoston vastalauseen mukaan yritys laittaa Neuvostoliitolle samanlainen vastuu toisesta maailmansodasta kuin natsi-Saksalle on loukkaus Venäjän kansaa vastaan. Syyllinen sotaan on Hitler, todetaan kannanotossa.

Taistelua historiasta kiihdyttävät Moskovalle kiusalliset vuosipäivät. Elokuun 23. päivänä tulee 70 vuotta Molotov-Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittamisesta. Silloin Stalin ja Hitler jakoivat keskenään muun muassa Puolan, Baltian ja Suomen.

Elokuun 23. päivänä 1989 kolmen Baltian maan halki kulki ihmisketju, jolla muistutettiin sopimuksen 50-vuotispäivää ja vaadittiin Baltian maiden itsenäisyyttä. Silloin jopa Viron hallituksen ministerit puhuivat avoimesti ensimmäisen kerran maan itsenäistymisestä.

Puola aikoo muistaa Saksan hyökkäyksen alkamista 1. syyskuuta tilaisuudella, johon on kutsuttu myös pääministeri Vladimir Putin. Venäjä on kiukutellut siitä, ettei sitä kutsuttu kesällä liittoutuneiden maihinnousua juhlistaneisiin tilaisuuksiin Ranskaan. Nyt kutsu voi päinvastoin raivostuttaa Moskovan.

Teksti Anne Kuorsalo

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.