USA:n vaalit: Obama julisti muutoksen alkaneen, maailman johtajat jakavat jo neuvoja

Barack Obama
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
President-elect Barack Obama waves after giving his acceptance speech at Grant Park in Chicago Tuesday night, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Morry Gash)

Maanvyöryvoiton saanut Barack Obama on julistanut muutoksen tulleen Yhdysvaltoihin. Hän muistutti, että vaalivoitto on vasta muutoksen alku. Onnitteluissaan maailman johtajat muistuttavat voittajaa USA:n ulkopolitiikan uudistamisesta.

Yhdysvaltain seuraava presidentti Barack Obama Chicagossa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Morry Gash / AP / Lehtikuva)

Obama puhui kannattajilleen kotikaupungissaan Chicagossa. Hän korosti, ettei yksi virkakausi ehkä riitä työn loppuun saattamiseen.

President-elect Barack Obama, left, his wife Michelle Obama, right, and two daughters, Malia, and Sasha, center left, wave to the crowd at the election night rally in Chicago, Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Jae C. Hong)

Grant Park -puistoon oli viranomaisten mukaan kokoontunut yli 200000 hurraavaa Obaman kannattajaa.
Barack Obama ja perhe: vaimo Michelle Obama ja kaksi tytärtä Malia ja Sasha (pitää isäänsä kädestä kiinni) voitonjuhlassa Chicagossa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Jae C. Hong / AP / Lehtikuva)

“Edessämme on jyrkkä mäki. Emme ehkä pääse perille yhdessä vuodessa tai edes yhdessä vaalikaudessa. Mutta en ole koskaan ollut luottavaisempi kuin tänään sen suhteen, että me pääsemme perille”, Obama sanoi.

Obama muisti puheessaan myös asemansa Yhdysvaltain ensimmäisenä mustana presidenttinä.

“Tämä on ollut tulossa jo pitkään, mutta tänään, sen vuoksi mitä me olemme tehneet, muutos on saapunut Yhdysvaltoihin.”

Obama lupasi myös kahdelle tyttärelleen koirapennun, kun perhe muuttaa Valkoiseen taloon. “Olette ansainneet sen”, tuleva presidentti vakuutti.

Obaman puhe on käännetty myös suomeksi, ja suomennos löytyy täältä

Supporters of President-elect Barack Obama cheer in the streets in downtown Chicago on Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Stacie Freudnberg)

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa puhkesi railakas juhlinta välittömästi sen jälkeen kun Obaman voitto julistettiin. Autojen torvet soivat ja kansaa vaelsi kaduille juhlimaan.Voittojan juhlintaa Chicagossa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Stacie Freudnberg / AP / Lehtikuva)

Erityisen sankka ja äänekäs väkijoukko oli Valkoisen talon ulkopuolella, jonne maan historian ensimmäinen mustaihoinen presidentti muuttaa tammikuussa.

Washingtonin väestöstä valtaosa on mustia, ja pääkaupunki on ollut vankka Omaban kannattaja vaalissa.

Demokraatit etenivät
myös kongressissa

Al Sparks and his son Alex celebrate President-elect Barack ObamaÆs victory on Tuesday, Nov. 4, 2008, in Oakland, Calif. Several hundred people filled closed off streets to cheer and dance. (AP Photo/Noah Berger)

Demokraatit näyttävät voittavan myös kongressivaalit. Ennusteiden mukaan demokraatit saavat ainakin 54 edustajaa 100-paikkaiseen senaattiin. Aiemmin demokraatteja ja republikaaneja on ollut senaatissa osapuilleen yhtä paljon.
Al Sparks ja hänen poikansa Alex juhlivat Obaman voittoa Oaklandissa Kaliforniassa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Noah Berger / AP / Lehtikuva)

435-paikkaisessa edustajainhuoneessa demokraatit ovat lisäämässä jo ennestään selvää enemmistöään noin 25 edustajalla.

Halonen: Vähemmistöt
saivat tunnustuksen

Presidentti Tarja Halonen kuvailee Yhdysvaltain vaalitulosta historialliseksi. Hänen mukaansa amerikkalaisten suuri vähemmistö, ei-valkoiset, ovat saaneet nyt selvän tunnustuksen siitä, että demokratiassa hyvä mies tai nainen voi tulla presidentiksi.

Halonen ei ole tavannut Obamaa henkilökohtaisesti eikä ryhtynyt tuoreeltaan arvelemaan, milloin tapaaminen voisi olla luvassa.

In driving rain, people fill the U Street corridor in an impromptu celebration spanning several blocks, at the news that Sen. Barack Obama, D-Ill., is now president elect of the United States, on election night in Washington on Wednesday, Nov. 5, 2008.

