Tutkimus: Kannibalismi ei ollut vain rituaali – lajitoverin liha oli alkuihmiselle vakioannos

Ulkomaat 2.9.2010 08:31

The First Europeans: Treasures from the Hills of Atapuerca.Espanjalaisesta luolasta löytyneet ikivanhat luut viittaavat siihen, että kannibalismi ei kenties ollutkaan pelkkä rituaali muinaisaikoina.

Fossilisoituneita luita on kerätty pohjoisespanjalaisesta Gran Dolina -luolasta vuodesta 1994.

Tutkijoiden mukaan yli 800 000 vuoden ikäisissä luissa on merkkejä siitä, että ihmissyönti oli varsin tavallista läntisen Euroopan ensimmäisen tunnetun ihmislajin, Homo antecessorin keskuudessa.

Tutkijoiden arviot perustuvat luihin, joissa on lihanleikkaamisen merkkejä ja muita osumajälkiä.

Tähän mennessä Gran Dolinasta on löytynyt 11 ihmisen luut sekoittuneina muun muassa biisonien, peurojen ja villilampaiden jäännöksiin.

Koska ihmisten ja eläinten luut oli heitetty pois yhdessä, tutkijat pohtivat, oliko kannibalismilla tuolloin mitään yhteyttä heimorituaaleihin tai uskontoon.

Ihmissyöntiä on harjoitettu paitsi ravinnontarpeen täyttämiseksi, myös kilpailun vähentämiseksi.

”Alueella eläneillä ihmisillä on saattanut olla reviirikiistoja”, sanoo tutkija José Maria Bermúdez de Castro. ”Kannibalismi on saattanut olla yksi tapa hyötyä mahdollisista yhteenotoista.”

Aivan reilua peliä oletetut reviirikiistat eivät ole olleet. Luut ovat kuuluneet lapsille tai varhaisnuorille. Ilmeisesti mahdolliset riskit on yritetty minimoida hyökkäämällä heikoimpien kimppuun.

Kuva: Rekonstruoitu neandertalinihmisen luuranko (oik.) ja nykyihminen (vas.). New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa järjestettiin näyttely The First Europeans: Treasures from the Hills of Atapuerca tammikuussa 2003. Kuva Frank Franklin II / AP / Lehtikuva.

Lähde: National Geographic