Valaanpyytäjät karkottavat aktivisteja ääniaseella

Ulkomaat 18.12.2009 12:40
Japanilainen valaanpyyntialus Shonan Maru 2 turvautuu vesisuihkuun pitääkseen valaanpyyntiä vastustavan aktivistiryhmän aluksen kaukana. Kuva AP / Lehtikuva

Valaanpyytäjien ja eläinaktivistien välinen kanssakäyminen Eteläisellä Jäämerellä on jälleen alkanut saada rumia piirteitä. Perjantaina The Sea Shepherd -niminen aktivistiryhmä syytti japanilaisia valaanpyytäjiä ääniaseen sekä vesitykin käytöstä.

Ilmeisesti valaanpyytäjät olivat toimenpiteillään pyrkineet karkottamaan The Sea Shepherdin helikopterin juuri, kun se oli laskeutunut ryhmän oman aluksen, Steve Irwinin, kannelle.

”Heidän tekonsa oli äärimmäisen vastuuton”, sanoo helikopterin lentäjä Chris Aultman. ”Ääniase häiritsee suuntavaistoa ja aiheuttaa pahoinvointia. Aseen käyttäminen tällaisessa tilanteessa olisi voinut aiheuttaa vakavia vahinkoja.”

Valaanpyytäjien käyttämä LRAD-ääniase tunnetaan tavallisemmin
lamautusvälineenä esimerkiksi mielenosoituksissa. Muun muassa
Yhdysvaltain sotavoimat ovat toisinaan turvautuneet ääniaseeseen
Irakissa.

Japanin valaanpyyntiä pyörittää maan delfiinien ja valaiden tutkimuslaitos, jonka edustajan mukaan ääniasetta ei käytetty huolimattomasti: ”Käytämme Long Range Acoustic Device -asetta vain varoitusmielessä. Sen ei ole tarkoitus vahingoittaa.”

Edustajan mukaan vesitykkiä käytetään vain, jos aktivistit tulevat liian lähelle valaanpyyntialusta.

Eläinaktivistit ovat seuranneet tiiviisti Japanin valaanpyyntialuksia viimeisen kuuden pyyntikauden ajan. Heidän mukaansa alusten jahtaaminen on tuottanut myös tuloksia, ja satojen valaiden henki on säästynyt.

Japani kuuluu Kansainväliseen valaanpyyntikomissioon, joka sopi jo vuonna 1984 kaupallisen valaanpyynnin kiellosta. Siitä huolimatta japanilaiset pyydystivät viime vuonna noin 700 valasta.

Komission luomassa sopimuksessa on nimittäin porsaanreikä: valaita saa pyytää tutkimuskäyttöön. Eläinaktivistit kuitenkin pyrkivät estämään minkälaisen valaanpyynnin tahansa.

Australia, Uusi-Seelanti ja Alankomaat ovat vedonneet sekä valaanpyytäjiin että aktivisteihin, jotta asianosaiset välttyisivät onnettomuuksilta.

Viime vuonna sattuneessa yhteenotossa aktivistiryhmät olivat muun muassa viskoneet valaanpyyntialukseen hajupommeja.

”Kerran ahdistimme tietoisesti japanilaisen aluksen jäihin, jotta se jäisi jumiin. Jäävuoret voisivat kuitenkin helposti vahingoittaa tai upottaa kummankin osapuolen aluksen”, kertoo Paul Watson, joka on Steve Irwin -aluksen kapteeni.

Aiheesta lisää:
Akustista sodankäyntiä: Ääniase tuli Yhdysvaltain kaduille
(Suomenkuvalehti.fi 1.10.2009)

Lähde AFP