Tutkija uskoo: Ukrainaan saadaan neuvotteluratkaisu – Krim jää hiertämään lännen ja Venäjän välejä

Lausuntojani on julkisuudessa liioiteltu sekä irrotettu asiayhteydestään, sanoo Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro.
Ulkomaat 26.7.2016 07:30
Krimin tataarilapset leikkivät kynttilänvalossa kännykällään. Krimiä ovat koetelleet toistuvat sähkökatkot Venäjän valtauksen jälkeen. © AP / LEHTIKUVA / ALEXANDER POLEGENKO

Ukrainan tilanteeseen tullaan löytämään neuvotteluratkaisu, uskoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Hänen arvionsa mukaan merkittävät suurvallat huolehtivat, että Minskin sopimus tai vaihtoehtoisesti vastaava järjestely saadaan voimaan.

Siinä Itä-Ukrainalle myönnetään laaja autonomia, jonka myötä Venäjällä on alueella poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa. Samalla merkittävimmistä talouspakotteista luovutaan.

Kaikilta osapuolilta löytyy Kangaspuron mukaan neuvottelutahtoa, koska ne kamppailevat muiden ongelmien parissa.

Tällaisia ovat esimerkiksi kansainvälinen terrorismi ja ilmastonmuutos, joiden ratkaisu vaatii Kangaspuron mielestä Venäjän mukanaoloa. Lisäksi neuvotteluhaluja nostavat pitkään jatkuneet talousongelmat, jotka kuluttavat paitsi Venäjää, myös Länsi-Eurooppaa.