Terrorismi: Arabi leimataan islamistiksi mutta eurooppalainen sairaaksi – Helppoa ajattelua, sanoo filosofi

Myös ääri-ideologioiden vahvuus määrittää sitä, ketä pidetään terroristina.
Ihmiset kokoontuivat Lontoon Finsbury Parkissa vastustamaan terrorismia 19. kesäkuuta 2017, kun walesilainen Darren Osborne oli ajanut pakettiautolla moskeijasta poistuneiden päälle.
Ihmiset kokoontuivat Lontoon Finsbury Parkissa vastustamaan terrorismia 19. kesäkuuta 2017, kun walesilainen Darren Osborne oli ajanut pakettiautolla moskeijasta poistuneiden päälle. © FRANK AUGSTEIN / AP / Lehtikuva

Vain muutama viikko London Bridgella ja Borough Marketin alueella tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen walesilainen Darren Osborne ajoi väkijoukkoon Lontoossa moskeijan edessä. 

19. kesäkuuta tehdyssä aamuöisessä iskussa loukkaantui 11 ihmistä. Lisäksi yksi paikalla ollut menehtyi sairauskohtaukseen.

Muslimeihin kohdistetun teon motiivia alettiin hyvin pian etsiä mediassa Osbornen luonteesta, kun mitään viitteitä yhteyksistä äärioikeistoon ei löytynyt.

Osbornea kuvailtiin riidanhaluiseksi öykkäröijäksi ja humalapäissään helposti räjähtäväksi henkilöksi, jonka viha muslimeihin oli yllättäen tullut esiin.

Lähes päinvastoin kävi, kun Yhdysvalloissa koko ikänsä asunut, mutta afgaaniperheeseen syntynyt Omar Mateen iski Orlandossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen suosimaan yökerhoon kesäkuussa 2016.