Tutkija Michael Hanna: Egyptin johdon auktoriteetti murenee

Egypti
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Arviolta 50 ihmistä kuoli mellakoissa eri puolilla Egyptiä viikonloppuna, ja alkuviikosta mellakointi jatkui yhä. Osa mellakoijista vastusti jalkapallohuligaaneille annettuja kuolemantuomioita, osa vaati hallitusta tilille työttömyydestä, osa syytti poliiseja viikonlopun kuolemista. Tutkija Michael Hanna Century Foundation -tutkimuslaitoksesta, protestoivatko egyptiläiset eri kaupungeissa nyt eri asioista?

“Kyllä. Mutta viime kädessä näitä kaikkia yhdistää täällä meneillään oleva poliittinen kriisi. Se on syönyt valtion legitimiteetin ja moraalisen auktoriteetin. Se on myös avannut tilan tämän tyyppiselle protestoinnille, joka kumpuaa syvästä epäluottamuksesta valtion keskeisiä instituutioita kohtaan.”

Presidentti Mursi on julistanut poikkeustilan ja öisen ulkonaliikkumiskiellon kolmeen kaupunkiin, mutta ihmiset eivät ole piitanneet siitä. Mistä se kertoo?

“Se juuri kuvaa valtion moraalisen auktoriteetin murenemista. Tällaista kehityssuuntaa on hyvin vaikea korjata ilman että hallitseva Muslimiveljeskunta pysähtyy vakavasti miettimään asioita uudestaan. Mutta myös opposition täytyy miettiä rooliaan.”

Presidentti Mursi on kutsunut opposition vuoropuheluun, mutta oppositio on kieltäytynyt. Miksi?

“Oppositio ei halua vuoropuhelua, joka voisi osoittautua vain kameroita varten suunnitelluksi tempuksi eikä ratkaisisi olennaisia kysymyksiä. Mielestäni se on taktinen virhe. Opposition täytyy kyetä tarjoamaan ihmisille muutakin kuin vain ei-vastauksia. Jos vuoropuhelutarjouksessa on kyse presidentin bluffista, opposition pitäisi pystyä paljastamaan se menemällä mukaan.”

Mitä oppositio nyt haluaa?

“Ensinnäkin on hyvä muistaa, että oppositiojohtajat eivät kontrolloi sitä, mitä kaduilla tapahtuu.”

“Oppositiota yhdistää lähinnä se, että se vastustaa Muslimiveljeskuntaa. Sillä on lista vaatimuksia, mutta ne ovat kovin epärealistisia – kuten että hallitus hajotetaan ja perustuslaki kumotaan. Opposition pitäisi miettiä tarkemmin, mitä se haluaa, ja lakata laskemasta sen varaan, että armeija tulee ja ratkaisee ongelmat hajottamalla hallituksen.”

Mitä armeijan suunnalta nyt odotetaan tai pelätään?

“On ilmeistä, että armeija on käymässä hyvin hermostuneeksi. Puolustusministeri ilmoitti tiistaina, että poliittinen kriisi voi johtaa valtion romahtamiseen. Se oli selvä varoitus maan kaikille poliittisille ryhmille. Armeija on edelleen erittäin tärkeä instituutio tässä maassa, ja sillä on painava sananvalta.”

Vaaleja odotetaan huhtikuulle. Onko riski että niitä lykätään?

“En usko. Huhtikuuhun on vielä pitkä matka.”