Tukholman mielenosoitus: ”Ruotsidemokraatit eivät edusta Ruotsia jonka tiedän”

Ulkomaat 5.10.2010 15:27
Mielenosoitus Tukholma Mielenosoitus Tukholman keskustassa maanantai-iltana 4. syyskuuta. Kuva Bertil Ericson / AP / Lehtikuva.

Tukholmassa järjestettiin maanantaina 4. lokakuuta toinen suurmielenosoitus Ruotsidemokraattien valtiopäiville pääsyn vuoksi. Poliisin arvioiden mukaan yli 4000 ihmistä kokoontui Tukholman keskustaan vastustamaan rasismia, ennen kuin valtiopäivät avattiin. Tunteenpalo oli aistittavissa useiden nuorisojärjestöjen ja poliittisen vasemmiston vakuuttaessa, että heidän Ruotsiinsa mahtuu monenlaisia ihmisiä.

Ruotsidemokraatit saivat valtiopäivävaaleissa 5,7 prosenttia äänistä ja pääsivät siten mukaan valtiopäiville. Se on havahduttanut monet tutkimaan omaa ruotsalaista identiteettiään.

Tässä mielenosoittajien kommentteja maanantailta Tukholmasta.

Markus Furendal (sosiaalipolitiikan opiskelija Tukholman yliopistossa)

”Haluamme osoittaa, että suurin osa ruotsalaisista ei äänestänyt Ruotsidemokraatteja. Heidän suosionsa perustuu yleiseen tyytymättömyyteen taloustilanteesta ja sosiopoliittisiin ongelmiin, joita nykyinen porvarihallitus on politiikallaan luonut.”

”Tukholmankin lähiöissä elää kahden kerroksen väkeä. Nykyinen hallitus on vain kasvattanut tuloeroja harjoittamallaan politiikalla.”

Ruotsidemokraatit ovat Jimmy Åkessonin ja niin kutsutun Lundin jengin johdolla yrittäneet siistiä puolueen imagoa natsijuuristaan. Puolue jakaantui vuonna 2001, ja näkyvää rasismia kannattavat joukot perustivat Kansallisdemokraattisen puolueen (Nationaldemokraterna). Parinkymmenen vuoden takaiset kuvat puolueen jäsenistä mielenosoittajien banderolleissa esittävät univormuihin sonnustautuneita natseja.

”Ei kannattaisi osoitella puolueen historiaa, sillä minkä tahansa puolueen taustoista voi kaivaa törkyjä. Olisi parempi keskittyä kritisoimaan puolueen tämän päivän politiikkaa”, Furendal sanoo.

Hän arvioi, että äänestäjissä on paljon entisiä vasemmiston kannattajia ja ihmisiä jotka eivät löydä omaa puoluettaan poliittisesta keskikentästä, johon kaikki puolueet ovat ajautuneet.

”Kun puolueet samankaltaistuvat liikaa, ihmiset alkavat kannattaa populistisista puolueita. Ihmiset haluavat politiikkaan tunnetta.”

Binyam Indris (kotoisin Etiopiasta)

”Ruotsidemokraateilla on oikeus mielipiteisiinsä, mutta heillä on huono asenne islamiin. Heidän tulisi erottaa uskonto ja terrorismi toisistaan.”

Indrisin mukaan maahanmuuttajien integraation ongelmat on ratkaistava, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa rasismia tai maasta karkottamista. Hänen lapsensa opiskelevat amharan kieltä, ja hän on iloinen siitä, että sen opetusta tarjotaan Ruotsissa.

Nima Djohari (sosiaalidemokraattinen nuorisojärjestö)

Djohari osoittaa mieltään, koska ”fasistipuolue aikoo heittää hänen vanhempansa ulos maasta. He ovat maahanmuuttajia.”

Ruotsidemokraatit ovat esittäneet julkisuudessa asiantuntijoiden teilaamia tilastoja maahanmuuttajien rikollisuudesta ja virheellisiä lukuja yhteiskunnalle koituvista kustannuksista.

”Se on valetta. Yksinkertaistettua ajattelua”, Djohari tuhahtaa.

Hänen mukaansa Ruotsidemokraattien osoittamiin ongelmiin on syynä yleinen taloudellinen tilanne, eivät maahanmuuttajat.

”On helppo osoitella muita omista ongelmistaan.”

Iris (Rinkebyn lähiöstä Tukholmasta)

”Olen 70-vuotias ja elänyt elämäni pakolaisten kanssa Rinkebyssä. Olemme kaikki ihmisiä. Minä en ole ruotsidemokraatti”, sanoo ruotsalainen Iris mielenosoituksen seasta. Hänen mukaansa mielenosoituksia järjestetään niin kauan kuin tarvitsee.

”He eivät edusta sitä Ruotsia, jonka minä tiedän.”

Mitä Ruotsidemokraatit haluavat?

  • Ruotsidemokraatit vaativat ”islamisoimisen” lopettamista ja että kouluissa opetettaisiin ja puhuttaisiin vain ruotsia.
  • Ruotsidemokraatit haluaisivat palauttaa maahanmuuttajien määrän Suomen ja Tanskan tasolle. He eivät kuitenkaan ole huomioineet, että esimerkiksi Suomi ei tällä hetkelläkään täytä YK:n asettamia suosituksia pakolaisten vastaanottamisen määristä. YK:n mukaan maailmassa on noin 42,3 miljoonaa pakolaista.
  • Ruotsiin tuli vuonna 2008 yli 80 000 maahanmuuttajaa, kun Suomessa sama luku oli vajaat 20 000. Suurin osa heistä tulee työn, opiskelun tai perheen takia Iso-Britanniaan, Italiaan, Saksaan ja Espanjaan tulee vuosittain noin 500 000 ihmistä rajojen ulkopuolelta. Amnesty Internationalin mukaan Ruotsissa myönnettiin vuonna 2009 lähes 9000 oleskelulupaa, suurin osa niistä pakolaisuuden tai turvapaikan perusteella.
  • Ruotsidemokraattien mielestä Ruotsin ei pitäisi sopeutua maahanmuuttajiin vaan päinvastoin ja ruotsalainen kulttuuri tulee säilyttää. Burkan käytön he haluavat julkisilla paikoilla kieltää, mutta muuten he eivät ole osanneet määrittää ruotsalaisuutta. Ruotsidemokraattien mielestä monikulttuurisuus on huono asia.