Vapautus Mogadishussa

Ulkomaat 26.10.2007 11:41

Viime viikon dramaattisten tapahtumien jälkeen erävoiton saanut Saksan liittotasavalta seisoo nyt terrorin vastaisen taistelun tienhaarassa. Hyökkäys Mogadishuun oli yllätys, jonka vaikutukset terrorin tulevaisuuteen nähdään ehkä hyvinkin pian.

Teksti Rauli Virtanen
(SK 43/1977)

Vapautus Mogadishussa oli riskeille altis uroteko, josta kaapatun Lufthansan Boeing 737-koneen 86 panttivankia ja heidän omaisensa kiittävät kansainvälistä yhteistyötä ja saksalaista erikoisryhmää.

Kaappausdraama olisi saanut ehkä samannäköisen pää­töksen jo aikaisemmin, jos tuo valtioiden välinen yhteistyö olisi oitis niveltynyt.

Ei liene turhaa jossittelua todeta, että kaappaus olisi vältetty, mikäli matkustajat olisi tarkastettu Palmassa. Rooman lentokentällä poliisi ei saksalaisten kehotuksesta huolimatta ampunut konetta lentokyvyttömäksi. Eikä Kyproksen hallitus rohjennut pidättää konetta Larnacan kentällä muutamaa minuuttia kauempaa, jotta saksalainen kommandoryhmä olisi tavoittanut sen ajoissa.

Dubaissa Arabiemiraattien liiton sotilasvoimat katsoivat, että kone voidaan vallata omin voimin, ja niin saksalaiset ryhtyivät pikakouluttamaan arabeja. Yön aikana emiraattien erikoisjoukot ryömivät jo varsin lähelle lentokonetta, ja »marttyyri Mahmoudin» johtamat kaapparit katsoivat parhaaksi jatkaa matkaa. Saksalaiset huokasivat helpotuksesta, sillä he tuskin luottivat Dubain yksikön kykyyn vapauttaa kaikki panttivangit elävinä.

Mieliala panttivankien keskuudessa oli tuolloin vielä kaukana paniikista – koneessa syötiin 28 vuotta täyttäneen lentoemännän syntymäpäiväkakkua.

Mieliala vaihtuu

Pelko ja paniikki valtasivat kuitenkin mielet, kun Boeing jatkoi pitkää, epätoivoista lentoaan Adenista Mogadishuun. Terroristit olivat ampuneet koneen kapteenin Jürgen Schumannin kylmäverisesti koneen käytävällä miesten, naisten ja lasten silmien edessä.

Mogadishussa kapteenin ruumis laskettiin koneesta ja ovet sulkeutuivat jälleen. Terroristit ja matkustajat tunsivat olevansa loukussa ja tiesivät ratkaisun tulevan pian. Neljä kaapparia kohteli näinä viimeisinä tunteina panttivankeja kovakouraisesti.

Koneen käytävälle valeltiin räjähdystä nopeuttavaa alkoholia, sisätiloihin sidotut muoviräjähteet olivat valmiina. Terroristit asettivat vielä kerran uuden määräajan, 02.30 Suomen aikaa tiistaiaamuna, johon mennessä heidän asettamiinsa ehtoihin oli suostuttava.

Liittokansleri Helmut Schmidt ja hänen valtiosihteerinsä Hans-Jürgen Wischnewski olivat puhuneet pitkään ja hartaasti Somalian presidentin kanssa. Myös presidentti Jimmy Carter oli lähettänyt Siad Barrelle viestin.

Ja Siad Barre taipui hyväksymään saksalaisten operaation vieraalla maaperällä. Hän joko taipui omasta vakaumuksestaan tai sen jälkeen kun lännen suurvallat olivat luvanneet taloudellista ja/tai sotilaallista apua tälle Neuvostoliitosta nopeasti erkaantuvalle sotaa käyvälle köyhälle maalle.

Erikoisyksikkö GSG-9 lensi illan hämärässä Somaliaan mukanaan kaksi englantilaista terrorin vastaisen taistelun asiantuntijaa.

Ja kun neuvotteluyhteys lennonjohdosta kaapattuun koneeseen katkesi vajaat kaksi tuntia ennen määräajan umpeutumista, ryhtyivät eversti­luutnantti Ulrich Wegenerin johtamat ja kouluttamat nuoret erikoismiehet hyökkäykseen.

»Röntgensäde»

Operaation nimi oli »Oscar Röntgensäde». Pimeässä liikkui 28 nuorta miestä yllään luodinkestävät liivit ja vihreät baskerit. He räjäyttivät koneen ovet auki ja yllättivät kaappaajat sekä taka- että etuosasta. Uudet englantilaiset erikoisvalmisteiset kranaatit olivat jo lamaannuttaneet koneessa olijat sokeiksi ja kuuroiksi kuudeksi sekunniksi.

Enempää aikaa eivät iskujoukot tarvinneet, olivathan he harjoitelleet tätä tilannetta jo satoja kertoja. Järeillä aseilla ammuttiin 20-30 kertaa. Kolme terroristia sai heti surmansa. Neljäs, koneen takaosan wc:stä käsin taisteleva nainen onnistui heittämään matkustajia haavoittaneen käsikranaatin ennen kuin hänet kannettiin haavoittuneena ulos.

Operaatio oli nopea. Osa iskujoukosta surmasi terroristeja, osa evakuoi panttivankeja ulos. Mogadishun lentoasemasta tuli kaaoksen valtaama ensiapuasema. Kuusi henkilöä jäi sairaalaan.

Muutaman tunnin kuluttua kentältä nousi Lufthansan kone mukanaan 80 helpottunutta, vapaata lentomatkustajaa ja -virkailijaa.

Liittotasavalta oli saavuttanut merkittävän erävoitontaistelussa terrorismia vastaan. Ja terroristit olivat saaneet toisen opetuksen sitten Entebben; opetuksen siitä, he ole turvassa kaukanakaan.