Tiedettä lyhyesti: Taivaalta satava kulta, näkyvä kännykkäsäteily ja supernopeat lihakset

kulta
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kulta

Taivaalta satoi kultaa

Geologit ovat löytäneet kemiallista näyttöä siitä, että meteoriittisade on rikastanut maapalloa kullalla ja muilla metalleilla neljä miljardia vuotta sitten, kun Maa oli juuri jäähtynyt. Tutkijat ovat pitkään epäilleetkin, että metallit maankuoressa ovat vierasperäisiä, koska maapallon syntyhetkillä sulien metallien olisi pitänyt kulkeutua planeetan ytimeen.

Valoa nopeampi

Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan mikään ei voi kulkea valoa nopeammin, mutta Cernissä tehdyssä kokeessa Genevestä lähetetyt neutriinot näyttivät saapuvan ilmaisimeen Italiassa 60 nanosekuntia valoa nopeammin. Etäisyys ja vastaanottoaika pystytään mittaamaan tarkasti, mutta neutriinojen lähtöhetki on päätelty vain epäsuorasti. Yhdysvaltalaiset tutkijat suunnittelevat kokeen toistamista Fermilabissa ehkä jo vuonna 2014.

Supernopeita lihaksia

Tutkijat ovat löytäneet lepakoilta lihaksia, jotka kykenevät supistumaan supernopeasti – jopa yli 160 kertaa sekunnissa. Suomessakin tavattava vesisiippa käyttää näitä lihaksia tehostaakseen kaikuluotaustaan. Aiemmin näin nopeita lihaksia on löydetty vain kaloilta, matelijoilta ja linnuilta.

Kännykkäsäteily näkyy

Matkapuhelimien säteilyn terveyshaitoista ei edelleenkään ole näyttöä. Turun yliopistossa PET-kameralla tehdyssä tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että matkapuhelimen kenttä vaikuttaa aivojen paikalliseen sokeriaineenvaihduntaan. Tähän asti on ajateltu, että jos kännykän säteilyllä on mitään väliaikaisiakaan vaikutuksia soluihin, se johtuisi vain säteilyn lämmittävästä vaikutuksesta.

Kuva Lehtikuva.