Toisinajattelija Noam Chomsky: Obama voitti, mutta USA:ssa on yksipuoluejärjestelmä

Ulkomaat 12.11.2008 13:00

Yhdysvaltain politiikan leppymätön arvostelija Noam Chomsky ei odota suuria muutoksia Barack Obaman vaalivoiton takia. Hänen mukaansa USA:ssa on todellisuudessa yksipuoluejärjestelmä ja puolueen nimi on talouspuolue. Mutta kotimaansa sananvapautta hän kehuu maailman parhaaksi.Kirjailija Noam Chomsky Göteborgin kirjamessuilla perjantaina 20. syyskuuta 2002.

USA:n tunnetuin toisinajattelija Noam Chomsky kommentoi Tallinnassa Barack Obaman vaalivoittoa 1960-luvun aktivismin voittona.

”Obaman voitto katkaisi rasismin ruman perinteen USA:ssa. Voitto on 1960-luvun kansalaisoikeuksien taistelun tulosta”, hän sanoi.

Chomskyn mielestä historiallista USA:n presidentin vaaleissa oli jo se, että ehdolla oli sekä nainen että mustaihoinen. Varsinaisesti USA:ssa orjuus lopetettiin 150 vuotta sitten.

”Historiallisesti Obaman voitto ei kuitenkaan ole ainoalaatuinen”, Chomsky lisäsi.

Vielä mullistavampana Chomsky piti bolivialaisen Evo Moralesin valtaannousua Boliviassa 2005. Morales kuuluu syrjittyyn alkuperäisväestöön, kun eliitti Boliviassa on aina ollut valkoista rotua.

”Boliviassa tapahtui myös luokkataistelu. Morales on maanviljelijä”, Chomsky huomautti.

Chomsky ei odota suuria muutoksia Obaman vaalivoiton takia, sillä Chomskyn mielestä USA:ssa on todellisuudessa yksipuoluejärjestelmä, ja puolueen nimi on talouspuolue.

Neuvostoliitto
antautui ehdoitta

Noam Chomskyn mielestä Naton laajeneminen Baltiaan oli virhe.

”Vuodesta 1990 Nato on ollut ainoastaan hyökkäävä ase muuta maailmaa vastaan”, Chomsky valitti.

Chomskyn mielestä neuvostoliittolaiset tekivät suuria rikoksia, mutta itäeurooppalaiset ja baltit ymmärtävät huonosti niiden suhteellisuuden. Naton laajeneminen itään on Chomskyn mielestä suora sotilaallinen uhka Venäjälle.

”Naton laajeneminen on vain lisännyt vastakkainasettelua. Nyt Venäjä on luvannut jo sijoittaa ohjuksia Kaliningradiin”, Chomsky huomautti.

Suurvalloilla on Chomskyn mielestä muista maailman maista piittaamatta ainoastaan oikeus siirtyä rauhaa kohti.

”Suurvalloilla on aina yksipuolinen oikeus aseistariisuntaan, siirtyä rauhaa kohti. Kun Mihail Gorbatshov ilmaisi haluaan rauhaan, USA:n olisi pitänyt vastata samalla tavalla”, Chomsky sanoi.

Chomsky katsoi Neuvostoliiton hajoamisen 1990-luvun alussa olleen Venäjän antautumista ehdoitta. Venäjä antoi kaikkien neuvostotasavaltojen itsenäistyä rauhassa.

”Gorbatshovin myöntyväisyyspolitiikka meni jopa niin pitkälle, että hän antoi Saksojen yhdistyä. Saksa oli aiheuttanut Neuvostoliitolle kauheat tappiot toisessa maailmansodassa ja kuului sentään Venäjän perivihollisiin. Tuolloin Yhdysvaltain presidentti George Bush (senior) antoi Gorbatshoville lupauksen, ettei Nato laajene itään tuumaakaan. Ensimmäisenä Bill Clinton petti lupauksen ja hylkäsi yhteistyön Venäjän kanssa. Tilanne on vain pahentunut George W. Bushin aikana”, Chomsky jatkoi.

