Venäjä kauppaa aseistusta Nato-maa Turkille – Putinin ja Erdoğanin julkinen kuhertelu murentaa USA:n ja Turkin välejä

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitteli aseistusta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille Moskovassa avatussa MAKS-2019 ilmailunäytöksessä.
Ulkomaat 29.8.2019 15:46
Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan istuivat yhdessä lentokoneessa MAKS-2019 ilmailunäytöksessä Moskovassa.
Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan istuivat yhdessä lentokoneessa MAKS-2019 ilmailunäytöksessä Moskovassa. © Alexey Nikolsky / AFP / Lehtikuva

Venäjä on ryhtynyt aktiivisesti tarjoamaan Turkille korvaavia asejärjestelmiä. Markkinointi on alkanut sen jälkeen, kun Yhdysvallat heinäkuussa 2019 kieltäytyi jatkamasta sadan tilatun F-35-hävittäjän toimituksia Turkkiin.

Yhdysvallat on myös lopettanut turkkilaisten lentäjien koulutuksen. USA:n päätösten taustalla on suuttumus siitä, että Washingtonin protesteista huolimatta Turkki osti Venäjältä S-400-ilmatorjuntajärjestelmän, jonka ensimmäinen erä toimitettiin Turkkiin heinäkuussa 2019. Bloombergin uutistoimiston mukaan järjestelmän seuraavien erien siirto Turkkiin alkaa syyskuun alussa. Yhdysvallat pitää kauppoja turvallisuusuhkana.

Nyt Venäjä yrittää panna vielä paremmaksi tarjoamalla omia viidennen sukupolven Suhoi SU-57 -hävittäjiään amerikkalaisten F-35-koneiden tilalle.