Vallanvaihto Yhdysvalloissa: Barack Obamasta presidentti

Ulkomaat 20.1.2009 16:50

Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa. Hänestä tuli maan ensimmäinen musta presidentti. Suomen Kuvalehden kirjeenvaihtaja Marko Maunula seuraa vallanavaihdosta Tiellä Valkoiseen taloon –blogissa. Lue myös ensi kommentit vallanvaihdosta ja Obaman puheesta.President Barack Obama and his wife Michelle walk on Pennsylvania Avenue near the White House in Washington, Tuesday, Jan. 20, 2009, during his inaugural parade. (AP Photo/Jae Hong)

Presidentti Barack Obama ja Michelle Obama Pennsylvania Avenuella lähellä Valkoista taloa Washingtonissa 20. tammikuuta 2009. (Kuva Jae Hong / AP / Lehtikuva)

Obama vannoi virkavalansa hyytävän kylmässä viimassa Capitol-kukkulalla Washingtonissa. Historiallista hetkeä oli saapunut seuraamaan huikeat liki kaksi miljoonaa ihmistä. Koko kaupunki oli yhtä suurta hullunmyllyä.

Virkaanastujaispuheessaan Obama luetteli koko joukon suuria haasteita, jotka kansakuntaa odottavat. Obama vakuutti kuitenkin jälleen kerran, että yhdessä, edeltävien sukupolvien perintöä kunnioittaen, amerikkalaiset selviävät ja menestyvät.

”Meidän on noustava, pyyhittävä pölyt harteiltamme ja aloitettava Yhdysvaltain rakentaminen uudelleen”, Obama sanoi.

Tuore presidentti vakuutti myös, että Yhdysvallat tulee jälleen ottamaan paikkansa maailman johdossa. Kaksi sotaa edeltäjältään George W. Bushilta perinyt Obama halusikin ensi töikseen ojentaa kätensä islamilaiselle maailmalle.Barack Obama ja George W. Bush 20. tammikuuta 2009
George W. Bush (oik.) ja Barack ObamaWashingtonissa 20. tammikuuta 2009. (Kuva Pablo Martinez Monsivais / AP / Lehtikuva)

”Me tulemme etsimään yhdessä uuden tien eteenpäin. Tien, joka perustuu yhteisiin etuihin ja keskinäiseen kunnioitukseen”, presidentti lupasi.

Talouskriisin Obama katsoi olevan itsekkyyden ja ahneuden seurausta, eikä sellaisiin ole presidentin mukaan Yhdysvalloissa enää varaa.

”Emme voi suosia vain niitä, jotka ovat menestyneet.”

Takaisin
maailman johtoon

Laajassa puheessaan Obama lupasi myös palauttaa tieteen sille kuuluvalle paikalleen, parantaa koulutuksen tasoa ja paneutua uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

”Haasteet, joita kohtaamme, ovat todellisia, vakavia ja niitä on paljon. Niitä ei ratkaista pian. Mutta tietäkää tämä: ne tullaan ratkaisemaan”, presidentti vakuutti.

Obama korosti, että Yhdysvallat on valmis astumaan takaisin maailman johtoon. Talouskriisin presidentti muistutti olevan ahneuden ja vastuuttomuuden seurausta, eikä kansakunnalla ole hänen mukaansa varaa enää suosia vain niitä, jotka ovat menestyneet.

Ensimmäisissä arvioissa Obaman puhetta pidettiin yllättävän konkreettisena ja nykyhetkeen kiinnittyneenä, vaikkakin korkealentoista retoriikkaakin riitti.

”Tätä puhetta tuskin siteerataan sadan vuoden päästä”, kommentoi ruotsalainen Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Erik Åsard.

Huomiota herätti sekin, ettei Israelia ja palestiinalaisia mainittu sanallakaan.

Obama lupasi ryhtyä työhön heti keskiviikkoaamuisen juhlajumalanpalveluksen jälkeen. Joidenkin tietojen mukaan Obama meni käymään uudessa työhuoneessaan jo ennen paraatin alkua saadakseen työt pikaisesti vauhtiin.

