Tieteestä lyhyesti: Fukushimaan ei paluuta

Fukushiman vaurioitunut ydinvoimala Japanissa. Kuva AFP / Lehtikuva.

Fukushimaan ei paluuta
Fukushimasta ydinvoimalan ympäristöstä suurin osa näyttäisi saastuneen niin vähän, että asukkaat pääsevät palaamaan koteihinsa. Japanin tiede- ja teknologiaministeriön mukaan evakuointialueilla on kuitenkin laikkuja, joissa asuvan vuotuinen säteilyannos tulisi ylittämään 500 millisievertiä. Suomalaisen keskimääräinen vuotuinen säteilyannos on alle neljä millisievertiä. Nämä alueet uhkaavat jäädä asuttamattomiksi vuosiksi eteenpäin.

Avioliitto lihottaa naista
Sekä avioituminen että avioero johtavat varsinkin yli 30-vuotiailla usein lihomiseen muutamalla kilolla, kävi ilmi uudesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Merkittävän lihomisen riskissä oli kuitenkin sukupuoliero. Naisille riski yli kymmenen kilon lihomiseen oli suurin avioliiton alkuvuosina, miehillä taas eron jälkeen.

Istukka luultua vanhempi
Uusi kiinalainen fossiililöytö osoitti, että ensimmäiset istukalliset nisäkkäät kehittyivät jo 160 miljoonaa vuotta sitten, 35 miljoonaa vuotta aiemmin kuin on luultu. Nisäkkäistä 90 prosenttia on istukallisia. Istukattomia nisäkkäitä ovat pussieläimet. Löydös osoittaa, että nisäkkäiden kehitys oli jurakaudella kiihkeämpää kuin aiemmin on luultu.

Terveellistä säteilyä
Suuret säteilyannokset lisäävät varmasti syöpäriskiä, mutta pienten annosten terveysvaikutuksista ei ole näyttöä. Italialaistutkimuksen mukaan neljälle millisievertille vuodessa altistuneiden sairaalatyöntekijöiden verinäytteistä löytyi solumuutoksia, joista osa antaa suojaa sydänsairauksia vastaan.