Uusi kirja Obamasta: Epävarma presidentti ja kovat kenraalit

Ulkomaat 3.10.2010 17:00

Veteraanitoimittaja Bob Woodwardin kirja Obama’s Wars kertoo eksyksissä olevasta Yhdysvaltain presidentistä.

Barack Obama Presidentti Barack Obama tapasi Yhdysvaltojen Irak-joukkojen komentajan kenraali Ray Odiernon Bagdadissa huhtikuussa 2009. Kuva Charles Dharapak / AP / Lehtikuva.

Yhdysvaltojen Afganistan-strategia on tuuliajolla, Valkoisen talon sisäpiiri on riitaisa, ja sotaa johtavat presidentti Barack Obaman sijasta kenraalit, kerrotaan tuoreessa kirjassa.

Veteraanitoimittaja Bob Woodwardin Obama’s Wars (”Obaman sodat”) kertoo kokemattomasta ja epävarmasta presidentistä, jonka lähimmät neuvonantajat eivät luota toisiinsa ja jota lisäjoukkoja haluavat sotilaat yrittävät vedättää.

Syyskuun lopussa ilmestyneen kirjan mukaan turvallisuusneuvonantaja James Jones, erityislähettiläs Richard Holbrooke ja varapresidentti Joe Biden eivät usko, että kansainvälinen liittouma voi nykyisellä, Obaman hyväksymällä strategialla päästä tavoitteeseensa, Afganistanin vakauttamiseen ja terroriryhmien nujertamiseen.

Obaman presidenttikaudella Yhdysvallat on lisännyt joukkojensa määrää Afganistanissa kymmenillätuhansilla sotilailla. Samaan aikaan talebanit ja muut kapinallisryhmät ovat vain laajentaneet toimintaansa.

Kirja ei imartele myöskään Etelä-Aasian johtajia. Afganistanin presidentti Hamid Karzai kärsii Woodwardin mukaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari taas on korruptoitunut kyynikko, jonka mielestä Yhdysvallat saa huoleti tappaa viattomia pakistanilaisia ohjusiskuissa.

Woodward hankki kirjaa varten käyttöönsä hämmästyttävän määrän Obaman hallinnon muistioita, selvityksiä, PowerPoint-esityksiä ja sähköposteja. Haastateltuja oli yli sata, heidän joukossaan Obama itse.

Valkoinen talo ei ole kiistänyt kirjan tietoja.