Obaman avustajien mukaan jo keskiviikkoaamuna on ensimmäinen taloustiimin tapaaminen. Turvallisuudesta vastaavilta tahoilta puolestaan odotetaan selvitystä Afganistanin tilanteesta. Guantanamon vankileirin sulkemiseen johtavat toimet aloitetaan myös heti.

Maailma odottaa
toiveikkaana

Maailman johtajat kommentoivat vallanvaihtoa tuoreeltaan. Seuraavassa muutamia poimintoja.

EU-puheenjohtajamaa Tshekin pääministeri Mirek Topolanek: ”Toivon, että Barack Obama onnistuu täyttämään ainakin osan suunnitelmistaan. EU on valmis tiiviseen transatlanttiseen yhteistyöhön Yhdysvaltain hallinnon kanssa ja muuttamaan sitä muuttuvan maailman tarpeiden mukaan.”

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso: ”Kehotan Eurooppaa ja Yhdysvaltoja syventämään edelleen suhteitaan ja pyrkimään yhteistyöllä saamaan muutkin mukaan ratkomaan aikamme haasteita.”

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy: ”Ranska työskentelee käsi kädessä yhteistyössä ystävänsä ja liittolaisensa Amerikan kanssa. Odotamme innolla Obaman käyvän työhön, jotta voimme muuttaa maailmaa hänen kanssaan.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel: ”Toivon, että maidemme yhteistyö perustuu molemminpuoliselle kuuntelemiselle, ja päätöksenteolle jossa tunnustetaan, ettei mikään maa voi yksinään ratkaista maailman ongelmia.”

Britannian pääministeri Gordon Brown: ”Obaman virkaanastujaiset avaavat uuden luvun sekä Amerikan että koko maailman historiassa. Hän ei ole ainoastaan ensimmäinen musta amerikkalainen presidentti, vaan hän ryhtyy päättäväisesti ratkomaan maailman ongelmia.”

Iranin ulkoministeri Manoucher Mottaki: ”Jos Obama valitsee oikean tien, korvaa menneet, lopettaa vihamielisyydet ja kumoaa aiemmat poliittiset virheet, ei maidemme tarvitse jatkaa vihanpitoa.”

Argentiinan hallituksen edustaja Sergio Massa: ”Toivomme, että hallituksen vaihdos avaa uudenlaiset suhteet Latinalaisen Amerikan kanssa.”

Kuuban valtion lehti Granma: ”Nyt on tullut hetki toteuttaa toiveet, jotka sisältyivät voittoisan ehdokkaan vaalilupauksiin.”

Venezuelan presidentti Hugo Chavez: ”Adios Senor Bush. Olemme iloisia, että hallitus, joka toi terrorin ja väkivallan maailmaan, on mennyt. Toivottavasti uusi presidentti edustaa muutosta suhteissa kolmannen maailman maihin.”

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen: ”Odotamme hänen toimivan erittäin aktiivisesti, jotta Kööpenhaminan kokouksessa joulukuussa saadaan aikaan uusi ilmastosopimus. Uskomme Yhdysvaltain ja Tanskan läheisten suhteiden saavan jatkoa.”

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt: ”Obaman puhe oli vahva viesti maailmalle, ja se kosketti Yhdysvaltoja kansakuntana.”

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg: ”Odotamme yhteistyötä rauhan ja kehityksen edistämiseksi Afganistanissa. Myös Lähi-idässä Yhdysvaltain johtajuus on elintärkeää, jos alueelle halutaan rauha.”

Kennedy sairaalaan
Obaman lounaalta

Sairauskohtauksen saanut senaattori Edward Kennedy on tajuissaan, kerrotaan washingtonilaisesta sairaalasta. Demokraattien veteraanisenaattori sai sairauskohtauksen presidentti Obaman virkaanastujaislounaalla.

Kennedylle tehtiin kesäkuussa aivoleikkaus kasvaimen takia. Hän palasi marraskuussa kongressityöhön.

Edward Kennedy, 76, on edesmenneen presidentin John F. Kennedyn veli.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT
AP
DPA
Reuters

Aiheesta muualla
New York Times
Washington Post
Washington Post (video)

Siirry blogiin

Lue myös Alexander Stubbin tärpit Obamalle tästä

Puheenaihe
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?