Venäjä kielsi Moskovan teatterikaappauksesta kertovan näytelmän esittämisen

Ulkomaat 22.4.2008 14:47

Venäjän viranomaiset kielsivät Moskovan teatterikaappauksesta kertovan näytelmän heti ensi-esityksen jälkeen. Näytelmä esitettiin kriisialttiissa Dagestanissa, ja paikalla oli myös Dagestanin alueen presidentti, joka poistui tuohtuneena salista kesken ensi-illan.
moskovan teatterikaappausTšetšeeniterroristit kaappasivat teatterin Moskovassa 23. lokakuuta 2002.

Presidentti Muhu Alijev syyttää näytelmää terrorismin ihannoimisesta, kertoo brittiläinen lehti The Independent. Alijevin mukaan näytelmällä Venäjän viholliset yrittävät horjuttaa kriisiherkän Dagestanin vakautta.

Natalia Pelevinen näytelmä In Your Hands kiellettiin ensiesityksensä jälkeen. Syntyperältään venäläinen, lapsena Britanniaan muuttanut Pelevine yritti saada teostaan esitettäväksi jo kolme vuotta sitten, mutta silloin kukaan ei halunnut tarttua kipeään aiheeseen.

Moskovassa vuoden 2002 lokakuussa tapahtunut teatterikaappaus päättyi Venäjän armeijan rynnäkköön, jossa kuoli yli sata ihmistä. Näytelmässä tšetšeeniterroristeiksi pukeutuneet näyttelijät juoksevat yleisön seassa jäljitellen tapahtumia.

Ensi-illassa joku ehti varoittaa presidentti Alijevin henkivartijoita näyttelijöistä. ”Onneksi kerroitte, olisimme ampuneet heidät välittömästi,” sanoi yksi vartijoista.

Näytelmä esitettiin Dagestanin alueen pääkaupungissa Mahatškalassa. Ohjaaja Skandarbek Tulparovin mukaan näytelmä on ensimmäinen, joka käsittelee Tšetšenian sotaa. ”Joidenkin ihmisten mielestä on liian aikaista puhua asiasta, joidenkin mielestä se pitäisi jättää rauhaan ja mennä eteenpäin, mutta paikalliset intellektuellit ovat täysin näytelmän takana.”

Pelevine aikoo kuitenkin yrittää viedä näytelmän Moskovaan. ”Tämä on ensimmäinen teatteria koskeva sensuuritapaus sitten Gorbatsovin valtaannousun. Moskovalaiset ovat erittäin huolissaan ja ajattelevat, että nyt on aika kertoa totuus.”

Teksti Kati Kiviniemi
Kuva Misha Japaridze/AP/LK