Halosen mukaan Obama voisi vierailla esimerkiksi EU:n huippukokouksissa ja tavata kerralla useita Euroopan johtajia.
Obaman voittoa juhlittiin sateessa Washingtonissa 5. marraskuuta 2008. (Kuva Jacquelyn Martin / AP / Lehtikuva)

“Se olisi helppo tapa tavata kerralla useimmat EU:n johtajat”, Halonen pohdiskeli.

Halosen mukaan näyttäisi siltä, että globaalit kysymykset ovat nyt nousemassa enemmän asialistalle Yhdysvalloissa.

“Toivotaan, että eurooppalainen kumppanuus tulisi heille entistä tärkeämmäksi.”

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) onnittelee Obamaa vaalien voitosta ja toivotti hänelle menestystä vaativassa työssä.

Vanhanen sanoo toivovansa, että yhteistyö Yhdysvaltojen uuden hallinnon ja Suomen välillä jatkuu läheisenä ja aktiivisena. Monet asiat, kuten taistelu ilmastonmuutosta vastaan, vaativat Vanhasen mukaan tiivistä kumppanuutta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

Stubb: Odotukset
“harvinaisen suuret”

Ulkoministeri Alexander Stubb uskoo, että EU:n ja Barack Obaman hallinnon välisestä yhteistyötä tulee mutkatonta. Stubb kuvaili Yhdysvaltain uudelle presidentille maailmalla ladattavia odotuksia “harvinaisen suuriksi.”

A crowd celebrates the victory of President-elect Barack Obama on the street in the East Village neighborhood of Manhattan, early Wednesday morning, Nov. 5, 2008 in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)

“Hänelle pitää antaa työrauha pistää asioita liikkeelle. Talouskriisiin ei voi tältä istumalta vaikuttaa.”
Juhlaa New Yorkissa 5. marraskuuta 2008. (Kuva Mary Altaffer / AP / Lehtikuva)

Stubb näkee EU:n Yhdysvaltain suhteissa nyt neljä haasteellista asiakokonaisuutta. Ensimmäinen liittyy yhteistyöhön kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa, Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa ja Maailmanpankissa.

“Haluamme Yhdysvallat mukaan ilmastotalkoisiin ja kansainväliseen rikostuomioistuimeen.”

Lähi-itä on kesto-ongelma, jonka ratkaisuun Stubb toivoo nyt uutta puhtia. Muut transatlanttisten suhteiden suuret ulkopoliittiset haasteet liittyvät Stubbin mukaan Pakistaniin ja Afganistaniin sekä Venäjän-suhteisiin.

Katainen: Emme mene
neljän vuoden suhdanteiden mukaan

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on toiveikas Yhdysvaltojen tulevaisuuden suhteen. Yhdysvalloilla on hänen mukaansa edessään suuria taloudellisia haasteita, mutta Obaman valinta antaa uusia mahdollisuuksia.

Katainen uskoo USA:n ulkopolitiikan muuttuvan avoimemmaksi kuin mitä se on ollut George W. Bushin valtakaudella.

Katainen kuitenkin muistuttaa, että Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisiin suhteisiin Obaman valinta ei juuri vaikuta. Suomi on hänen mukaansa tähänkin asti vaalinut hyviä suhteita Yhdysvaltoihin Euroopassa vallinneesta Amerikka-vastaisuudesta huolimatta. Esimerkiksi hän nostaa Suomen ulkoministerien Yhdysvaltojen-vierailut.

“Emme voi mennä neljän vuoden suhdanteiden mukaan. Meillä on tunnustettu, että Yhdysvallat on merkittävä toimija.”

Urpilainen: Askel
oikeudenmukaisuuteen

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen uskoo Obaman voiton muokkaavan Yhdysvalloista oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Muutokset näkyvät maan veropolitiikassa, terveyspalveluissa, mutta myös energia- sekä ulkopolitiikassa.

President-elect Barack Obama and Vice President-elect Joe Biden supporters celebrate after Obama's acceptance speech at an election rally in San Francisco's Mission District, Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Paul Sakuma)

Urpilainen nostaa esille Obaman kaavailut kohdistaa veroale jatkossa pieni- ja keskituloisille sekä terveyspalvelujen ulottaminen myös niille ihmisille, joilta puuttuu sairausvakuutukset.
Voiton juhlijoita San Franciscossa 4. marraskuuta 2008. (Kuva Paul Sakuma / AP / Lehtikuva)

“Ehkä voi sanoa, että Obaman Yhdysvallat ottaa askeleen sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan suuntaan.”

Demarijohtaja uskoo Obaman valinnan myös tiivistävän Yhdysvaltojen ja Euroopan suhteita. STT:n Washingtonista tavoittama Urpilainen kiittelee Obamaa myös siitä, että hän sai vaaleissa liikkeelle nuoret ja vähemmistöt.

