Tutkimus: Parkinsonin taudin etenemistä voi hidastaa

Ulkomaat 15.11.2009 08:00
Michael J. Fox Parkinsonin tautia sairastaa muun muassa näyttelijä Michael J. Fox. Kuva Chris Young / AP / Lehtikuva.

Parkinsonin tauti on aivoperäinen liikehäiriösairaus, jonka syy on tuntematon. Parantavaa hoitoa siihen ei ole. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että Parkinsonin taudin etenemistä voidaan hidastaa.

Parkinsonin tauti aiheuttaa potilaalle pahenevaa raajojen vapinaa, liikkeiden hidastumista ja jäykkyyttä. Usein potilas kärsii myös depressiosta.

Kun tauti antaa selviä oireita ja se voidaan diagnostisoida, on aivoista jo tuhoutunut suuri määrä liikkeiden ja tasapainon säätelyä hoitavaa hermosolukkoa. Solukon vähetessä aivojen dopamiinipitoisuus vähenee ja sen myötä tiedonkulku heikkenee.

Oireisiin vaikuttavat lääkkeet perustuvat kaikki dopamiini-välittäjäaineen korvaamiseen aivoissa. Hoito on kuitenkin pyritty aloittamaan vasta, kun sairaus merkittävästi haittaa potilaan elämää, sillä etenkin pitempiaikaisessa käytössä lääkkeillä on ikäviä sivuvaikutuksia. Ne saattavat esimerkiksi itsessään aiheuttaa kiusallisia pakkoliikkeitä.

Laajassa, kansainvälisessä ADAGIO- tutkimuksessa, joka julkaistiin New England Journal of Medicinessa, on nyt osoitettu, että dopamiinin hajoamista estävä rasagiliini vaikuttaa paitsi taudin oireisiin, myös hidastaa sen etenemistä.

Parkinsonin taudin asiantuntijat, professorit Vilho Myllyllä Oulusta ja Tapani Keränen Kuopiosta arvelevat tutkimustulosten muuttavan sairauden Käypä hoito -suosituksia myös Suomessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 10 000 suomalaista.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.