Ugandalaismies kuljettaa käytettyä saippuaa kotimaahansa

Hanna Hihnala
Ulkomaat 13.10.2009 08:15
Kuva John Bazemore / AP / Lehtikuva

Ugandalainen Derreck Kayongo saapui Yhdysvaltoihin noin 15 vuotta sitten ja hämmästyi, kun hotellin henkilökunta toi päivittäin uuden saippuan vähän käytetyn palan tilalle. Kayongon entisessä kotimaassa Ugandassa saippua on monelle ylellisyystuote.

Ensin hän nauroi sille, että saippuaa on pois heitettäväksi asti. Silti saippuan tarve Ugandassa säilyi Kayongon mielessä. Tänä vuonna hän aloitti saippuaprojektin (Global Soap Project) yrityksenä auttaa entisen kotimaansa köyhiä.

Kayongo ja projektissa työskentelevät kymmenen vapaaehtoista ovat keränneet noin viisi tuhatta kiloa käytettyjä saippuoita yhteensä 60 hotellilta. Tarkoituksena on lähettää saippuaa Ugandaan. Hotellit lahjoittavat käytetyt saippuat projektille ja säästävät samalla jätemaksuissa, kun pois heitettävien tuotteiden määrä pienenee.

Kayongon mukaan monet ugandalaiset eivät halua käyttää rahaa sairauksien ennaltaehkäisyssä auttavaan saippuaan.

”Jos sinulla on elämiseen dollari päivässä, millä todennäköisyydellä käyttäisit edes yhden sentin luksustuotteeseen, kuten saippua”, Kayongo sanoi.

Kayongon mukaan saippuoita ei anneta sellaisenaan niitä tarvitseville, vaan ensin käytettyjä saippuoita käsitellään.

Eri hotellien saippuat erotellaan ja pinnat pestään. Saippua sulatetaan kuumassa uunissa ja lopuksi muotoillaan uudelleen ennen kuin saippuapala päätyy uuden käyttäjän käsiin.

Saippuantekijän poika joutui pakenemaan entisestä kotimaastaan. Nyt hän on löytänyt tavan auttaa muita pakolaisia, yksi käytetty hotellisaippuapala kerrallaan. Kayongo aikoo lähettää ensimmäisen saippualastin Ugandaan lokakuun lopulla.

Lähde AP, Global Atlanta, Fox News

Keskustelu

Suosionosoitukseni hyvästä ja kekseliäästä toiminnasta

Hienoa, tästä on varmasti apua esim. ripuliin joka on yksi suurimmista lapsikuolleisuuden syistä ja aiheuttaa lukuisia tuskallisia kuolemia. Saippuoita ja muutakin tuhlataan hotelleissa järjettömästi :/

Parin brasilialaisen maahanmuuttajan perustama yritys ottaa Englannissa vastaan kaatopaikkajätettä, jonka lähettää sitten kontteihin pakattuna Brasiliaan.

BBC oli vastassa kun kontteja saapui satamaan, mutta epäselväksi jäi mitä niille lopulta tapahtuu.

Tata mainiota ideaa pitaisi laajentaa. Suomihan on kaiken innovaation edellakavija, jo nuorempi vaki on hyva joko PISAssa tai muuten ovat pissassa.
Suomessa syodaan ravitsevaa ruokaa, kuten kerroshampurilaisia, pizzaa, suklaatia…
Ja kyytipoikana sitten joko lotrataan olutta tai nautitaan terveysjuomia, niista vaikkapa cokis. Vetta ei paljoa kayteta, joidenkin body odourista (kusen- ja paskanhajusta) paatellen ei edes peseytymiseen.
Tulee horisonttaalista habitusta. Sivistyksellisia ilmaisuja taitamattomille:oikein huomattava rellukkamaha!
Eivatkos ne Valimon tai Arlandan tai jonkun firman tankkiautot kiertele kerailemassa maitoa siella Keha III:n ulkopuolella?
Samaan aikaan eritoten naiset, ja myos ainakin kaapista ulostulleet ns. miehetkin, tekevat toiviomatkan Viroon. Pitaa saada rasvaimu. Mihin tama erinomainen rasva sitten joutuu?
Nyt Suomen insinoorit sun muut keksijat: keksikaapa sellainen vekotin milla samalla reissulla kun kootaan tankkiautoon patukkahantien tuotanto, myos emannilta voitaisiin koota ylimaarainen rasva pois. Tankkiautoihin rakennettaisiin ihan eri osasto arvotuotetta varten.

Ensin kumivasaralla taju kankaalle, sitten imuri tuonne vyotaron seutuville ja rasvat talteen. Myos vauvanruokapaketeista tai selanpaankukkuloista voitaisiin imaista. Tama voisi olla myos palvelua toiseen suuntaan. Jos seuraavan talon emannalla tissukat ovat liian pienet, vasaralla paahan vain ja roiskaistaan reilu annos hinkkeihin.

Sitten maito meijeriin ja rasva saippuatehtaalle. Siella prosessi kayntiin. Tuloksena mita hienolaatuisinta ihosaippuaa. Sita tulisi 9 missia kymmenesta ja 10/10 Big Brothel-osanottajista kayttamaan hipiansa hoitoon. Ja rasvantuotanto olisi niin valtavaa, etta 9/10 tuotteista voitaisiin lahettaa Afrikkaan. Valtion tuella, tietysti, kuinkas muuten.

Siita vain innovoimaan. Perusidea on vapaasti kaytossa, kossupullo Isbjoernille riittaa.

Sitten tarvittaisiin sahkovoimala missa kirpean myrkyllinen vihrea kateus muutettaisiin sahkoksi…

PS. Isbjoernkin on kunnon suomalainen. Raikas, terve kateus on niin kovin tuttu. Oli kyrailevaa kateutta naapurin rouvaa kohtaan. Rouva kavi bingossa. Melkein aina voitti jotain. Milloin kahvipaketin, milloin Viking Isabellalla Ruotsinristeilyn, ihan yhden hengen hytissa. Isbjoern oli kateellinen, kyraileva ja katkera. Tahan tunteeseen auttaa aika tavalla vahingonilo. Nauraa turskutin hyvilla mielin kun kuulin etta rouva rintasyopien seulontatarkastuksessa oli joutunut sangen hankalaan tilanteeseen. Siinahan rinta, tuo miehille mita mieleisin elin, raa’asti litistetaan littanaksi ja viela sateilytetaan.
Oli tullut sahkokatkos. Kone oli jaanyt jumiin. Siinahan kelpo rouva oli seissut puolitoista tuntia tisu tiukasti koneessa kiinni. Oli Isbjoernilla hyva mieli.
Enaa ei Isbjoern ole kateelliinen. Rahaa tulee etta roikaa! Viimeksi eilen Tarragonasta tuli viesti etta olen voittanut 500 000 euroa puhtaana kateen. Sita ennen Hollannista, Saudi-Arabiasta, Nigeriasta…
Mikapa on pollistellessa. Joutaisi vain noutamaan nuo itselle kuuluvat miljoonat. Jos joku tarvitsee, voin antaa osoitteet joihin voi ottaa yhteytta.