Turkki lupaa muuttaa kiistellyn sananvapauslain

Ulkomaat 23.1.2008 09:26

Pääministerin Recep Tayyip Erdoganin pääneuvonantaja Egemen Bagis vakuuttaa, että Turkki muuttaa nopeasti EU:n arvostelemaa sananvapauslakia.ankara
Kuva: Turkissa naisten päähuivin käyttö on kielletty yliopistoissa ja parlamentissa.

Teksti Teppo Tiilikainen, Ankara
Kuva Ossi Ahola

”Asia on tulossa näinä päivinä parlamentin käsittelyyn”, hän sanoo Suomen Kuvalehden haastatelussa Ankarassa.

Kysymys on rikoslain pykälästä 301, jonka nojalla on tuomittu satoja toimittajia ja kirjailijoita vankeuteen ”turkilaisuuden halventamisesta”. Heistä tunnetuin on Nobel-kirjailija Orhan Pamuk. Tuomio hylättiin lopulta kovan kansainvälisen painostuksen jälkeen, mutta  Pamuk sai tarpeekseen ja muutti Yhdysvaltoihin.

Egemen Bagisin mukaan Turkin hallitseva islamistinen Oikeus- ja kehityspuolue AKP pyrkii muuttamaan myös kiistellyn lain, joka kieltää  turkkilaisia naisia käyttämästä islamilaista päähuivia yliopistoissa ja valtiollisissa tilaisuuksissa. Hänen mukaansa asiasta neuvotellaan parhaillaan muiden puolueiden kanssa.

Bagis pitää huivikiistaa ihmisoikeuskysymyksenä. Hänen mielestään turkilaisten naisten pitää saada ilmaista vapaasti myös uskonnollisia tunteitaan.

”Oikeus huivin käyttöön pitäisi olla yhtä itsestään selvä kuin oikeus pukeutua vaikkapa minihameeseen”, Bagis sanoo toimistossaan AKP:n uudessa puoluetalossa.

Turkin hallitus saanee tukea kiellon purkamiseen osalta oppositiota. Maallista valtiovaltaa tiukasti vaaliva kemalistinen CHP-puolue vastustaa kuitenkin hanketta.

Huivikiista ajoi Turkin viime vuonna perustuslailliseen kriisiin, kun hallitseva AKP-puolue asetti ulkoministeri Abdullah Gülin presidenttiehdokkaakseen. Gülin vaimo Hayrünnisa Gül käyttää islamilaista huivia, mikä sai sadat tuhannet turkkilaiset osoittamaan mieltään maallisen valtiovallan puolesta ja armeijan vihjailemaan sotilasvallankaapauksesta.

Pelottelu ei kuitenkaan tehonnut. Recep Tayyip Erdoganin hallitus sai jatkoajan murskaavalla 47 prosentin enemmistöllä. Tutkimusten mukaan AKP:tä äänestivät kaikki yhteiskuntaluokat. Puolue sai enemmistön äänistä myös Kaakkois-Turkin kurdialueilla.

Päähuivi on yleistynyt Turkissa viime vuosina – jopa 70 prosenttia naisista käyttää nykyisin sellaista.

Turkin armeija ja nykyisin oppositiossa oleva vanha, maallista valtiovaltaa vaaliva eliitti pelkäävät, että AKP pyrkii muuttamaan Turkin islamilaiseksi valtioksi Iranin mallin mukaan. Bagis vakuuttaa kuitenkin, että pelko on turha.

”AKP on ollut vallassa kuusi vuotta, eikä mitään sellaista ole tapahtunut.  Me olemme demokraattinen ja keskustalainen konservatiivipuolue”, hän sanoo.

Turkki aloitti neuvottelut EU:n jäsenyydestä lokakuussa 2005, mutta ne ovat takkuilleet pahasti Kyproksen kiistan ja Turkin ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Neuvottelut keskeytettiin käytännössä kokonaan reilu vuosi sitten, kun Turkki kieltäytyi avaamasta satamiaan ja lentokenttiään Kyproksen (kreikkalaisen) tasavallan lentokoneille ja laivoille.

Joulukuussa neuvotteluja päätettiin jatkaa ja niissä avattiin kaksi uutta lukua, jotka koskevat kuluttajansuojaa ja kuljetuksia sekä tietoliikennettä.

Bagis arvioi että Turkki voisi saada neuvottelut päätökseen 5–10 vuoden kuluessa.