Venäjä ryöpytti länsimaita: kylmä sota kuumenee

kylmä sota
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Vladimir Putin 280808

Venäjä on ilmoittanut tehneensä onnistuneen kokeen mannertenvälisellä ohjuksella: ohjustyyppiä on entistä vaikeampi havaita tutkassa. Pääministeri Vladimir Putin: USA juonittelee Georgiassa. Ulkoministeri Sergei Lavrov: Ranskan ulkoministerin hahmottelemat EU-pakotteet sairasta mielikuvitusta.

Pääministeri Vladimir Putin CNN:n haastattelussa Moskovassa 28. elokuuta 2008.

Venäjä on vastannut USA:n ohjuskilpeen ohjuskokeella. Mannertenvälnen ohjus laukaistiin Plesetskin koealueelta Arkangelista kuuden tuhannen kilometrin päähän Kamtshatkan niemimaalle.

Armeijan mukaan testattua ohjustyyppiä on entistä vaikeampi havaita tutkassa. Ohjus oli tyyppiä Topol RS-12M, joka otettiin alun perin käyttöön jo 1980-luvulla. Venäjän armeija on kuitenkin vuosien varrella kehittänyt siitä uusia versioita, jotta ohjuspuolustusjärjestelmien olisi vaikeampi torjua se.

Venäjä ei hyväksy Yhdysvaltain aikeita tuoda ohjuskilpensä osia Puolaan ja Tshekkiin. Yhdysvallat on perustellut ohjuskilpeä Iranin uhalla.

Putin: USA:n
presidentinvaalit taustalla

Venäjän pääministeri Vladimir Putin syytti kovin sanoin Yhdysvaltoja sekaantumisesta Georgian kriisiin. Putinin mukaan amerikkalaiset ovat aseistaneet georgialaisia ja konfliktin taustalla saattaa kummitella jopa Yhdysvaltain presidenttikilpa.

“Se on fakta, että konfliktialueella oli Yhdysvaltain kansalaisia vihollisuuksien aikana. He eivät olisi olleet siellä ilman määräyksiä”, Putin korosti CNN:n haastattelussa.

Hän sanoi epäilevänsä, että tietyt tahot Yhdysvalloissa halusivat saada konfliktin aikaiseksi presidentinvaalien takia. Republikaanien John McCain on suhtautunut Venäjään haukkamaisemmin kuin demokraattien Barack Obama.

Valkoinen talo tyrmäsi Putinin puheet käsittämättöminä.

“Että Yhdysvallat olisi järjestänyt tämän jonkun ehdokkaan puolesta? Ei kuulosta järkeenkäyvältä”, vastasi tiedottaja Dana Perino.

Ranska väläyttää
EU-pakotteita

Euroopan unionin puheenjohtajamaan Ranskan mukaan EU harkitsee jopa Venäjän vastaisia pakotteita Georgian kriisin vuoksi.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin mukaan pakotteet ovat yksi harkittavana oleva vaihtoehto, kun EU-maat pohtivat suhdettaan Venäjään. Ranska on kutsunut EU-maat ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin ensi maanantaina.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov kuittasi uutistoimistojen mukaan Ranskan puheet saman tien “sairaan mielikuvituksen” tuotteina. Pakotteiden harkitseminen on hänen mukaansa merkki täydellisestä sekaannuksesta länsimaissa.

Kouchner ei Pariisissa pitämässään tiedotustilaisuudessa tarkentanut, millaisista pakotteista voisi olla kyse.

Hän vakuutti samalla, ettei halua itse ennakoida pakotteita ennen maanantain tapaamista ja että useat muut diplomaattiset keinot ovat myös pöydällä.

Ulkopoliittiset päätökset vaativat jäsenmaiden yksimielisyyden, joten jyrkkiä pikapäätöksiä tuskin on odotettavissa. Ranska on itsekin toistuvasti painottanut, ettei se halua kärjistää suhteita Venäjän kanssa.

Useat EU-maat ovat myös erittäin riippuvaisia Venäjän energiavaroista, joten ainakaan kauppasuhteita ei herkästi lähdetä rikkomaan.

Painostuskeinoista voisivat todennäköisesti ensimmäisenä tulla kyseeseen esimerkiksi viisumirajoitukset, EU:n ja Venäjän yhteistyöneuvottelujen keskeyttäminen sekä Venäjän jäsenyysneuvottelujen jarruttaminen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Venäjän WTO-neuvottelut ovat vaikeuksissa jo valmiiksi muun muassa puutullikiistan vuoksi.

EU on jo aiemmin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Georgiaan sekä Venäjän päätöksen tunnustaa Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyys.

Vanhanen ei kannata
kärjistäviä pakotteita

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ei kannata “kärjistäviä pakotteita” Venäjää kohtaan.

Vanhasen mukaan pakotteet kärjistävät aina tilannetta, mutta niiden ja poliittisen vaikuttamisen raja voi myös olla makukysymys. Pakotteet ovat hänen mukaansa yleensä taloudellisia, ja kun kyse on EU:n ja Venäjän suhteista, molemmat osapuolet kärsisivät niistä.

Myös ulkoministeri Alexander Stubb (kok) haluaisi aivan alkajaisiksi nähdä, millaisista pakotteista olisi kysymys. Lähtökohtaisesti niihin suhtaudutaan hänen mukaansa varauksellisesti.

