Ukrainalaismedia: Venäjä ryhtynyt entistä kovempiin toimiin Mustallamerellä, yli neljännes merestä suljettu

Venäjän kerrotaan perustelleen toimiaan taisteluvalmiusharjoituksen järjestämisellä ja sillä, että osa alueesta olisi merenkulun kannalta vaarallista.
Ulkomaat 29.7.2019 19:24
Venäläisalukset osallistuivat sotilasparaatiin Mustallamerellä sunnuntaina 29. heinäkuuta 2019.
Venäläisalukset osallistuivat sotilasparaatiin Mustallamerellä sunnuntaina 29. heinäkuuta 2019. © Yekaterina Shtukina / AP/ Lehtikuva

Mustallamerellä kytevä kriisi on ottanut uusia kierroksia. Ukrainalaismedian mukaan Venäjä on sulkenut yli neljänneksen merestä elokuun 19. päivään asti. Kyse on viidestä erillisestä Mustanmeren osasta.

Ukrainalaisissa medioissa siteeratun uutisen lähde on ukrainalainen sotilasasioita käsittelevä sivusto. Se viittaa aluetta käyttävien ja tarkkailevien kansainvälisten merenkulkijoiden tietoihin, joiden mukaan Venäjä aloitti sulkutoimenpiteet keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Venäjän toimet poistavat samalla käytöstä yleisesti käytettyjä merireittejä. Käytännössä Venäjä pakottaa alueella liikennöivät alukset kulkemaan kapeita ja aiempaa pidempiä reittejä. Ukrainan lisäksi myös Bulgariaan, Georgiaan ja Romaniaan suuntautuva merenkulku voi häiriintyä.