USA:n tulisi
demokratisoitua

Chomskyn mielestä YK:n tulisi ottaa johtava rooli maailman konfliktien ratkaisijana. USA on kuitenkin käyttänyt YK:ta Neuvostoliiton ja Venäjän vastaiseen taisteluun sekä halvaannuttanut veto-oikeudellaan YK:n.

”Kuuban saarto pitäisi purkaa, mutta USA estää sen. Aseiden myyntiä pitäisi rajoittaa. Sitä vastusti yleiskokouksessa vain USA ja Zimbabwe. USA:n veto on käytännössä kaksinkertainen veto. USA ei välitä myöskään kansainvälisestä oikeudesta. Yhdysvaltojen tulee ryhtyä demokraattiseksi”, Chomsky sanoi.

Chomsky näkee tulevaisuudessa kaksi haastetta ihmiskunnan eloonjäämiseksi: ydinsodan välttäminen ja ekologisen tuhon estäminen.

”Ydinsodan vaara on eliminoitava ydinaseriisunnalla. Tätä ajavat Yhdysvalloissa sellaiset suuret nimet kuin Henry Kissinger, George Shultz ja Robert McNamara”, Chomsky sanoi.

Ydinasesodan vaara on hänen mielestään nimenomaisesti lisääntynyt Naton laajenemisen seurauksena. Toinen vaaravyöhyke on Iran.

”Poliittinen eliitti USA:ssa on sitoutunut hyökkäämään Iraniin”, Chomsky väitti.

Hänen mukaansa CIA on kertonut Iranin lykänneen ydinaseohjelmaansa, mutta viesti ei mene perille vallanpitäjille. Chomskyn oma ehdotus on, että Lähi-itään luodaan ydinasevapaavyöhyke, joka käsittäisi niin Iranin kuin Israelin.

”Tätä ajatusta on mahdotonta saada läpi. Koettakaan vaikka Googlen hakua. Ei minkäänlaista mainintaa”, Chomsky sanoi.

Noam Chomsky on amerikkalainen toisinajattelija. Hän väittää, että Yhdysvallat on ainoa maa maailmassa, joka perustuu etniselle puhdistukselle. Hän on arvostellut voimakkaasti Naton Jugoslavian pommituksia. Chomsky on syntynyt Yhdysvalloissa Philadelphiassa vuonna 1928 Venäjän juutalaiseen perheeseen. Hänen isänsä oli Ukrainasta, äitinsä Liettuasta.

Yhdysvaltain kritisoijana tunnettu Chomsky kehuu Yhdysvaltojen sananvapautta maailman parhaaksi.

”Voin avoimesti sanoa, että Nürnbergin kriteereiden mukaan George W. Bush ja Condoleezza Rice tulisi hirttää. Minua ei voi sanoistani rangaista. Valtaosassa maailmaa tämä ei olisi mahdollista”, hän havainnollisti.

Noam Chomsky esiintyi Tallinnassa pidetyssä videokonferenssissa heti USA:n vaalituloksen julkistamisen jälkeen von Krahl -teatterissa 5.11.2008. Hänen haastattelunsa kuului teatterin syksyn ohjelmasarjaan: ”Onko elämää kapitalismin jälkeen?” Jutussa on käytetty lisäksi Postimees– ja Eesti Päevälehdessä ilmestyneitä Chomskyn haastatteluja ennen presidentinvaaleja.

Teksti
Leena Hietanen, Tallinna

Kuva
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puheenaihe
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?

Virolaislehtien kommentteja Obamasta ja Chomskyn vierailusta
Daniele Monticelli: Muutuste ootel
Juhtkiri: teeme ära
Mihkelson: Chomsky jutt Venemaa kohta pole eriti tõsiseltvõetav

Lisää aiheesta
Noam Chomsky: Vahvemman oikeudella (Like 2008)