USA:n suurlähettiläs:
Obama tuntee Suomen

President-elect Barack Obama and Vice President-elect Joe Biden supporters celebrate on a car after Obama's acceptance speech at an election rally in San Francisco's Mission District, Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Paul Sakuma)

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Barbara Barrett pitää vaalitulosta asemamaansa kannalta kiinnostavana. Barrettin mukaan Obama tuntee Suomen asioita. Obama on johtanut senaatin ulkoasiainvaliokunnassa Pohjois-Euroopan asioita käsittelevää työryhmää, jolloin myös Suomen seuranta on ollut hänen vastuullaan.
San Francisco 4. marraskuuta 2008. (Kuva Paul Sakuma / AP / Lehtikuva)

Viime keväänä Obama johti senaatissa kuulemisia, joissa Barrett nimitettiin suurlähettilääksi.

Barrettilla ei ole vielä varmuutta omasta tulevaisuudestaan. Presidentin vaihtuessa kaikki Yhdysvaltain suurlähettiläät lähettävät erokirjeensä, minkä jälkeen uusi presidentti päättää heidän mahdollisesta jatkokaudestaan.

Maailman johtajat
jakavat neuvoja

Maailman johtajat ovat kiirehtineet onnittelemaan Obamaa vaalivoitosta. Onnittelujen yhteydessä muistutettiin useasti myös tarpeesta uudistaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

* Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy: “Tällaisena hetkenä, jolloin meidän on kohdattava suuria haasteita yhdessä, valintanne on herättänyt valtavan määrän toivoa Ranskassa, Euroopassa ja muuallakin. Ranska ja Eurooppa tulevat yhdessä löytämään uutta energiaa työskennelläkseen Yhdysvaltain kanssa rauhan ja hyvinvoinnin edistämiseksi.”

* Saksan liittokansleri Angela Merkel: “Obaman valinta tarjoaa mahdollisuuden Euroopan ja Yhdysvaltain suhteiden uudistamiseen.”

* Venäjän presidentti Dmitri Medvedev: “Toivon että Venäjän ja Yhdysvaltojen välit paranevat Obaman vaalivoiton myötä. Venäjä toivoo täysipainoisia suhteita Yhdysvaltojen kanssa.”

* EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso: “Meidän on muutettava nykyinen kriisi uudeksi mahdollisuudeksi. Uusi maailma tarvitsee uusia mahdollisuuksia. Toivon vilpittömästi, että presidentti Barack Obaman johdolla Yhdysvallat liittyy Eurooppaan näiden mahdollisuuksien luomiseksi.”

Supporters of President-elect Barack Obama cheer in the streets in downtown Chicago on Tuesday, Nov. 4, 2008. (AP Photo/Stacie Freudnberg)

* Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt: “Obaman vaalivoitto muistuttaa Bill Clintonin voittoa 1992 ja Ronald Reaganin valintaa 1980. Yhdysvallat herää uuteen toivoon ja valtaviin odotuksiin.”
Toivo. San Francisco 4. marraskuuta 2008. (Kuva Ron Lewis / AP / Lehtikuva)

* Britannian pääministeri Gordon Brown: “Yhdysvaltain ja Britannian suhde on elintärkeä hyvinvoinnillemme ja turvallisuudellemme. Barack Obama kävi inspiroivan kampanjan: hän toi politiikkaan energiaa edistyksellisillä arvoillaan ja näkemyksillään tulevaisuudesta.”

* Irakin ulkoministeri Hoshjar Zebari: “Tämä on amerikkalaisten äänestäjien tahto, jota kunnioitamme. Mutta haasteita riittää. Politiikkaa ei muuteta yhdessä yössä. Nopeaa vetäytymistä ei tule. Täällä on paljon pelissä.”

The campaign sloganof President-elect Barack Obama is painted on a window of the American Book Center in Amsterdam, Netherlands, Wednesday Nov. 5, 2008. Overcoming their nation's torturous racial history, American voters overwhelmingly elected Barack Obama as the first black president of the United States, turning to the inspiring young senator as their best hope to revive a country weary from war and economic turmoil. (AP Photo/Peter Dejong)

* Afganistanin presidentti Hamid Karzai: “Osoitan suosiotani Yhdysvaltain kansalle, koska se on osoittanut, ettei rodulla ja värillä ole merkitystä presidenttiä valittaessa. Tämä edistää sitä, että nämä samat arvot tulevat voittamaan ennemmin tai myöhemmin myös muualla maailmassa.”
Obaman kamnpajaslogan amterdamilaisen kirjakaupan ikkunassa Hollannissa 5. marraskuuta 2008. (Kuva Peter Dejong / AP / Lehtikuva)

* Kenian presidentti Mwai Kibaki: “Me kenialaiset olemme erittäin ylpeitä teidän kenialaisista sukujuuristanne. Teidän voittonne inspiroi miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, mutta juuri Keniassa sillä on aivan erityinen kaikupohja.”

