Tiedettä: Puolijohtava grafeeni ja ontuva Oidipus-teoria

Mediaattori Mediaattori. Kuva Indiana University School of Medicine.

Grafeenista puolijohde

Yhden atomikerroksen paksuisella hiilitasolla grafeenilla on ainutlaatuiset mekaaniset ja sähköiset ominaisuudet. Eräs haaste on ollut muuntaa grafeeni johteesta puolijohteeksi elektroniikkasovelluksia varten. Helsingin yliopiston tutkijan Jani Kotakosken johtama ryhmä säteilytti grafeenia läpäisyelektronimikroskoopilla. Se muutti grafeenin puolijohtavaksi.

Mediaattorin rakenne selvisi

Kun solun pitää tuottaa tiettyä proteiinia, viestimolekyylit välittävät tästä tiedon valtavalle molekyylikoneelle Mediaattorille. Tämä 25 proteiinista koostuva jättiläinen käynnistää entsyymin, joka alkaa avata dna-kaksoiskierrettä lähetti-rna:n valmistusta varten. Indianan yliopiston tutkijat ovat selvittäneet röntgenkristallografian avulla Mediaattorin tärkeimmän osan rakenteen. Löydös auttaa ymmärtämään geenien ilmenemistä soluissa.

Freud hävisi Westermarckille

Freudin Oidipus-teorian mukaan poika rakastuu naisiin, joilla on äidin piirteitä. Turkulaisten tutkijoiden Markus J. Rantalan ja Urszula Marcinkowskan mukaan kaikki tuoreet julkaisut, joiden on väitetty tukevan Freudin teoriaa, ovat huijauksia tai koeasetelmaltaan puutteellisia. Sen sijaan Westermarck-efektin tueksi todistusaineistoa löytyy. Suomalaisen antropologin Edvard Westermarckin mukaan tunnemme seksuaalista vastenmielisyyttä vanhempiamme, lapsiamme ja sisaruksiamme kohtaan.

Äidit eivät kouluttaudu

Melkein kaikkialla maailmassa korkeimmin koulutetuilla naisilla on vähiten lapsia. Estävätkö opinnot ja vaativa työ lasten tekemistä, kuten usein ajatellaan? Norjalaistutkimuksen mukaan kyse onkin ennemmin siitä, että nuorena äidiksi tulleet eivät enää perheen perustamisen jälkeen hakeudu varsinkaan korkeakoulutukseen.