USA tunnusti Kosovon itsenäisyyden

Ulkomaat 18.2.2008 17:06

Yhdysvallat on virallisesti tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice. Juhlintaa Podujevassa Kosovossa

Itsenäisyyden riemua Podujevassa Kosovossa.

Yhdysvallat onnitteli kosovolaisia historiallisesta tapahtumasta. Ulkoministeri Ricen mukaan maiden välille ryhdytään luomaan diplomaattisuhteita.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) mukaan Suomi on valmis tunnustamaan Kosovon itsenäisyyden. Valmistelut alkavat välittömästi. Kanerva kertoi asiasta maanantaina EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Suurista EU-maista Ranska, Britannia, Saksa ja Italia tunnustavat Kosovon jo tällä viikolla. Espanja sitä vastoin ei aio tehdä sitä.

Suomessa uuden maan tunnustamisesta päättää presidentti, hallituksen esityksestä. Eduskuntaa informoidaan asiasta. Tunnustaminen voi tapahtua aikaisintaan ensi viikolla. Tällä viikolla ei ole presidentin esittelyä, koska presidentti Tarja Halonen matkustaa Aasiassa.

Vaikka kaikki EU-maat eivät ole valmiita tunnustamaan Serbiasta irtautuvaa maakuntaa, kykenivät ulkoministerit silti hyväksymään yksimielisen kannan suhtautumisesta Kosovoon.

Kanervan mielestä on myös EU:n kannalta merkittävää, että EU-maat pystyivät antamaan Kosovon itsenäisyydelle ”tuen, kannustuksen ja tuulensuojan”, vaikka tunnustamisesta ei syntynyt yhtenäistä linjaa. Kanerva halusi antaa erityisen tunnustuksen presidentti Martti Ahtisaaren työlle.

”Ahtisaari on kyllä tämän tarinan sankarikäsikirjoittaja. Kyllä se hänen suunnitelmansa on ollut ainoa kartta ja kompassi, jota tässä on voitu käyttää”, Kanerva kehui.

Euroopan unionin maista ainakin Ranska, Britannia, Saksa, Italia ja Tanska aikovat tunnustaa Kosovon itsenäisyyden lähipäivinä, maiden ulkoministerit ilmoittavat.

Espanja sen sijaan vahvistaa, ettei se aio hyväksyä Kosovon yksipuolista itsenäisyysjulistusta.

Ranskan ja Britannian odotetaan antavan tunnustuksensa mahdollisesti vielä tänään. Saksa, Italia ja Tanska ilmoittanevat asiasta viikonloppuun mennessä.

(STT–Reuters–Ritzau-AFP)

Kuva Petri Kaipiainen