Ukraina ja naapurit pelkäävät sikainfluenssaa, rajavalvontaa tiukennettu

Ulkomaat 4.11.2009 09:47
Ukrainassa viranomaiset ovat kehottaneet välttämään matkustamista viimeiseen asti. Kuva Sergei Chuzavkov / AP / Lehtikuva

Sikainfluenssan pelätään paisuneen epidemiaksi Ukrainassa. Maailman terveysjärjestö WHO reagoi avunpyyntöihin maanantaina ja lähetti tiimin Kiovaan auttamaan paikallisia terveysviranomaisia epidemian hallitsemisessa.

Ukrainan terveysministeriöstä kerrotaan, että tehohoidossa on tällä hetkellä 235 ihmistä. Kuolleita on 71. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan pystytty varmistamaan, kuinka moni menehtyneistä on todella potenut sikainfluenssaa. Sairastuneita on kaiken kaikkiaan 235 000, mutta moni heistä potee tavallista kausi-influenssaa.

Uhkaavaan epidemiaan on kuitenkin reagoitu voimakkaasti: koulut ja yliopistot on toistaiseksi suljettu ja suuret yleisötapahtumat peruttu. Ukrainan viranomaiset ohjeistavat kansalaisia välttämään matkustamista ja julkisia paikkoja. Venäjä ja Slovakia ovat tiukentaneet rajavalvontaa ehkäistäkseen epidemian leviämistä.

Puolan pääministeri Donald Tusk on vedonnut Euroopan unioniin, jotta Ukrainalle saataisiin lisäapua mahdollisimman nopeasti. Pelko influenssan leviämisestä elää voimakkaana. Puola on viime päivinä avustanut rajanaapuriaan lähettämällä sikainfluenssarokotetta sekä lääkintävälineitä rajanaapurilleen.

Maskit päällä kadulla, koulussa ja jalkapallo-ottelussa: katso uutiskuvakooste Ukrainasta.

Lähteet: AP, Reuters, The New York Times