USA:n ulkoministeri Condoleezza Rice: ”Emme voi antaa Venäjän hyötyä aggressiivisuudestaan”

Ulkomaat 7.10.2008 07:06

”Yhdysvalloilla ja Euroopalla ei ole varaa vahvistaa joillakin Venäjän johtajilla olevia harhakäsityksiä siitä, että vapaiden maiden painostaminen pakottaisi meidät perääntymään ja luopumaan kannastamme”, Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä. Lukijoiden pyynnöstä kirjoitus julkaistaan kokonaan SK:n verkkosivuilla. USA:n ulkoministeri Condoleezza Rice

Venäjän on toimittava vain tämän vuosisadan säännöillä, Rice opastaa Kremliä.

Hänen mukaansa Venäjän elokuinen hyökkäys Georgiaan on jatkoa vuosien ajan pahentuneelle käyttäytymismallille, johon kuuluvat ”Venäjän tapa käyttää öljyä ja kaasua kiristysvälineinä, uhkaus käyttää ydinaseita rauhanomaisia valtioita vastaan sekä oikeuksien ja vapauksien rajoittaminen kotimaassa”.

”On syntynyt kuva yhä autoritaarisemmasta ja aggressiivisemmasta Venäjästä”, Rice päättelee.

Ulkoministerin mukaan Yhdysvaltain ja Euroopan on yhdessä vastustettava Venäjän käytöstä, johon kuuluu vapaiden maiden painostaminen, ”komentelu, uhkailu ja arvostelu”.

”Emme voi antaa Venäjän hyötyä aggressiivisuudestaan”, Rice patistaa.

Hänen mukaansa Venäjän johtajat haluavat hyötyä kansainvälisistä normeista, markkinoista ja instituutioista samalla kun he yrittävät heikentää niiden perustaa.

”Ei voi olla olemassa yhtä säännöstöä Venäjälle ja toista muille”, Rice kirjoittaa. ”Venäjä ei voi toimia maailmassa samanaikaisesti 19. ja 21. vuosisadan keinoin.”

SK julkaisee Ricen tekstin yksinoikeudella Suomessa.

Lukijoiden pyynnöstä kirjoitus julkaistaan kokonaan Eri mieltä! -blogissa, jonne pääset tästä

Kuva
Shakh Aivazov / AP / Lehtikuva