Vankileirien Irak

Ulkomaat 19.10.2007 13:40

Pidätykset ja kidutus jatkuvat, kertoo YK-raportti.

Teksti Jari Lindholm
(SK 42/2007)

Yhdysvalloilla ja Bagdadin viranomaisilla oli kesäkuussa Irakin vankiloissa ja pidätyskeskuksissa yli 44 000 vankia, joita pahoinpideltiin ja kidutettiin järjestelmällisesti, kertoo YK:n tuore ihmisoikeusraportti.

Raportin mukaan monilla pidätetyillä ei ole mitään toivoa oikeudenkäynnistä. Heitä pidetään likaisissa ja ahtaissa selleissä. Heitä hakataan paloletkuilla, roikutetaan raajoista, pakotetaan istumaan terävien esineiden päällä ja piinataan sähköiskuilla.

YK:n Irak-operaatio UNAMI julkaisee ihmisoikeusraportin neljä kertaa vuodessa. Uusi katsaus kattaa huhti-, touko- ja kesäkuun.

Asiakirja valmistui jo elokuussa, mutta sen julkistamista siirrettiin, koska Valkoinen talo ei halunnut synkkää luettavaa juuri ennen kuin kenraali David Petraeuksen oli määrä esitellä oma Irak-katsauksensa kongressille.

Petraeuksen mukaan turvallisuustilanne Irakissa on parantunut sen jälkeen, kun Yhdysvallat lähetti maahan keväällä lisää joukkoja.

YK-raportista löytyy yksi syy olojen näennäiseen rauhoittumiseen: Yhdysvaltojen johtama liittouma pidätti pelkästään huhti-kesäkuussa yli 2 000 ihmistä eri puolilla Irakia.

Yhteensä amerikkalaisilla oli kesäkuussa 21 107 vankia ja Irakin oikeusministeriöllä 12 031. Loput pidätetyistä olivat sisä- ja puolustusministeriön alaisissa vankiloissa.

YK-raportti antaa ankean kuvan siviilien elämästä. Itsemurhaiskut, sieppaukset ja murhat ovat arkipäivää. Pakolaisia on 2,2 miljoonaa, joista puolet on naapurimaassa Syyriassa.

Kurdistanin alueen viranomaiset saavat kehuja mutta myös ankaria moitteita. YK on erityisen huolissaan naisten kunniamurhista, jotka ovat yleistyneet. Kurdiviranomaisten mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla tapettiin 23 naista ”tylpillä esineillä”, 195 polttamalla ja 37 ampumalla.

Aiemmissa raporteissa ovat olleet mukana koko Irakin kuolonuhriluvut, mutta YK:hon suivaantunut Bagdadin hallitus ei enää halua antaa niitä.

Lue koko raportti