Terrorismi: Arabi leimataan islamistiksi mutta eurooppalainen sairaaksi – Helppoa ajattelua, sanoo filosofi

Myös ääri-ideologioiden vahvuus määrittää sitä, ketä pidetään terroristina.
Johanna Juupaluoma
Ulkomaat 3.7.2017 07:37
Vain muutama viikko London Bridgella ja Borough Marketin alueella tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen walesilainen Darren Osborne ajoi väkijoukkoon Lontoossa moskeijan edessä.  19. kesäkuuta tehdyssä aamuöisessä iskussa loukkaantui 11 ihmistä. Lisäksi yksi paikalla ollut menehtyi sairauskohtauksee...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Osalla terrori-iskun tekijöistä on psyykkisiä ongelmia. Suurimmalla osalla ei. Eurooppalaisen kohdalla aatteellisuutta, puhumattakaan yhteyksistä ääriliikkeisiin (live-elämässä tai netin kautta) on harvoin todisteita. Islamismiin itse tekonsa liittävät terroristit sen sijaan ovat vähintään internetin kautta olleet ääri-islamistisen ajattelun/liikkeen kanssa tekemisissä.

Darren Osbornen tapauksessa mielenterveydellisistä ongelmista ei ollut epäselvyyttä? Ainakin Telegraphin mukaan hän oli yrittänyt itsemurhaa äskettin ja halunnut päästä psykiatriseen hoitoon.

”Yksinkertaistamisleimat näkyvät uutisisissa usein silloin, kun terroriteon tekijän voi etnisen tai uskonnollisen taustan vuoksi liittää edes etäisesti ääri-islamismiin.”

Jos muslimi tekee väkivallan teon ja itse ilmoittaa sen liittyvän ääriajatteluun, eikö hänen motiivinsa ole ääri-islamismiin liittyvä? Riippumatta onko ISIS-yhteyksiä tai ei, sillä ISIS on nimenomaan kehottanut kannattajiaan tekemään lone wolf-iskuja.

On´valkopesua´irrottaa muslimitaustaisen (tekijän itsensä terroriteoksi näkemä teko) tekemä väkivalta irti uskonnosta. Ääri-islamistinen terrorismi ei suinkaan rajoitu ISIS:kseen, tällaista uskonnollis-ideologista ääriajattelua ja terroritekojak on muitakin: iskuja tekevät myös muut järjestöt – ja yksilöt, jotka ns. inspiroituneet em. ääriajattelusta ja tehdyistä terroriteoista.

Kirjoittaja näkee terrorismin oudosti vain äärioikeistolaisena tai islamistisena. Eihän näin ole, eikä ole koskaan ollutkaan. Myös äärivasemmistolaista ja muutakin kuin islamiin liittyvää ääriuskonnollista terrorismia on olemassa. Historian Baader-Meinhof, Farc-sissit, ETA jne eivät kuuluneet sen enempää äärioikeistoon kuin uskontoonkaan.

Länsimedialla on vahva taipumus esittää kaikki eurooppalaisten tekemää organistoitu väkivalta äärioikeistolaiseksi ja rasistiseksi. Saksassa on kuitenkin pitkäaikaisesti ollut äärivasemmiston harjoittamaa väkivaltaa, joka kohdistetaan ensisijassa poliiseihin, mm. Rigaer Strassella Berliinissä yhteenottoja ja tällä hetkellä Hampurissa poliisilla mittavat turvatoimet G20-kokouksen tiimoilta, ja pelkona siellä on olennaisesti myös äärivasemmiston väkivalta.

Toimittajat eivät toimita, vaan myyvät mediaansa ja viihdyttävät. Sitten lopuksi väittävät kirjoittavansa totta. Ei ole ihme, että termi valemedia on huulilla.