Uutiskuvissa: Päättäjät taloutta pelastamassa, taas

Ulkomaat 4.11.2011 14:00
Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa  G20-maiden kokouksessa Cannesissa 4. marraskuuta. Kuva Jim Watson / AFP / Lehtikuva.

Huippukokous ja neuvottelu toisensa jälkeen. Monta ”ratkaisevaa kokousta”. Kreikan kansanäänestysfarssi. Asiantuntijat, joiden mukaan riittävästi ei tehdä. EU-maiden päättäjät ovat monen paineen ristitulessa.

Eilen ja tänään velkakriisiä on ratkottu rikkaiden maiden G20-kokouksessa Ranskan Cannesissa. Samaan aikaan odotetaan, kuinka käy Kreikan hallituksen illalla, kun sen luottamuksesta äänestetään.

G20-kokouksessa Yhdysvaltain presidenttin Barack Obama sanoi, että Euroopan on tehtävä enemmän kriisin hillitsemiseksi.

Italian pääministeri Silvio Berlusconi G20-kokouksessa. KUva Eric Feferberg / AFP / Lehtikuva.

Aiemmin tällä viikolla Italia ylitti kriittisenä pidetyn rajan. Tarkemmin sanottuna Italian valtion kymmenen
vuoden velkakirjan korko nousi tiistaina yli kuuden prosentin. Se on
eurokriisissä tähän mennessä ollut ”pakettiraja”: Kreikan lisäksi
Irlanti ja Portugali joutuivat hakemaan pelastuspakettia, kun niiden
velan korko nousi pidemmäksi aikaa yli kuuden prosentin rajan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Italia suostuu siihen, että EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto valvovat entistä tiukemmin sen toimia. Italian pitää uudistaa talouttaan, muun muassa eläkejärjestelmää ja työmarkkinoita. Italian pelätään olevan seuraava vakaviin ongelmiin ajautuva maa. Sillä on valtavasti velkaa, se on menossa kovaa vauhtia taantumaan ja pääministeri Silvio Berlusconin asema heikkenee. Hänen luottamuksensa on pohjalukemissa kansalaisten parissa.

Kiinan presidentti Hu Jintao Cannesin kokouksessa 4. marraskuuta. Kiinan odotetaan tukevan Kansainvälistä valuuttarahastoa sadoilla miljardeilla dollareilla. Kuva Jim Watson / AFP / Lehtikuva.
Ranskan presidentti jakoi lentosuukkoja saapuessaan kokouspaikalle 4. marraskuuta. Kuva Eric Feferberg / AFP / Lehtikuva.