USA:n vaalit: Pohjoismaalaiset valitsisivat Barack Obaman, Suomessa ei osata ottaa kantaa

Ulkomaat 4.11.2008 12:35

Barack Obaman kannatus on kaikkein vankinta Tanskassa, kun taas Suomessa kannastaan epävarmojen osuus on erittäin suuri. Voittipa vaalit Obama tai John McCain, Yhdysvaltain presidentillä on laajat toimivaltuudet. Mutta miksi Keniassa jännitetään ja esitetään Obama-musikaali?Democratic presidential candidate Sen. Barack Obama, D-Ill., holds up an "I voted" paper after casting his vote at a polling place in Chicago, Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Jae C. Hong)

Barack Obama äänesti Chicagossa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Jae C. Hong / AP / Lehtikuva)

Sekä suomalaiset, ruotsalaiset että tanskalaiset äänestäisivät Yhdysvaltain vaaleissa Obaman presidentiksi selkein luvuin, kertoo tuore mielipidemittaus.

Suomalaisista Obamaa äänestäisi 58,7 prosenttia, vastaehdokas John McCainia 7,4, ja peräti 33,8 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tanskassa Obamaa kannattaa 79,1 prosenttia, McCainia 4,3, ja epävarmoja on 16,6 prosenttia. Ruotsissa Obaman kannattajia on 75,7 prosenttia, McCainin 4,8 ja noin 20 prosenttia on epävarmoja.

Kyselyn teki tutkimuslaitos Catinet lokakuun aikana. Kyselyyn osallistui noin 1000-1400 ihmistä kustakin maasta.

Aänestys USA:ssa
pääsemässä vauhtiin

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestys on käynnistynyt koillisessa Vermontin osavaltiossa. Äänestyspaikat aukesivat paikallista aikaa aamuviideltä.Barack Obama presidential campaign buttons are for sale by a sidewalk vendor on Monday, Nov. 3, 2008 in New York. Republican contender Sen. John McCain faces his Democratic opponent Obama on Tuesday. (AP Photo/Mark Lennihan)
Barack Obama -merkkejä myynnissä 3. marraskuuta 2008 New Yorkissa. (Kuva Mark Lennihan / AP / Lehtikuva)

Vermontia aiemmin ehdittiin jo äänestää kahdessa pienessä New Hampshiren osavaltion pikkukylässä, joissa vaalipaikat aukaistiin heti puolenyön jälkeen. Demokraattien Barack Obama keräsi kylissä selvän voiton, tosin ääniäkin annettiin vain muutamia kymmeniä.

Kylät ovat perinteisesti olleet republikaanien vahvaa kannatusaluetta.

Ensimmäiset osavaltiot sulkevat vaalihuoneistojen ovet yhdeltä aamuyöllä Suomen aikaa.

USA:n presidentillä
laajat valtuudet

Yhdysvaltain presidentillä on laajat toimivaltuudet, joita käyttäessään hän joutuu usein tasapainoilemaan kongressin ja tuomioistuinten kanssa.

Presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö, joka kontrolloi Yhdysvaltain ydinaseita. Hänellä on suora käskyvalta reserviläisistä koostuviin kansalliskaarteihin.

Sodan voi julistaa vain kongressi, mutta käytännössä Valkoinen talo on usein päättänyt sotatoimien aloittamisesta. Esimerkiksi Afganistanin ja Irakin operaatiot kongressi hyväksyi välillisesti uudella lailla, joka perustelee joukkojen lähettämisen välttämättömyyden ja määrittelee operaatioiden laajuuden.

Presidentillä on veto-oikeus niihin lakeihin, joiden säätämiseen riittää kahden kolmasosan äänienemmistö kongressissa. Yhdysvalloissa presidentti ei voi hajottaa kongressia eikä määrätä uusia vaaleja.

Kongressin edustajainhuone on kaksi kertaa haastanut presidentin valtakunnanoikeuteen. Senaatti kuitenkin julisti syyttömäksi sekä Andrew Johnsonin 1868 että Bill Clintonin 1998.

