Valtimokovettumatautia esiintyi jo tuhansia vuosia sitten

Egyptiläinen Hatiay on yksi 137 muumiosta, joiden valtimokovettumia tutkittiin tietokonetomografialla. Kuva Michael Miyamoto / AP / Lehtikuva.

Sydän- ja verisuonitauteja on tavattu pitää hyvinvointisairauksina, joita esiintyy vain siellä, missä paljon eläinrasvaa sisältävä ruokavalio yhdistyy liikunnan puutteeseen. Tietokonetomografialla tehty tutkimus muinaisten kulttuurien jälkeensä jättämistä muumioista kuitenkin osoittaa, että valtimokovettumia eli ateroskleroosia esiintyi kohtalaisen yleisesti jo tuhansia vuosia sitten.

Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuvattiin 137 muumiota Egyptistä, Perusta, Aleuteilta ja Yhdysvalloista. Valtimoiden kalkkeutumat erottuivat selvästi silloinkin, kun itse valtimot eivät enää olleet näkyvissä.

Aiemmin tutkijat ovat löytäneet kalkkeutumia Egyptin muinaisista muumioista. Nämä elivät kuitenkin yläluokkaista elämää, jonka ruokavalio ja elämäntapa poikkesivat tavallisesta. Nyt tutkijat löysivät valtimokovettumataudin merkkejä egyptiläisten lisäksi myös neljännekseltä perulaisista muumioista ajalta 200-1500 jKr. Perulaisten ruokavalio koostui maissista, perunasta ja pavuista, ja he pitivät kotieläimiä.

Tutkimuksen tekijät päättelevät artikkelin diskussio-osuudessa, että valtimonkovettumatauti on osa ihmisen normaalia vanhenemista.

Helsingin yliopiston geriatrian professori Timo Strandbergin mielestä tulkinnat ovat liioiteltuja. Eläinrasva, kolesteroli ja infektiot selittävät muinaisten kansojen valtimonkovettumatauteja kuten meidänkin.

”Heidän diskussionsa vie kehitystä aikaan 50-60 vuotta sitten, kun ajateltiin, että ateroskleroosi on normaali vanhenemisilmiö. Tavallinen toki, muttei normaali.”