* Hamasin edustaja Fawzi Barhum: “Obaman on otettava opiksi edeltäjiensä virheistä. Niihin kuuluu myös Bushin hallinto, joka tuhosi Afganistanin, Irakin, Libanonin ja Palestiinan. Obaman tulee parantaa Yhdysvaltain suhteita muuhun maailmaan sen sijasta että hän vain heiluttaa suurta, amerikkalaista keppiä.”

Amnesty vaatii Obamaa
lunastamaan lupauksensa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Obamaa lunastamaan antamansa ihmisoikeuslupaukset. Uuden hallinnon on Amnestyn mukaan sitouduttava sulkemaan Guantanamon vankileiri, kiellettävä kidutus ja selvitettävä terrorismin vastaisen sodan aikana tehdyt ihmisoikeusloukkaukset.

Amnesty vaatii Obamaa tekemään selvän pesäeron George W. Bushin hallinnon menettelytapoihin. Järjestö haastaa uuden presidentin panemaan toimeen muutokset virkakautensa sadan ensimmäisen päivän aikana.

Keniassa riemuittiin:
“Oma poika voitti”

A Kenyan in Kisumu, Western Kenya, Wednesday Nov. 5, 2008, celebrates the victory of president-elect Barack Obama in the American presidential election. Barack Obama's Kenyan relatives and Africans across the continent celebrated his victory Wednesday, staying up all night or waking before dawn to cheer in America's first black president. (AP Photo/Riccardo Gangale)

Kenialaiset tanssivat ja lauloivat kaduilla Barack Obaman voiton varmistuttua Yhdysvaltain presidentinvaalissa. Monet olivat valvoneet koko yön seuratakseen vaalilaskentaa.
Kisumu, Länsi-Kenia, 5. marraskuuta 2008. Obaman sukulaiset Keniassa ja afrikkalaiset kautta mantereen juhlivat “oman pojan” voittoa. (Kuva Riccardo Gangale / AP / Lehtikuva)

Kenian presidentti Mwai Kibaki jopa julisti torstain kansalliseksi vapaapäiväksi Obaman menestyksen kunniaksi. “Senaattori Obaman voitto on meidän voittomme, koska hänen juurensa ovat Keniassa. Valtiona olemme täynnä ylpeyttä hänen menestyksestään.”

Villeimmät juhlat vietettiin maan länsiosassa Kogelon kylässä, josta Obaman edesmennyt isä oli kotoisin ja missä uuden presidentin isoäiti yhä elää. Kylän keskustaan oli tuotu valtava televisioruutu, josta sadat kyläläiset katsoivat suoraa lähetystä Yhdysvalloista.

Kogeloon oli kerääntynyt myös suuri joukko kansainvälisen median edustajia. Poliisi oli määrätty suojaamaan Obaman isoäidin kotia liian innokkailta ihailijoilta.

“Emme ole nukkuneet koko yönä. En tiedä mitä sanoa, tämä on liian uskomatonta”, sanoi Obaman käly Biosa Obama.

Teksti ja lähteet
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters
Itar-Tass

Keskustelu Obaman valinnasta
Tiellä Valkoiseen taloon -blogissa

Ääntenlaskennan edistymistä voi seurata esimerkiksi Daily Kos -sivustolta, jossa on jatkuvasti päivittyvä tuloskartta.

Lisää USA:n valeista
Obamasta presidentti, McCain tunnusti tappionsa, Bush onnitteli (SK netti 5.11.2008)
Ennusteet lupaavat voittoa Barack Obamalle (SK netti 5.11.2008)
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)
Päivä USA:n vaaleihin: Ehdokkaat esiintyivät voitonvarmoina (SK netti 3.11.2008)
2 päivää USA:n vaaleihin: Obaman täti ylitti uutiskynnyksen (SK netti 2.11.2008)
3 päivää USA:n vaaleihin: Pennsylvaniasta tulossa tiukka kamppailu (SK netti 1.11.2008)
4 päivää USA:n vaaleihin: Maanvyöry vai pitkä vaali-ilta? (SK netti 31.10.2008)
5 päivää USA:n vaaleihin: Obama säilyttänyt johtonsa (SK netti 30.10.2008)
6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta (SK netti 29.10.2008)
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)

Kuvakooste
Syrjäkylien Amerikka: Menetetty maa (SK netti 31.10.2008)

President-elect Barack Obama waves to the crowd after his acceptance speech at Grant Park in Chicago Tuesday night, Nov. 4, 2008. (AP Photo/David Guttenfelder)


(Kuva David Guttenfelder / AP / Lehtikuva)