Rauha karkasi kauemmas

Kun Donald Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, Yhdysvallat valitsi vaarallisella tavalla puolensa Lähi-idän rauhanneuvotteluissa.

Ulkomaat 05.01.2018 06:00
Teksti Hannu Pesonen
Palestiinalaiset protestoivat joulukuussa Gazan kaistalla Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.
Palestiinalaiset protestoivat joulukuussa Gazan kaistalla Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. © Ashraf Amra / MVPhotos

Jeesuksen syntymäkirkolta Betlehemistä on matkaa Jerusalemin vanhaankaupunkiin noin kahdeksan kilometriä. Turistibussit ajoivat joulun ja uudenvuoden sesonkinakin välin puolessa tunnissa.

Betlehemin palestiinalaisasukkaiden matka Länsimuurille, Kalliomoskeijalle tai Pyhän Haudan kirkolle on sen sijaan usein mutkikkaampi ja pitempi kuin lento Euroopasta.

Bussilinja 231 on varmimpia vaihtoehtoja. Senkin meno tyrehtyy 700 kilometrin mittaiselle muuri- ja aitarakennelmalle, jolla Israel eristää 50 vuoden ajan miehittämänsä Jordanjoen länsirannan palestiinalaisalueet valtiostaan.

Betlehemiä este halkoo kahdeksan metriä korkeana betonimuurina, jonka tarkastusporteilla tuhannet palestiinalaiset jonottavat joka päivä Israelin miehityshallinnon sotilailta lupaa liikkua kotiseuduillaan. Odotus voi kestää tuntikausia tai matka pysähtyä kokonaan.

Sisältö