Thaimaan oppositio: ”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä”

Ulkomaat 25.11.2008 19:17

Oppositio on vallannut lentokentän Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa. ”Näyttävät kyllä olevan ihan valmiita tappelemaan”, kummasteli belgialaisturisti kepein ja pesäpallomailoin aseistautuneita mielenosoittajia. Tuliaseitakin on jo käytetty.Anti government protesters in front of the departure terminal at Suvarnabhumi airport, Bangkok in the early hours of Wednesday Nov. 26, 2008. Outbound flights at Suvarnabhumi International Airport were temporarily suspended at 9 p.m. Tuesday, authorities said, shortly before hundreds of demonstrators _ some masked and armed with metal rods _ broke through police lines and spilled into the passenger terminal. Airport manager Serirat Prasutanon said airport authorities had tried to negotiate with the protesters "but to no avail." "For the safety for passengers, we have to stop flights out of the airport temporarily until the situation returns to normal," he said in a statement, adding that incoming flights were still operating. The anti government protesters are demanding the resignation of Thailand's Prime Minister, Somchai Wongsawat. (AP Photo/Sakchai Lalit)

Hallituksen vastaisia mielenosoittajia Suvarnabhumin lentokentällä.

Finnair perui tiistaina Thaimaan Bangkokiin lähtevän yölentonsa. Lennon piti lähteä Helsinki-Vantaalta tiistaina hieman ennen puoltayötä.

Finnairin paluulento Thaimaan Bangkokista Helsinkiin myöhästyi kolmisen tuntia, kun Bangkokin kansainvälinen lentokenttä suljettiin liikenteeltä.

Finnairin mukaan koneessa on noin 150 Finnairin matkustajaa sekä sata muiden eurooppalaisten lentoyhtiöiden asiakasta. Lennolta jäi pois reilut sata suomalaista, jotka eivät päässeet mielenosoittajien saartamalle lentokentälle ajoissa. Heidät lennätetään kotimaahan myöhemmin.

Lennon odotetaan saapuvan Helsinkiin yhdeksän aikaan aamulla. Sen olisi pitänyt saapua Helsinkiin puoli seitsemän aikaan.

Tiedottaja Hanna-Kaisa Nurmi kertoi tiistai-iltana, että Bangkokin kentällä paluuta odotteleville matkustajille toimitettiin ruokaa ja huopia. Kaikkiaan myöhästyvällä aamukoneella oli tulossa vajaat 300 matkustajaa.

Syy lentojen perumisiin ja siirtoihin on Bangkokin kansainvälisen lentokentän sulkeminen liikenteeltä mielenosoituksien vuoksi.

Finnair lentää viikossa 13 kertaa Bangkokiin. Tämän lisäksi Finnairilla on lomalentoja Thaimaahan, mutta ne käyttävät muita kenttiä.

Seuraava Bangkokin lento lähtee Helsinki-Vantaalta keskiviikkona iltakahdeksalta.

Suomalaisten matkajärjestäjien toimiin kaaoksella ei ollut suurta vaikutusta, koska matkailusesonki ei ole vielä alkanut. Bangkokissa on tällä hetkellä lähinnä reittilennoilla sinne menneitä ja reppumatkailijoita.

Mielenosoittajat valtasivat
lentokentän

Tuhannet Thaimaan aurinkolomalta palaamassa olleet turistit saivat tiistaina kokea, että maan pääkaupungin jo lähes unohduksiin painuneet mellakat olivat kaikkea muuta kuin ohi. Mielenosoittajat tunkeutuivat läpi poliisiketjujen Bangkokin Suvarnabhumin lentokentälle ja lamauttivat sen toiminnan lähes täysin.

Thaimaan valtiollinen lentoyhtiö Thai Airways International peruutti lähes välittömästi kaikki lentonsa. Tämän jälkeen alettiin perua myös muita lentoja, kunnes lopulta kaikki kentältä lähtevät lennot peruutettiin. Ainakin osa laskeutuvista lennoista ohjattiin Phuketiin ja Chiang Maihin.

”Täällä on tosi paljon ihmisiä joilla on keppejä ja pesäpallomailoja. Näyttävät kyllä olevan ihan valmiita tappelemaan. Mitähän täällä oikein tapahtuu”, kummasteli belgialainen turisti Ben Creemers uutistoimisto Reutersille.

Terminaalin ulkopuolella tuhannet opposition kannattajat huusivat iskulauseita ja heiluttivat kuningas Bhumibolin kuvia. Samaan aikaan lentokentän sisäänmenoramppeja tukittiin piikkilankaesteillä.

Mellakka kärjistyi
ammuskeluksi

Lentokentän valtaukseen huipentuneessa päivässä oli dramatiikkaa jo aiemminkin. Opposition ja hallituksen kannattajat ottivat yhteen myös Bangkokin vanhalle, Dom Muangin lentokentälle johtavalla tiellä. Thaimaan television lähetyksessä nähtiin, miten opposition käytössä olleesta kuorma-autosta ammuttiin hallituksen kannattajia.

Ainakin kymmenen ihmistä haavoittui tulituksessa. Myös Bangkokin keskustan hallintokortteleissa oli yhteenottoja ja käsikähmää.

”Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä: on eroteltava petturit niistä, jotka ovat pysyneet uskollisina”, uhosi oppositiojohtaja Somsak Kosaisuk kannattajilleen päivällä.

Opposition tarkoituksena on pitää Suvarnabhumi suljettuna, kunnes maan pääministeri Somchai Wongsawat eroaa. Pääministerin on määrä palata maahan keskiviikkona Perusta, missä hän osallistui Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokoukseen.

Pääministerin edustajan mukaan Somchaita kuljettava kone ei kuitenkaan tule laskeutumaan Suvarnabhumiin.

Thaimaan apulaispääministeri Charavat Charnvirakul pyysi illalla armeijaa auttamaan mellakoiden hillitsemisessä. Apulaispääministeri vakuutti kuitenkin, että voimankäyttö mielenosoittajia vastaan ei tule kysymykseen.

”Me emme ota yhteen. Yritämme neuvotella. Hallitus yrittää pitää yllä turvallisuutta ja palauttaa tilanteen normaaliksi niin pian kuin mahdollista. Pyydän kärsivällisyyttä, jotta tilanne ei pahene.”

Thaimaan oppositio on osoittanut mieltään pääministeriä vastaan jo liki puoli vuotta Bangkokin keskustassa. Se pitää Somchaita syrjäytetyn pääministeri Thaksin Shinawatran käsikassarana. Somchai on Thaksinin vävy.

Epävarmat ajat
jatkuvat

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström kehottaa erityisesti Bangkokissa matkailevia suomalaisia seuraamaan uutisia sekä välttämään paikkoja, joissa mielenosoituksia järjestetään.

Backström arvioi, että Thaimaan sisäpoliittinen tilanne pysyy kireänä myös lähitulevaisuudessa. Hän kuitenkin uskoo, että poliisi pyrkii hallituksen kehotuksesta välttämään väkivaltaa, sillä se on jo aikaisemmin mustannut hallituksen mainetta. Hallituksen etu on saada mielenosoittajat huonoon valoon.

Hallituksen kaatumisen ei Backström vielä usko, eikä toisaalta opposition rauhoittumisenkaan.

Teksti
SK netin toimitus
AFP
DPA
Reuters
STT

Kuva
Sakchai Lalit / AP / Lehtikuva