Tutkija Bushin kaudesta: Talouskriisin siemenet kylvettiin jo presidentti Clintonin aikana

Ulkomaat 13.1.2009 13:43

Millaisen jäljen Yhdysvaltain väistyvä presidentti George W. Bush jättää maailmanhistoriaan? Amerikkalaistutkija kehottaa arvioissa malttiin: vain tulevaisuus voi kertoa, miten menestyksekäs Bushin aika oli.President George W. Bush smiles during his last formal news conference in the press room at the White House in Washington, Monday, Jan. 12, 2009. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

George W. Bush piti viimeisen virallisen lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa 12. tammikuuta 2009. (Kuva J. Scott Applewhite / AP / Lehtikuva)

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kahdeksanvuotinen kausi on pian historiaa. Vallanvaihdon jälkeen alkaa kiivas keskustelu Bushin poliittisesta perinnöstä: hän jättää virkansa yhtenä maan historian epäsuositummista presidenteistä.

Poliittinen tutkija Nathan Gonzales The Rothenberg Political Report -julkaisusta kehottaa kuitenkin malttiin.

”Vain historia voi kertoa pitkällä aikavälillä sen, kuinka menestyksekäs Bush oli. Kun katsomme taaksepäin, meidän on seurattava, mitä Irakissa ja Lähi-idässä tapahtuu seuraavien kymmenen, jopa kahdenkymmenen vuoden aikana, ja mikä onnistui”, hän painottaa.

”Myös talouden suhteen on odotettava ennen kuin voimme lopullisesti arvioida Bushin hallintokautta.”

Gonzales muistuttaa, että siemenet talouskriisiin kylvettiin itse asiassa jo presidentti Bill Clintonin hallinnon aikana.

”Bushin hallitus reagoi kriisiin hitaasti, mutta on muistettava, ettei kukaan osannut arvioida sen vauhtia ja laajuutta – eivät myöskään demokraatit.”

Irakin sota
jakoi maailman

Bush epäonnistui kuitenkin monessa ratkaisevassa asiassa, joista yksi oli muun maailman suostuttelu Irakin sodan taakse. Bushin itsevaltaiset otteet eivät kohentaneet tilannetta.

”Syyskuun 11. päivän rajujen terrori-iskujen jälkeen hän yritti määritellä taistelun mustaksi tai valkoiseksi: olette joko kanssamme tai meitä vastaan”, Gonzales selittää.

Tämä herätti laajaa vastustusta ulkomailla, etenkin kun alkoi selvitä, että sotaan johtaneet väitteet joukkotuhoaseista olivat tuulesta temmattuja.

”Jälkeenpäin ajatellen Bushin hallinto epäonnistui muodostaessaan kansainvälistä rintamaa, jota hän olisi tarvinnut pitkällä aikavälillä. Sota kesti paljon kauemmin kuin Bush osasi ennakoida.”

Katrinasta
alkoi alamäki

Bushin suurimmaksi ongelmaksi kotimaassa nousi hirmumyrsky Katrina. Meksikonlahden rannikkoa vuonna 2005 rusikoinut hurrikaani aiheutti valtavaa tuhoa New Orleansin kaupungissa.

Bushin hallinto havahtui katastrofiin liian myöhään ja liian hitaasti.

”Presidentti Bushin suurin virhe liittyy hirmumyrsky Katrinaan. Koska hän ei vastannut siihen kuten olisi pitänyt, amerikkalaiset lakkasivat kuuntelemasta häntä”, Gonzales kertoo.

”Oli aivan sama, mitä hän sanoi tai puhui Katrinan jälkeen. Ihmiset eivät enää välittäneet. Siitä tuli Bushille todellinen ongelma.”

Bushin suosioluvut matelevat hallintokauden päättyessä pohjamudissa. Tutkija uskoo kuitenkin, ettei se juuri Bushia paina.

”Hän on saanut osakseen niin paljon arvostelua kautensa aikana, etten usko suosiolukujen häntä paljoakaan huolettavan.”

Bushin kausi
lyhyesti

Republikaanien George W. Bush valittiin Yhdysvaltain presidentiksi marraskuussa 2000. Hänen vastaehdokkaansa oli demokraattien Al Gore.

Bushin voittoa himmensi sotku Floridan osavaltion ääntenlaskussa. Lopulta Bushin voitto ratkesi korkeimman oikeuden päätöksellä.

Seuraavana vuonna syyskuun 11. päivän terrori-iskut järisyttivät Yhdysvaltoja ja koko maailmaa. Bush julisti saman tien sodan terrorismia vastaan, ja Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot hyökkäsivät Afganistaniin lokakuussa.

Tammikuussa 2002 Bush piti kuuluisan puheensa ”pahan akselista”. Irakin hyökkäys alkoi maaliskuussa 2003. Bush julisti taistelutoimet päättyneeksi toukokuun alussa, mutta sota vain kiihtyi. Myöhemmin paljastui, ettei hyökkäyksen perusteluna käytetyistä joukkotuhoaseista ollut todisteita.

Bush valittiin toiselle kaudelle vuonna 2004. Seuraava koettelemus oli edessä kesällä 2005. Meksikonlahden rannikolle iskenyt hurrikaani Katrina oli Yhdysvaltain nykyhistorian pahin luonnonmullistus. Bushin hallitus epäonnistui pelastustoimissa pahoin.

Viime vuosina Yhdysvaltain talous on vajonnut taantumaan. Maa on pahimmassa talouskriisissä sitten 1930-luvun lamavuosien.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?