Presidentti nimittää korkeimman oikeuden tuomarit ja suurlähettiläät sekä allekirjoittaa Yhdysvaltoja koskevat kansainväliset sopimukset. Senaatin on hyväksyttävä nämä päätökset.

Perustuslaki määrää, että presidentti pitää aika ajoin kansakunnan tilaa käsittelevän puheen. Tavaksi on muodostunut pitää televisioitava puhe kongressissa kerran vuodessa.

Monet pitävät toimivaltuuksiakin tärkeämpänä presidentin välillistä vaikutusvaltaa maailman asioihin. Theodore Roosevelt koki olevansa Valkoisessa talossa kuin ”saarnastuolissa.”

Kenialaiset jännäävät
Obaman puolesta

Kisumun kaupungissa Länsi-Keniassa jännitetään Yhdysvaltain presidentinvaaleja ehkä jopa enemmän kuin monilla amerikkalaispaikkakunnilla. Kisumu oli nimittäin Barack Obaman isän kotipaikka, ja Obaman isoäiti asuu seudulla edelleen.Members of the "Big Tyme Comedians", carrying cardboard boxes representing ballot boxes for U.S. presidential candidates Sen. John McCain, at left, and Sen. Barack Obama, at right, are seen as they a stage a mock U.S. presidential election, in Kisumu, Kenya, Tuesday, Nov. 4, 2008. From the capital, Nairobi, to this bustling city near Barack Obama's ancestral home, Kenyans were abuzz Monday about the man they see as a "son of the soil", and ready to erupt in celebration if he wins the U.S. presidential election. (AP Photo/Riccardo Gangale)
”Big Tyme Comedians” kantavat äänestyslaatikoita Kisumussa Keniassa 4. marraskuuta 2008. Maan pääkaupungissa Nairobissa valmistaudutaan suuriin voitonjuhliin, mikäli Obama, ”meidän poikamme”, valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. (Kuva Riccardo Gangale / AP / Lehtikuva)

Paikalle oli vaalien alla tulvinut laumoittain toimittajia, sukulaisia ja Obaman tukijoita valmistelemaan voitonjuhlia. Rukoustilaisuuksia Obaman puolesta on järjestetty jo useana päivänä ja hänen sukunsa aikomuksena on grillata kokonainen härkä, jos voitto tulee.

Obama on nauttinut Keniassa liki rocktähden maineesta noustuaan Yhdysvaltain senaattoriksi vuonna 2005. Vaalien lähestyessä mania on vain kiihtynyt: lapsia on nimetty hänen mukaansa, lähikapakoissa kilistellään ”Senaattori”-oluella ja pääkaupunki Nairobissa sai sunnuntaina ensi-iltansa Obama-musikaali.

Monet paikalliset toivovat Obaman voiton tuovan alueelle lisää kehitysapua. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että hänen valintansa tarkoittaisi välittömiä lisäetuja Afrikalle.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters
TT

Lisää USA:n vaaleista
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)

Marko Maunula lähti äänestyspaikoille Atlantassa – vaalitunnelmat Tiellä Valkoiseen taloon -blogissa

Tiivistelmät USA:n vaalien tapahtumista
Päivä USA:n vaaleihin: Ehdokkaat esiintyivät voitonvarmoina (SK netti 3.11.2008)
2 päivää USA:n vaaleihin: Obaman täti ylitti uutiskynnyksen (SK netti 2.11.2008)
3 päivää USA:n vaaleihin: Pennsylvaniasta tulossa tiukka kamppailu (SK netti 1.11.2008)
4 päivää USA:n vaaleihin: Maanvyöry vai pitkä vaali-ilta? (SK netti 31.10.2008)
5 päivää USA:n vaaleihin: Obama säilyttänyt johtonsa (SK netti 30.10.2008)
6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta (SK netti 29.10.2008)
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)

Kuvakooste
Syrjäkylien Amerikka: Menetetty maa (SK netti 31.10.2008)