“On kaksi jännitysmomenttia: ensimmäinen on sanankäyttö, joka tuntuu olevan nyt aika vahvaa kaikilta puolilta. Toinen on talouspuoli, ei ole mitään järkeä lähteä tällaisten sanktioiden linjalle. Katsotaan nyt, mitä ranskalaiset ehdottavat”, Stubb sanoi budjettiriihen jälkeen.

Halonen ja Stubb
vuorottelevat huippukokouksessa?

Suomen valtionjohdon lopullinen kokoonpano EU:n ylimääräisen huippukokouksen kokoussalissa on edelleen epäselvä. Valtioneuvosto päätti torstaina valtuuskunnasta, mutta auki jäi, kuka lopulta istuu maanantaina salissa pääministeri Vanhasen kanssa.

Suomea edustaa Brysselissä Vanhanen, ja häntä avustaa ulkoministeri Stubb. Kokoukseen osallistuu myös presidentti Tarja Halonen silloin, kun käsitellään tasavallan presidentin toimivaltaan kuuluvia asioita.

Perustuslain mukaan EU-asiat ovat pääministerin johtaman valtioneuvoston asioita. Suomen ulkopolitiikkaan liittyvät kysymykset kuuluvat myös tasavallan presidentin toimivaltaan.

Valtioneuvosto teki päätöksen kuitenkin totutun kaavan mukaisesti. Lopulliset istumakuviot selviävät itse kokouksessa. Mahdollista on, että Halonen ja Stubb vuorottelevat. Vanhanen joka tapauksessa osallistuu kokoukseen Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana.

Kullakin jäsenmaalla on kokoussalissa vain kaksi paikkaa. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Etyjin nykyisenä puheenjohtajana Stubb selvitellyt Georgian kriisiä. Etyjin puheenjohtajuus on henkilökohtainen, joten esimerkiksi Vanhanen ei voi sijaistaa Stubbia.

EU:n puheenjohtajamaalle Ranskalla on viestitetty mahdollisuutta, että Stubb voisi esiintyä kokouksessa nimenomaan Etyjin puheenjohtajana. Ulkoministeriössä ei kuitenkaan välttämättä uskota tähän mahdollisuuteen.

Suomi toivoo myös poikkeusta järjestelyihin eli kolmea tuolia. Tällöin sekä Halonen että Stubb voisivat olla mukana. Poikkeusjärjestelyihin on kuitenkin perinteisesti EU:ssa suhtauduttu nihkeästi.

Stubb mainitsi, että asiassa ei sinänsä ole “urputtamista”, vaan nykyisen perustuslain mukaan eletään.

Huippukokouksessa käydään ensimmäinen keskustelu Georgian kriisistä ja vaikutuksista. Suomen hallitus myöntää, että kriisi vaikuttaa EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Georgian parlamentti
katkaisisi suhteet Venäjään

Georgian parlamentti haluaa katkaista diplomaattisuhteet Venäjään. Kansanedustajien yksimielisesti hyväksymä lausunto ei kuitenkaan sido presidentti Mihail Saakashvilia.

Georgian hallitus tyrmistyi alkuviikosta, kun Venäjä tunnusti Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden.

Georgia on jo supistanut kriisin takia henkilökuntaansa Moskovan-suurlähetystössään. Edustustossa on enää kaksi diplomaattia.

Georgia boikotoi
Moskovan euroviisuja

Georgia ei aio lähettää edustajaansa ensi vuonna Moskovassa järjestettävään Eurovision laulukilpailuun.

Georgian yleisradioyhtiön johtaja Levan Kubaneishvili perusteli päätöstä sillä, ettei kilpailua voida Georgian mielestä pitää maassa, joka ei kunnioita kansainvälistä oikeutta ja demokraattisia arvoja.

Georgian euroviisuorganisaation johtajan Nina Sanadiradzen mukaan Georgia pelkää myös edustajiensa turvallisuuden puolesta.

“Meidän mielestämme Venäjä ei pysty turvaamaan edustajiemme turvallisuutta, eikä ehkä muidenkaan edustajien turvallisuutta”, Sanadiradze sanoi.

Myös Viro on väläytellyt poisjäämistä laulukilpailusta Georgian kriisin vuoksi. Virossa asiasta halutaan kuitenkin kuulla vielä muusikkojen ja yleisön mielipiteitä.

Teksti
SK netin toimitus
STT
STT-AFP-DPA
STT-AFP-Reuters
STT-Reuters
STT-BNS

Kuva
Aleksei Druzhinin / AP / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Virossa huolestuttiin: Natolta puuttuu puolustussuunnitelma Baltian varalle (SK netti 27.8.2008)
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)
Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt (SK netti 19.8.2008)
Ulkoministeri Stubb pakolaisvanhusten kohtalosta Gorissa: Järkyttävää! (SK netti 21.8.2008)
Kaukasian kriisi: Medvedevin mukaan Venäjä ei pelkää mitään, Bush syyttää vastuuttomuudesta (SK netti 27.8.2008)
Halonen tuomitsi Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustamisen, Rehn tukisi nyt Ukrainaa (SK netti 27.82008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?