UNDP: Maahanmuuttoa pitää helpottaa

Ulkomaat 11.10.2009 10:01

UNDP:n Inhimillisen kehityksen raportti 2009 puolustaa uskottavasti muuttoliikettä.

Maahanmuuttajia Malesiassa viranomaiset ovat sulkeneet maahanmuutajia lukkojen taakse. Kuva Mark Baker / AP / Lehtikuva

”Suomen ja muiden rikkaiden maiden kannattaa tarttua muuttoliikkeen hyötyihin.”

”Liikkuessaan ihmiset siirtävät työvoimaa, osaamista, rahaa ja uusia ajatuksia sinne, missä niitä tarvitaan.”

Näin tiivistää viestintäpäällikkö Pasi Rajala YK:n kehitysohjelman UNDP:n maahanmuuttoon keskittyvän raportin annin.

UNDP:n Inhimillisen kehityksen raporttia 2009 ei voi suositella niille, jotka haluavat pitää kiinni maahanmuuton vastaisista asenteistaan.

Julkaisu puolustaa muuttoliikettä niin uskottavasti, että se todennäköisesti pakottaa dogmaattisenkin vastustajan tarkistamaan kantaansa.

Lähes miljardi ihmistä on muuttajia tai siirtolaisia. Enemmistö, 740 miljoonaa, on muuttanut kotimaansa sisällä, maastamuuttajia on 214 miljoonaa.

Maastamuuttajista 60 prosenttia lähtee kehitysmaasta toiseen, kolmannes siirtyy kehitysmaasta kehittyneeseen maahan.

Raportissa vaaditaan tehokkaita toimia maahanmuuttajien syrjinnän kitkemiseksi ja maahantulon helpottamiseksi. Oleskelu- ja työlupia pitäisi lisätä ja alentaa maahanmuuton hallinnollisia kuluja.Muuttajien työllistymistä olisi helpotettava esimerkiksi maataloudessa, matkailussa ynnä muilla kausityötä tarjoavilla aloilla.

Mediassa puhutaan paljon kustannuksista, joita muuttajat aiheuttavat vastaanottajamaille. Raportin mukaan tilanne vaihtelee maittain sen mukaan, kuinka suuret tulonsiirrot kohdemaa tarjoaa siirtolaisille.
Se vaihtelee myös ajan mukana. Ensimmäisen polven muuttajat aiheuttavat nettokustannuksia julkiselle taloudelle, kun taas myöhemmät sukupolvet voivat synnyttää suuriakin ylijäämiä.

Useimpien tutkimusten mukaan maahanmuuttaja ei vie paikallisten työpaikkoja. Maahanmuuttaja, jonka lapsi käy koulua, voi samaan aikaan hoitaa korkeasti koulutetun, työssäkäyvän naisen lasta. Ja molemmat maksavat veroja.

Siirtolaisuudesta on valtaisa hyöty etenkin köyhimpien maiden asukkaille. Kehittyneeseen maahan muuttavan siirtolaisen tulot keskimäärin 15-kertaistuvat ja muuttajien lapsikuolleisuus alenee dramaattisesti.

Muutto kehitysmaastakin toiseen tai kehitysmaiden sisällä lisää terveyttä ja koulutunkäyntiä.
Muuttajien rahalähetykset kehitysmaihin ovat nelinkertaiset verrattuna viralliseen kehitysapuun. Yli 20 maassa muuttajien rahalähetykset ylittävät tulot päävientituotteesta.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.